Dansk chip kan afsløre, om medicinen vil virke

Den danske biotekvirksomhed Genomic Expression har udviklet en metode til digitalt at analysere gener på en chip. Det er ifølge de danske iværksættere første gang i verden, det er lykkedes.

Målet er, at chippen skal gøre det hurtigt, nemt og billigt at vælge den rette behandling til den enkelte patient ud fra dennes gener - såkaldt skræddersyet behandling. Ved hjælp af en blodprøve kan chippen nemlig fortælle, hvilke biomarkører der er i patientens gener, og derudfra kan det afgøres, hvilken medicin der vil virke på denne patient.

Med tiden forventes den form for opdeling af patienter, der egentlig har den samme sygdom, at blive mere udbredt. For eksempel ved man, at kun 40 procent af de 1.200 patienter med brystkræft, der får kemoterapien Epirubicin hvert år i Danmark, rent faktisk har gavn af det. Det estimeres desuden, at halvdelen af den receptpligtige medicin, der gives i dag, ikke virker på patienten.

I USA vil det sige, at man kunne spare mere end 100 milliarder dollars om året, alene ved at slippe for at give uvirksom medicin. Derfor har de amerikanske myndigheder stor fokus på området og støtter udviklingen.

»Området er ekstremt meget i vækst - vi kan jo se, hvad der bliver postet i det her i USA. Det er interessant, at det er makroøkonomiske ting, der er med til at drive det - det hjælper, at det handler om økonomi og ikke kun videnskab,« siger Gitte Pedersen, der er administrerende direktør i det danske selskab, til Ing.dk.

Kun en glasplade

Den danske genchip er i princippet en glasplade påført DNA. Chippen kan aflæses i de arrayscannere og lignende, som allerede er installeret i laboratorier rundt omkring i verden. Det forventes, at analysen kan gøres inden for 24 timer.

Sammenlignet med konkurrerende metoder er den danske mere simpel, da den sorterer i de enorme DNA-data, der er, og kun filtrerer den mest relevante information i prøverne fra patienterne fra til analyse. Herudover er selve chippen den samme, uanset hvilke genetiske markører man ønsker at analysere for.

Danskerne er interesserede i partnerskaber med andre virksomheder, der vil finde biomarkørerne og tage den diagnostiske del igennem udviklingen og godkendelsesprocessen, således at det danske firma blot leverer værktøjet til analysen.

Jagter investorer i USA

Genomic Expression fik de første danske private investorer ind i selskabet i 2006 og de har nu patent og prototype klar.

Gitte Pedersen er netop nu i USA for at finde nye investorer ,og hun er i dialog med flere at de største venturefonde i New York. Hun er på udkig efter nogen, der kan hjælpe danskerne med at komme i gang med produktionen af chippen, så de kan få prisen ned.

Hun forventer, at de kan levere deres chip i hvert fald en faktor ti billigere end de store amerikanske konkurrenter, der arbejder på lignende produkter, fordi danskerne har et mere simpelt produkt og har investeret langt mindre i udviklingen, da det ikke skal laves om til hver brug.

100 medarbejdere om tre år

Selv om jagten på investorer er rykket til USA, vil virksomheden beholde forbindelsen til Danmark.

»Når det lykkedes os at rejse kapital, vil virksomheden fortsat lægge en stor del af forskningen og udviklingen i Danmark, idet vi mener at Danmark har alle de spidskompetencer som er nødvendige - herunder adgang til nanoteknologi, mikrofluid-teknologi og bioinformatik,« siger Gitte Pedersen.

Hun forventer, at de i løbet af to-tre år kan vokse fra de tre medarbejdere, de er i dag, og skabe en arbejdsplads for cirka 100 medarbejdere, hvoraf en stor del vil være i Danmark.

»Vi tror, at chippen har store muligheder på et meget spændende marked, som er estimeret til at vokse fra 10 milliarder kroner i dag til over 60 milliarder kroner i løbet af de næste fem år,« siger Gitte Pedersen.

Dokumentation

Læs mere på Genomic Expressions hjemmeside

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

For en 80 årig , som har fået en række "sidegevinster" læs bivirkninger, efter en aorta hjerteklap operation er dette virkelig en nyhed som kan en til at se mere lyst på fremtiden. Men hvornår begynder fremtiden? Jeg får en hel del medicin som er på kolisionskurs med hinanden . Er det muligt at deltage i forsøg med dissse chips?

Boe Jørgensen

  • 0
  • 0

Tusind tak for din interesse. Vi leverer chippen til forskerne som så anvender den til at besvare spørgsmål som dit, dvs vi som virksomhed ikke har kontrol over hvile projekter som startes først.

Med Venlig Hilsen Gitte Pedersen

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten