Dansk dna-analyse: Alle indfødte amerikanere har samme oprindelse

Sådan formodes lejren ved Upward Sun River at have set ud for 11.500 år siden. Illustration: Eric S. Carlson/Ben Potter

Ud fra dna-analyser af gammelt arvemateriale har Eske Willerslevs forskningsgruppe ved Center for Geogenetik på Københavns Universitet i flere omgange søgt at udrede trådene omkring indvandringen til Amerika over den faste Bering-landbro mellem Asien og Alaska under den seneste istid.

Læs også: Dansk opdagelse slår fast: Indfødte amerikanere indvandrede via Sibirien

I en ny artikel i denne uges udgave af Nature viser Eske Willerslev og Co., at alle indfødte amerikanere kan føres tilbage til den samme befolkning, som under en enkelt migrationsbølge under Sæn Pleistocæn tog turen fra Asien til Alaska.

Denne befolkningsgruppe begyndte at adskille sig fra østasiaterne for omkring 36.000 år siden med en genetisk påvirkning, som blev opretholdt til indtil for ca. 25.000 år siden.

To kusiner med poetiske navne

Det er dna-analyser af to afdøde børn ved Upward Sun River som blev fundet i 2013, men som levede for ca. 11.500 år siden, der er udgangspunktet for den videnskabelige artikel.

Ud fra den nye og tidligere dna-undersøgelser af gammelt arvemateriale har Eske Willerslev og Co. opstillet dette stamtræ, der viser, hvordan forskellige tidligere og nuværende befolkninger er i familie med hinanden. Illustration: Nature

Arvematerialet fra det ene barn, kaldet Xach'itee'aanenh t'eede gaay (Solopgangspigebarn) af lokale indfødte befolkning og i den videnskabelige artikel mere nøgternt betegnes USR1, er blevet fuldt sekventeret, mens dette ikke har været muligt for det andet barn Yełkaanenh t'eede gaay (Dæmringspigebarn) eller USR2.

Det har dog været muligt at fastslå, at de to børn har været nært beslægtet - sandsynligvis kusiner.

Tolkningen peger i en klar retning, men er ikke helt entydig

Eske Willerslev har stået i spidsen for forskningsprojektet sammen med sin amerikanske partner Ben Potter fra University of Alaska, der har arbejdet ved Upward Sun River gennem mere end ti år.

De er begge enige om, at fundet og dna-analysen er af stor vigtighed i forståelsen af, hvordan indvandringen til Amerika fra Asien foregik.

Undersøgelsen viste nemlig meget overraskende, at arvematerialet for de to piger adskiller sig markant ikke kun fra de nulevende indfødte beboere i Alaska, men også fra alle andre indfødte amerikanere, som er blevet analyseret på tilsvarende vis - både gamle fund og nulevende.

I en pressemeddelelse udsendt af University of Cambridge i England, hvor Eske Willerslev også er tilknyttet som forsker, forklarer han, de to børn må tilhøre en gruppe, der var forfædre til alle indfødte amerikanere, og at undersøgelsen indikerer, at de første mennesker kom til Alaska tidligere end for 20.000 år siden.

»Det er første gang, at vi har direkte genomisk bevis for, at alle indfødte amerikanere kan spores tilbage til en enkelt befolkning og en enkelt migrationsbølge,« lyder det fra Eske Willerslev.

Ben Potter fra University of Alaska forklarer dog i en pressemeddelelse udsendt af University of Alaska i Fairbanks, at undersøgelsen efterlader to muligheder for indvandringen til den Nye Verden.

Læs også: Skriv historiebøgerne om: Willerslev viser ny kolonisering af Nordamerika

Enten krydsede to forskellige befolkningsgrupper over Bering-landbroen tidligere end for 15.700 år siden, eller også var der kun en befolkningsgruppe som siden delte sig i to: Beringfolk, som blev tilbage højt mod nord i tusinder af år, og andre indfødte amerikanere, som bevægede sig sydpå og befolkede resten af Amerikan for 15.700 år siden.

Et åbent spørgsmål

Ben Potter forklarer også, at analyser viser, at befolkningsgrupper fra syd igen bevægede sig mod nord formodentligt for ca. 6.000 år siden og de erstattede eller absorberede det oprindelige Beringfolk, som de to piger tilhørte.

