Dansk diodelaser klar mod øjensygdomme

10. oktober 2016 kl. 17:048
Dansk diodelaser klar mod øjensygdomme
Illustration: DTU.
Med tre patenter har DTU sikret sig rettighederne verden over til en ny laserteknologi, der er bedre, billigere og mindre end eksisterende lasere. Første opgave for laseren bliver behandling af nethindesygdomme.
Artiklen er ældre end 30 dage

OPDATERET 11.10.16

Med baggrund i et forskningsprojekt på DTU har en gruppe fotonik-iværksættere og forskere udviklet en ny diodelaser, der reducerer størrelsen af laseren til mikroskopi til en femtedel af, hvad tilsvarende lasere fylder.

Hvad er fotonik:

  • Videnskaben fotonik dækker over generering, emission, transmission, modulering, signalprocessering, switching, forstærkning, detektion og sansning af lys.

  • Ordet 'fotonik' dækker over alle tekniske applikationer af lys over hele spektret fra det ultraviolette via det synlige lys til nært, moderat og fjernt infrarødt lys. Ordet opstod som følge af udviklingen af de første praktiske halvlederlyskilder i de tidlige 1960’ere og de første optiske fibre i 1970’erne.

Kilde: DTU

Hemmeligheden bag den nye laser er en avanceret halvlederlaser, som kan bevare sin renhed i strålen selv ved meget høj effekt. Sammen med en enkel, men effektiv anordning, der gør det muligt at omdanne halvlederlaserens infrarøde lys til synligt lys, åbner den nye laser for en række anvendelsesmuligheder.

‘Vi fandt ud af, at man ved at sende strålen fra en kraftig, men tilpas ren halvlederlaser gennem en ikke-lineær krystal kunne opnå den ønskede bølgelængde på 532 nanometer – altså grønt lys,’ skriver professor og gruppeleder på DTU Fotonik Paul Michael Petersen om opfindelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med den nye metode er det lykkedes forskerne at udviklet verdens kraftigste grønne laser baseret på diodeteknologi.

Grafik: DTU Illustration: DTU.

Blå og gul laser på vej

Sammen har gruppen af DTU-forskere og fotonik-iværksættere grundlagt spinout-virksomheden Norlase, som nu står bag produktionen af den nye laser, der allerede er landet hos de første kunder. Målet er i første omgang at anvende laseren til behandling af diabetisk øjensygdom såsom nethindesygdomme, men mulighederne er ifølge Norlase mange.

‘Vi står med en ny platformsteknologi, hvor anvendelsesmulighederne er næsten uendelige,’ skriver adm. direktør, medstifter og medejer Peter Skovgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Norlase og forskere fra DTU Fotonik arbejder i øjeblikket sammen om at udnytte deres opdagelser til også at udvikle en blå laser til fremtidens LED-belysning og en laser med blågrønt lys, der kan åbne nye muligheder inden for ‘remote sensing’ – altså måling foretaget på afstand som fra en satellit.

På tegnebrættet hos Norlase ligger også en laser, der producerer gulligt lys, som kan bruges inden for dermatologiske behandlinger såsom at fjerne blodudtrædninger i huden.

Venter omsætning på 600 mio. kr. om fem år

Norlase har netop modtaget 9 millioner kroner i EU støtte til videreudvikling af laseren. Sammen med de 6 millioner kroner, som de stiftende investorer og tre business angels har skudt i projektet, er den samlede finansiering indtil videre på omkring 25 millioner kroner.

Forventningerne hos Norlase er, at man inden for fem år vil kunne øge det samlede marked for lasere med 15 pct. og selv komme til at sidde på 20 pct. af verdenshandlen, svarende til en årlig omsætning på 500-600 millioner kroner.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
28. november 2016 kl. 17:08

Det er korrekt som Jesper Mortensen skriver.

Det, at vi kan bruge halvlederlasere direkte, gør at vi springer et energikonverterings-skridt over. Og det giver store fordele, specielt på effektivitet, størrelse, robusthed og - på sigt - pris.

Derudover: til forskel fra teknologien bag faststoflasere (Nd:YAG) er vi ikke låst en atomar overgang i et krystal. Norlase's teknologi gør det muligt at tilpasse bølgelængden til specifikke anvendelser.

7
11. oktober 2016 kl. 11:52

Normalt er det en diode pumpet Nd:YAG laser der giver de 1064 nm. Her benytter man en forbedret dioden direkte. Man sparer dermed et process-trin.

6
11. oktober 2016 kl. 09:45

Det er korrekt at der ikke findes noget "Verdenspatent". Formuleringen dækkede over, at DTU har udtaget tre patenter, der sammen skal sikre deres nye laserteknologi World Wide. Formuleringen er nu rettet.

/René Kornum

5
10. oktober 2016 kl. 20:27

Mig bekendt findes der altså (desværre) ikke noget "Verdenspatent".

Man bliver nødt til at søge i alle de respektive lande. . . .

Der er dog nogle fælles-aftaler f.eks i EU og skandinavien.

\Petter

4
10. oktober 2016 kl. 20:02

Hvad er effekten siden den er blevet verdens kraftigste?

3
10. oktober 2016 kl. 19:24

Det er korrekt at opkonvertering af 1064 nm til 532 nm har været kendt i mange år og man har længe kunnet købe grønne laserpointere der netop bruger dette princip. Problemet med den slags lasere er typisk at beamkvaliteten ikke er så høj og derfor er de ikke velegnede til sofistikerede applikationer. Som jeg læser artiklen så har forskiningsgruppen på DTU bygget en kompakt laser med væsentligt bedre optiske egenskaber end tidligere også ved høje intensiteter, og det er det de har fået patentet på. Det lyder umiddelbart ikke så sexet og derfor er det ofte at artikler omkring den slags resultater bruger det meste af spaltepladsen på at genfortælle det arbejde som er sket som baggrund for opfindelsen.

1
10. oktober 2016 kl. 17:47

Jeg forstår nok ikke helt teksten, for mig bekendt er det ingen nyhed at en IR laserstråle på 1064nm kan blive til en 532nm stråle gennem et krystal. Det mener jeg at have læst om for mindst 10 år siden. Nyheden må derfor bestå i en anderledes og speciel metode som ikke har været kendt før, men det synes jeg ikke lige fremstår af hverken tekst eller tegning. Har nogen et bud på "nyheden"