Dansk-designede ’mælkebøtte-shelters’ til Mars vinder pris
’Elegant, smart og beskyttende: Den perfekte følgesvend til et Mars-eventyr’
De rosende ord fra dommerpanelet på det britiske designmagasin Eleven Magazine til vinderne af konkurrencen ’Marstopia’ om fremtidens boliger på Mars har gjort to danske arkitektstuderende meget glade.
For vinderne er såmænd Karl-Johan Sørensen og Sebastian Aristotelis Frederiksen, som Ingeniørens læsere mødte i begyndelsen af april i vores spalter.
20 shelters på Mars
Danskernes forslag til 20 primitive overnatningssteder ’Dandelion Shelters’ er inspireret af frøstanden på en mælkebøtte, og overfladen er designet ud fra ideen om at høste statisk elektricitet fra Mars’ hyppige støv- og sandstorme.
Læs også: Utopiske shelters? Danskere vil høste strøm fra støvstorme på Mars
Konkurrencen Marstopia er som navnet antyder tænkt som inspiration, og selv om der skulle være lidt hold i ideerne, var der ikke noget krav om, at de holdt naturvidenskabeligt. Det handlede især om innovationshøjde.
Ingeniøren fik i april professor John Leif Jørgensen fra DTU Space og planetforsker Kjartan M. Kinch fra Niels Bohr Institutet til at vurdere forslaget set med videnskabens øjne. De var enige om, at det var forfriskende nyt at tænke shelters fordelt ud på Mars, selv om der skulle en ’mindre hær af ingeniører hen over konceptet, før det kunne flyves til Mars’.
Den anderledes tilgang til Marsboliger har altså også høstet stor anerkendelse hos dommerne, der skriver, at hver eneste detalje er blevet velovervejet, og at formidlingen er i verdensklasse.
Prisen gavner karrieren for de to vindere
»Det er en katalysator, en blåstempling af vores tanker om rumarkitektur. Nogle af de kontakter, vi havde før konkurrencen, er i hvert fald kommet længere nu, fordi vi har opnået anerkendelse i branchen. Det er et dejligt klap på skulderen, fordi det kan være svært 100 procent at måle, hvor man ligger i vores branche. Derfor dejligt at få en bekræftelse på, at vi har fat i noget rigtigt,« siger Sebastian Aristotelis Frederiksen til Ingeniøren.
Læs også: Realitytjek: Kan man bygge mælkebøtte-shelters på Mars?
»Det, som også er fedt ved at vinde konkurrencen, er, at jeg nu kan vise noget til min mor, så jeg ikke virker så sindssyg, når jeg snakker om Mars,« ler han på en Skypeforbindelse fra Melbourne i Australien, hvor han læser sidste semester på sin bacheloruddannelse fra Kunstakademiets Arkitektskole i København.
Nu venter rumuniversitet og LA-workshop
Både han og Karl-Johan Sørensen er rent ud sagt vilde med rummet. De drømmer om en karriere, hvor de designer rumarkitektur.
Læs også: ESA-topchef ser en international månelandsby for sig
Præmien fra Eleven Magazine består af 2000 britiske pund, som de vil bruge på flybilletter og på at deltage i flere arkitektkonkurrencer. Deres forslag bliver også udstillet i Hollywood under events om Mars. Men nok så vigtigt indeholder præmien en 10 dages workshop med industripartnere som Nasa og JPL i Los Angeles i oktober.
Det passer karrieremæssigt godt med, at Karl-Johan Sørensen og Sebastian Aristotelis Frederiksen begge afslutter deres bachelor om kort tid. Og at de skal tilbringe to måneder på ISU - International Space Universitys sommerskole i Holland sammen med blandt andre ingeniørstuderende, erhvervsøkonomistuderende og arkitekturstuderende, der også lever og ånder for rumarkitektur.
»Sommerskolen bliver en blanding af opgaveskrivning, arbejde og foredrag med astronauter og folk fra ESA og Nasa. Det bliver vores næste eventyr. Derefter skal vi forhåbentlig arbejde på en tegnestue med rum-relateret arkitektur, før vi skal læse en master. For det næste år eller to vil vi gerne ’gå all in’ og få praktisk erfaring og se, hvor det giver mening at rejse hen og arbejde,« siger Sebastian Aristotelis Frederiksen.