Andre forskere har hævdet at Amerika har været befolket helt tilbage til et tidspunkt, der går mellem 30.000 år og 40.000 år tilbage i tiden.

»Vi kan ikke bevise, at disse påstande ikke er sande, men vi kan sige, at hvis de er korrekte, kan de ikke være forfædre til den nuværende indfødte befolkning i Amerika”« forklarer Eske Willerslev.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg mindes fra der omkring år 1970 at í et amerikansk jagtblad, mårske "Cartridges of the World", at have læst om at man havde´opdaget at en stamme af intianere, lyshårede, var helt uddød, sidst i 1800 tallet, af sygdomme som de europæiske indvandrere da bragte til landet. Og man da mente at denne stamme var fra vikinger der havde bosat sig der lige før år 1.000 da vikingerne jo opdagede nord Amerika.

 • 4
 • 3

Er det ikke en voldsom konklusion at ALLE amerikanere (også Mellem- og Sydamerika?) kommer fra een indvandringsbølge gennem Alaska; udfra et fund.

Tillader mig kun på baggrund af denne artikel at konkludere at nogle nuværende indfødte amerikanere har noget arvemateriale magen til et 11500 år gammelt lig fundet i Alaska.

 • 3
 • 2

Er det ikke en voldsom konklusion at ALLE amerikanere (også Mellem- og Sydamerika?) kommer fra een indvandringsbølge gennem Alaska; udfra et fund.

Det påstår de vel heller ikke. Det de siger er at native americans ikke er fra ancient beringeans men stammer fra en linie fra de to kusinerman har fundet. Det vidste man nu godt i forvejen da de to kusiner er fra mitochondrie haplogruppe C1 og B2 som native americans også stammer fra

 • 0
 • 2

nå, det vil jeg mene var en ædruelig konklusion. her to citater:

"Dansk dna-analyse: Alle indfødte amerikanere har samme oprindelse"

»Det er første gang, at vi har direkte genomisk bevis for, at alle indfødte amerikanere kan spores tilbage til en enkelt befolkning og en enkelt migrationsbølge,« lyder det fra Eske Willerslev.

 • 0
 • 0

Hvad journalisten tror er jo ikke nødvendig det som forfatterne mener.

Her er hvad forfatterne skriver i konklusionen af artiklen i Nature - og journalisten tror ikke noget specielt i denne sag udover, at Eske Willerslev og Co. har styr på deres undersøgelser og analyser.

The USR1 results provide direct genomic evidence that all Native Americans can be traced back to the same source population from a single Late Pleistocene founding event. Descendants of that population were present in eastern Beringia until at least 11.5 ka.

 • 4
 • 0

Scientific evidence er ikke det samme som bevis

Det er korrekt, at der kun kan føres ægte beviser inden for matematik og ikke inden for naturvidenskab, hvor man i princippet aldrig kan bevise noget som helst. Man kan kun modbevise.

Men her indrømmer jeg gerne at have en tro - nemlig at jeg tror læserne ved, jeg mente.

Bliver det ikke lidt tungt hver eneste gang at skulle skrive, at nu er det sandsynliggjort, at Higgsbosonen eksisterer, nu er det sandsynliggjort, at kvantemekanikken er en korrekt beskrivelse, osv.

 • 5
 • 0

Bliver det ikke lidt tungt hver eneste gang at skulle skrive, at nu er det sandsynliggjort, at Higgsbosonen eksisterer, nu er det sandsynliggjort, at kvantemekanikken er en korrekt beskrivelse, osv.

Jo, netop. Enhver med lidt videnskabelig forståelse må forudsættes at have fornemmelse for, at hvad der er overbevisende sandsynliggjort ("bevist"), nødvendigvis udsættes for eftertidens granskning og dermed overhængende risiko for at blive justeret engang i fremtiden. Det er vel nærmest definitionen på videnskabelig metode.

 • 2
 • 0

Ja, det har jeg også hørt lidt om, men aner ikke om det bare er en god historie eller der er noget reelt i det. Har også læst noget om nogle rødhårede indianere i Nordamerika/Canada.

Er der nogen der ved noget mere om det?

I princippet kunne det jo godt ske uden direkte kontakt til Europa, da den første indvandringsbølge havde flere gener tilfælles med den europæiske stamme end den senere indvandring. Måske også en form for albinisme kunne tænkes?

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten