Dansk bygning får facade som skibsskrog
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk bygning får facade som skibsskrog

Udfordringerne i arkitekternes ideer førte til, at ingeniørerne måtte tænkte kreativt og parre byggeri med maritim bådteknik i et nyt advokatdomicil i Hellerup ved København.

Domicilets facade er således en sandwich af isoleringsskum imellem to lag polyester armeret med glasfiber. Det gør kompositsandwichen stenhård og tilpas hårdfør som facademateriale. Samtidig er sandwichen dog ultralet og vejer sølle 15 kilo pr. kvadratmeter - altså meget mindre end stål eller beton.

Det var den utraditionelle løsning, som holdet bag - Pihl, Rambøll og Skandinavisk Glassystem - kom frem til efter mange hovedbrud.

Facaden under byggeriet. Foto: Rambøll Illustration: Rambøll

Arkitekterne, 3XN, havde nemlig valgt at tegne en bygning med en forvreden og facetteret facade, som skulle beklædes med natursten.

Og da stueetagen er af glas, var en traditionel beton- eller stålfacade udelukket. Dels ville bygningen ikke kunne bære vægten, dels ville det have taget alt for lang tid at beklæde en betonfacade med natursten på grund af den forvredne geometri.

Også kendt fra vindmøllevinger

Derfor viste en kompositsandwich af glasfiber og hårdt isoleringsskum - som det kendes fra ikke bare bådskrog men også fra vindmøllevinger - at være den helt rigtige, omend noget naturstridige, løsning. På den måde kunne naturstensbeklædningen limes fast på facadeelementerne ved hjælp af silikone.

»Vi har taget teknologien fra en anden gren af vores liv, nemlig bådbranchen, og overført den til byggeriet. Og når man ændrer på noget velkendt, så begynder spørgsmålene selvfølgelig at vælte ind,« fortæller chefkonsulent hos Rambøll, Rasmus Ingomar Petersen, om det mildt sagt alternative projekt.

Og så blev det ikke lettere af, at der ikke fandtes lignende projekter, som kunne give dem de svar, de søgte:

»Vi har ledt og ledt og ledt efter fortilfælde, men vi har ikke kunnet finde nogle,« siger Rasmus Ingomar Petersen på denne sommerdag, hvor bygningen, formet som et slags tykt timeglas med skarpe hjørner, står næsten færdig på Tuborg Havn.

Fra Sverige til Nordhavn

Fortællingen om den særegne facade startede dog i maj 2008 i en produktionshal i Sverige. Her stod Pihls svenske underleverandør for at præfabrikere de forskellige facadeelementer efter de mål, som arkitekternes særprægede facade krævede.

I specialbyggede forme blev der først lagt et lag glasfiber i bunden og dernæst et tykt lag hårdt isoleringsskum, før endnu et lag glasfiber fuldførte sandwichstrukturen. Herefter blev der lagt et låg ovenpå, hvorefter flydende polyester blev suget ind i sandwichen via et vakuum for at gøre elementet stenhårdt.

Efter endt tørring blev de forskellige elementer så forsynet med linkprofiler af aluminium til fastgørelse af vinduespartier.

Herefter blev glasfiberelementerne kørt til ØTC-hallen på Københavns Nordhavn, hvor sidste stadie af præfabrikationen ventede: Monteringen af naturstensbeklædningen ved hjælp af silikone samt ekstra beslag - bare for alle tilfældes skyld.

Drømte om skotøjsæske

I det hele taget var sikkerheden og facadernes robusthed afgørende punkter i processen, påpeger Rasmus Møller Jensen fra Pihl. Derfor blev kompositsandwicherne udsat for såvel fuldskala brandtest som belastningsforsøg for at sikre sig, at de kan stå imod eksempelvis vindpåvirkning.

Men alle testresultater var overvejende positive, så i dag kan byggeteamet se tilbage på en byggeproces, hvor facadeelementerne blev hæftet på bygningens betonskelet på rekordtid - kun tre måneder tog det.

»Man bander over, at arkitekterne ikke bare kunne lave det som en skotøjsæske, men så ville vi jo ikke få sådan en tilfredsstillelse ved at være med til noget helt nyt,« lyder efterrationaliseringen fra Rasmus Ingomar Petersen.

Det er advokatfirmaet Horten, der skal bo i det nye domicil, der forventes færdigt til oktober.

.."vindmøllevinger - at være den helt rigtige, omend noget naturstridige, løsning. På den måde kunne naturstensbeklædningen limes fast på facadeelementerne ved hjælp af silikone"... Et vist mål af erkendelse anes.

  • 0
  • 0