Dansk direktør for britisk succes: »Vi er en handletank - ikke en tænketank«

Den britiske tænketank Big Innovation Centre, der åbnede i september, har via utraditionelle metoder formået at få både indflydelse og opmærksomhed i løbet af sin ganske korte levetid. Tænketanken har til formål at styrke den britiske vækst ved at skabe blandt andet innovation og investeringslyst i landet, og det vil den gøre ved at samle virksomheder og forskere fra universiteterne omkring konkrete forskningsprojekter. Resultaterne fra de forskellige forskningsprojekter skal så munde ud i anbefalinger til politikere og erhvervsliv.

Den danske økonom Birgitte Andersen blev headhuntet fra en stilling i tænketanken The Work Foundation til at blive direktør i Big Innovation Centre, der i løbet af de få måneders levetid har fået virksomheder som PricewaterhouseCoopers, GlaxoSmithKline og Google som medlemmer, der bidrager med både finansiering, mandskab til forskning og input til problemstillinger, som tænketanken skal undersøge.

Vil løse problemer lokalt

»Den økonomiske krise er årsagen til, at en masse virksomheder gik sammen og identificerede, at der var et problem med investeringstilliden i England. Virksomhederne har det svært med at være baseret i Storbritannien, fordi økonomien har det dårligt. I stedet for at flytte til udlandet ville virksomhederne forsøge at løse problemerne lokalt ved at skabe innovation, vækst og flere arbejdspladser. Vores formand, Will Hutton, arbejdede dengang i The Work Foundation, og sammen med virksomhederne fik han rejst penge til at starte tænketanken,« fortæller Birgitte Andersen.

Hvad er Big Innovation Centres bidrag til at fastholde virksomhederne i Storbritannien?

»Jeg blev ansat 1. april, og siden da har vi arbejdet med at forberede vores åbning, så da vi lancerede tænketanken i september, var vores programmer allerede oppe at køre. Vi har startet en masse forskningsprojekter, hvor virksomhederne og universiteterne samarbejder om at finde løsninger på specifikke problemstillinger. Vi har været til møder hos parlamentsmedlemmer, på partikongresser, og vi har også haft en masse debatter og events, der er blevet diskuteret blandt andet i medierne, så vi er allerede blandt de vigtige tænketanke i England. Folk regner os for en god partner,« forklarer hun.

Hun fortæller videre, at tænketankens forskning tager udgangspunkt i problemstillinger, som kommer fra virksomhederne selv, og at forskningsprojekterne bliver gennemført i samarbejde mellem universiteterne og mennesker fra de virksomheder, som er blevet medlemmer af tænketanken.

Knudepunkt for forskning

Da en stribe store virksomheder allerede var med fra starten, kom andre også til, og hen over sommeren fik tænketanken stablet en masse forskningsprojekter i gang inden for områderne innovation, finans, universiteter, kompetencer, markeder og netværk samt statens rolle inden for innovation.

De britiske partier har alle bakket op om tænketanken, der ifølge Birgitte Andersen blandt andet har fået indflydelse på den uafhængige bankkommission, på regeringen og på finansministeriets rapport om økonomien, som bliver offentliggjort i efteråret.

Hvordan har I fået så meget taletid så hurtigt?

»Vi er blevet et knudepunkt, hvor virksomheder og universiteter forsker sammen. Virksomhederne støtter os med penge, og både universiteter og virksomheder stiller folk og data til rådighed for forskningen. Det er der, vi er forskellige fra alle andre tænketanke, for vi er en handletank - ikke en tænketank. Vi er selv et eksempel på det, vi gerne vil skabe, nemlig at gøre Storbritannien til et innovations- og investeringsknudepunkt, så vi mener, vi kan sprede vores viden fra de projekter, vi laver. Desuden har man aldrig set så mange virksomheder og universiteter samarbejde på ét sted, og det er sket med ekstremt høj hastighed. Vores tænketank startede big, og det skal man bare i England - ellers kan man godt pakke sammen,« siger direktøren og uddyber:

»I Storbritannien har det vist sig at være rigtig godt at bruge forskning til at forme en politik; det er meget bedre end lobbyarbejde. Når vi arbejder meget tæt sammen med både universiteterne, den private og den offentlige sektor, kan vi lave en klar vision for, hvorfor vi samarbejder, hvordan vi samarbejder, og hvilken forskning vi skal lave sammen.«

Big Innovation Centre står blandt andet bag et forskningsprojekt, der skal afdække, hvilke evner man bruger til innovation. Desuden arbejder forskere med spørgsmålet om, hvilke britiske sektorer der mest sandsynligt står over for stor vækst de kommende år, og hvad man kan gøre for at understøtte disse sektorer.

Tænk ud af boksen

Birgitte Andersen er ph.d. i økonomi fra University of Reading og har boet i Storbritannien i mere end 20 år, hvor hun har været ansat på blandt andet University of London, Birckbeck College. Hun har gennem mange år arbejdet med innovation og teknologipolitik, og derfor har hun et bud på, hvad det danske innovationsmiljø kan lære af det britiske:

»Danskerne kan lære, at mange virksomheder, der kommer fra forskellige brancher, faktisk har en hel masse tilfælles. Man skal ikke tænke i isolerede industrier, for selv om virksomhederne producerer forskellige varer og servicer, kan deres tilgang til innovation godt være meget ens. Danmark kan også lære at tænke ud af boksen og eksperimentere for at skabe bedre samarbejder mellem universiteter og virksomheder. En af Big Innovation Centres tilgange til vores arbejde er, at der i en krise er større risiko ved ikke at prøve noget nyt, end der er ved at prøve noget nyt.«

I øjeblikket fordeler finansieringen af Big Innovation Centre sig på 80 procent private midler og 20 procent offentlige midler.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Blot en u - forbeholden kompliment til Birgitte Andersen og hendes "handletank". Det kan bruges....

Bemærk, at der tales om, at det er en vigtig forudsætning for at dette projekt får praktisk virkning - i en fart - er, at der er tale om en vis "stor kritisk mængde" af tilsluttede virksomheder og organisationer og en bredt funderet personkreds, der er med fra begyndelsen.

DET fungerer, når ledelsen og målene er veldefinerede.

STORT TILLYKKE , ENGLAND.

Det ville være rigtig godt for den danske befolkning, dersom noget sådant kunne etableres i Danmark... Men det er der desværre utallige hindringer i vejen for.

Med venlig hilsen

Otto ittmann Bøgebjergvej 45 , Brobyværk 5672 Broby

  • 1
  • 0

@Otto, og andre gæve handelsmænd!

Man kan jo spørge om vi i Danmark har "ledere", som kan forstå hvordan det er hændt at det konservative England (og det lukkede Kina forøvrigt!) nu er foran, det progressive Danmark? Den værste hindring ligger i at Danskerne har en lidt for "humanistisk" tilgang til tanken, og derfor skyr vi denne kobling til handlingen.... De som reel har fattet at det drejer sig om handling her i landet bliver ganske enkelt stoppet af diverse velmente humanistiske tiltag - hvorved forståelse fasen afspores. "Læser" man alle de bøger, og projekter, der handler om kreativitet i Danmark gennem de sidste 10-20 år, så ender de op i en række perceptionsfejl!

Det her handler ikke bare om lederskab - det handler om at lederen overlader handlingen til dem der kan! Den gamle leder var tynget af dyder og var handlingens katalysator... den tid er forbi! Det ledende spørgsmål er da: Hvor kan vi handle nu?

Svaret kan være: "Folkeskolen" - fordi det er herfra vi kan skabe den nødvendige handling hurtigst. Her er der også hindringer i vejen, tro mig de velmenende humanister trives bedre der end mange andre steder - men der er også forår i luften! Det kan nås i endnu. Følg med på FolkeskoleWiki.dk/wiki

Svaret kan være: "handletanke det er da bare iværksætteri!", dette startes ligeledes i skolen. Men skal der handles hurtigt så er det de videregående uddannelser vi taler om - så hør Radio24syv: De 6 hatte! (Følg den på Facebook!)

De danske skoler 'er' vores handletanke, det er her det sker og sner - De sorte svaner kan ikke holdes nede.. det ser sort ud, men lad dem folde vingere ud så skal i bare se ... sort December sne? Vh Per

  • 1
  • 0

at hvis en sådan artikel ikke fører til handling, så er det vidst meget sigende for hvor Danmark står på den bane. De står stadigt i omklædningsrummet og snakker om hvad begrebet kreativitet betyder?

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten