Dansk dragrace elmotorcykel slår verdensrekord i Malmø
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk dragrace elmotorcykel slår verdensrekord i Malmø

Humøret er højt hos halvdelen af Team True Cousins, der i går slog verdensrekorden i dragrace for elmotorcykler. Omkring halvandet sekund blev der barberet af den hidtidige rekord.

»Det var perfekt, det var helt vildt. Vi vidste godt, vi kunne komme derned omkring, men vi troede ikke, vi ville komme under 8,3 sekunder,« siger køreren Hans-Henrik Thomsen fra en seng på Herlev Hospital til ing.dk

Motorcyklen han kører på er bygget af fætteren Glenn E. Nielsen, der er den anden halvdel af Team True Cousins.

Team True Cousins lige inden start. Danmark har ingen dragrace bane, så rekorden blev sat på banen Veidec Raceway i Malmö. (Foto: Pernille Lund Madsen)
Den ene halvdel af Team True Cousins, Glenn E. Nielsen, piller ved Silver Giant II, der vejer 129 kilo, har fire el-motorer på hver 24 volt og yder omkring 45 hestekræfter. (Foto: Pernille Lund Madsen)

Tidligere har elmotorcyklen slået rekorder i 24 volts klassen under navnet Silvergiant 1, men med lidt ombygning, kunne den altså også nemt gøre sig i det større 48-volts klassement.

Nu hedder dragrace elmotorcyklen Silver Giant II, og en del af hemmeligheden bag de hurtige tider, er den avancerede konstruktion, der som den eneste i klassen har to gear.

»Vi har en gearkasse, det er der ingen andre, der har. Med 2-trin. Den er pneumatisk aktiveret via en CO2-flaske, med automatisk skifte fra det ene til det andet gear. I forhold til det vi kører imod fra USA, er den her meget mere avanceret,« siger Hans-Henrik Thomsen.

Han forklarer, at selvom fætrene netop har slået rekord i 48 volts klassen, benytter de 24 volt motorer. Det samme var tilfældet da de kørte i 24 volts klassen-da benyttede de 12 volts motorer.

I alt fire styks er der monteret på motorcyklen, og hemmeligheden bag de underdimensionerede motorer er, at der kan presses mere ud af dem, end ved at benytte en stor.

»Jo mindre motoren er, jo mere kan du voldtage den. Hvis vi blev ved med at køre ved den effekt (som vi gør under et dragrace, red.), ville motorerne smelte, men når det er dragrace, drejer det sig kun om acceleration,« siger Hans-Henrik Thomsen og forklarer, at batteriet sender 48 volt og 600 ampere i hver motor.

Batteriet er et lithium-polymer fra den danske batteriproducent Positive Energies, som der hurtigt kan trækkes rigtig meget strøm ud af, forklarer den certificerede dragrace-kører.

Sidste kørsel endte med backflip

Efter at have slået rekorden med omkring halvandet sekund, havde de to fætre alligevel ikke helt fået nok.

»Den sidste gang vi kørte, fik jeg vendt motorcyklen hele vejen rundt. Den forsvandt under mig, og nu ligger jeg så på hospitalet,« siger Hans-Henrik Thomsen. Heldigvis kun med en brækket finger-og et meget ømt haleben.

»Vi havde aldrig forestillet os, at den kunne lave det her backflip. Baghjulet overhalede nærmest forhjulet,« lyder det.
»Fordi den er meget lang og lav, har det virket usandsynligt, at det skulle ske. Vi har ellers været opmærksomme på, at der måske skulle små stykkehjul bag på, (kaldet en wheeliebar, red.) men det var uden for vores beregninger, at det kunne blive så voldsomt.«

Den specielle konstruktion af motorcyklen - den er meget lang, så køreren ligger nærmest henover den - gjorde det vanskeligt for Hans-Henrik Thomsen at undgå ulykken, da det var ved at gå galt.

»Jeg ligger med strakte arme, så når den får fuld gas, har jeg svært ved at skrue ned for gassen, og det var også problemet i går. Jeg kunne simpelthen ikke nå at lukke for gassen,« siger han.

Det var godt, det ikke gik værre end en brækket finger?

»Det var godt, vi fik det på video,« griner Hans-Henrik Thomsen.

Den video samt video fra rekorden forsøger ing.dk at følge op på enten i aften eller i morgen.

Og motorcyklen? Den har haft det bedre, men den skal nok komme til at køre igen, lyder det fra de to fætre.

Dokumentation

Silvergiant II

s = 1/2 v* t => v = 2*s/t = 400/8.03
dvs
V = ca 50 m/s eller 180 km/t

hvis accelerationen er konstant. Den accelererer nok heftigere i starten, så farten er nok lidt lavere end de 180

  • 0
  • 0