Dansk Byggeri: Skift olie- og naturgasfyr ud med varmepumper og spar 640.000 ton CO2

2. januar 2020 kl. 11:34277
Byggeriets brancheorganisation opfordrer til en plan med både pisk og gulerod, så 100.000 husejere skrotter deres oliefyr og yderligere 400.000 går fra naturgas til fjernvarme eller varmepumpe.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den danske CO2-udledning kan reduceres med ca. 640.000 ton hvert år, hvis den halve million danske enfamiliehuse, der stadig opvarmes med olie og naturgas, skifter til varmepumper.

Det svarer til, hvad næsten en kvart million personbiler herhjemme udleder om året, og til mindst to procent af den reduktion af klimagasser, som Danmark mangler for at nå sit mål inden 2030.

Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri. Den anslår, at der er omkring en halv million enfamiliehuse, der i dag ligger uden for områder, hvor der er adgang til fjernvarme.

Af dem har ca. 100.000 oliefyr som varmekilde, mens 400.000 har naturgas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»At skifte et oliefyr eller naturgasanlæg ud, er dog en større udskrivning. Derfor er det nødvendigt med både pisk og gulerod,« lyder det fra direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen i en pressemeddelelse i forbindelse med analysen.

Læs også: Rådgiver: Varmepumpe-kapaciteten i fjernvarmen tredobler næste år

Pisk og gulerod

Dansk Byggeri foreslår, at der sættes flere penge af til at hjælpe de husejere, der gerne vil udskifte deres gamle fyr.

Staten giver 20 millioner kr. om året i tilskud til husejere, der vil skifte oliefyret ud. Det beløb bør forhøjes og på længere sigt også inkludere boligejere, der vil udskifte deres naturgasfyr, lyder det fra Michael H. Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han foreslår, at det kunne kræves, at alle enfamiliehuse med olie- eller naturgasfyr, der sælges efter eksempelvis 2025 eller 2030, skal have skiftet til enten varmepumpe eller fjernvarme i forbindelse med salget. Desuden ser han gerne, at der kommer en model for at betale installationen af en varmepumpe løbende over en årrække i forbindelse med energiforbruget.

Læs også: Her er klimaministerens svar på 19 skarpe spørgsmål fra Ingeniørens læsere

Stort potentiale

Hvis samtlige 100.000 oliefyr skrottes, og husene overgår til varmepumper, vil det medføre en reduktion i CO2-udledningen på 209.000 ton årligt. Det svarer til én procent af Danmarks 2030-mål.

Hvis alle naturgasfyr udskiftes med varmepumper, vil det givet medføre en reduktion i CO2-udledningen på 430.000 ton årligt. Det svarer til ca. 1,6 procent af Danmarks 2030-mål.

Ni ud af ti enfamiliehuse med oliefyr har energimærke D eller dårligere, mens to tredjedele af samtlige energimærkede enfamiliehuse, der opvarmes med naturgas, har energimærke D eller dårligere, viser analysen.

Læs også: Naturgas og fjernvarme slås stadig om varmekunderne

277 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
277
31. december 2020 kl. 23:48

Men det skal ikke diskuteres, for der udføres i dag - hver gang - et projektforslag, der sikrer at der er positiv samfunds-, virksomheds- og brugerøkonomi ved fjernvarmeprojekter.

Jakob

Og når man så læser dit link, som skulle afdække det ypperste og mest sublime som fjernvarmeteknologien kan præstere, så forvandlede julestemningen sig til et mareridt. ?

Bærende i projektforslag, flytte hovedsagligt naturgaskunder i Sulsted over på CO2 befængt kul. ?

Må det nye år byde på noget mere innovativt !!

Godt nytår til alle herfra.

275
31. december 2020 kl. 18:03

Man kan af ovenstående kun konkludere, at fjernvarmen er en dødssejler / plimsoller der får ualmindeligt svært ved at holde sig oven vande i det 21. århundrede, hvor vindmøller, elbiler, solceller, lavenergi byg, individuelle varmepumper o.a brillierer.

Jeg mener ikke, at fjernvarme altid er en dødssejler. Hvis der er store virksomheder, store kraftværker, eller anden industri, som har behov for at komme af med en stor varme, så kan fjernvarme godt være en vinder. Gratis varme, der distribueres ud til kunderne er både billigt, og miljørigtigt. Og det er en god måde at "køle" virksomheden på.

Men, udbygger man fjernvarme området til at være for stor til at det kan bære, så kan det diskuteres, om det ikke er bedre, at beboerne selv køber en varmepumpe. I nogle tilfælde, kan det dog godt være en stor fordel med fjernvarme, f.eks. i boligblokke. Har du hundreder af boliger i en boligblok, så er ikke nemt at opvarme dem med jordvarme eller luft-vand varmepumper. Så betaler det sig måske, at lede det varme vand fra industrien længere ud, og opvarme det lokalt med en vand-vand varmepumpe. Det er langt mere egnet, til at opvarme en boligblok.

Fjernvarme er en rigtig god idé, når man har varmen til det gratis. Og, det kan være det, når det er f.eks. store boligblokke, og er fjernvarme til rådighed indenfor området.

Der, hvor fjernvarmen får problemer, er når at man forsøger at sælge den, uden at have den varme som sælges.

274
31. december 2020 kl. 17:39

Et skår i glæden er samfundsøkonomiske katastrofen, at hundredetals millioner er fejlinvesteret i kosttung tabsbehæftet fjernvarme heroppe.</p>
<p>Om man havde udvist en lille gran sund fornuft og investeret millionerne i vindmøller og pumped storage i stedet for, så havde oliedelen været 0% og hydro delen kunne fylde dæmningerne til gavn for vindfattige perioder og samtlige huse heroppe kunne været opvarmet med ren el eller effektive varmepumper.

@ Magnus

Resten af verden der kan ikke tage udgangspunkt i hvad der sker i Thorshavn og omegn. Ifølge dine tidligere oplysninger, så findes der ikke samme beregningsforudsætninger, som i Danmark.

I DK har fjernvarmen helt og aldeles mistet situationsfornemmelse og evner ikke at se, at fremtidens samfund bygger på billig og effektiv el.</p>
<p>Lad os lige dyrke "Projektforslag for fjernvarmeforsyning af Sulsted" hvor man forventer at 45 nybyggerhuse kobler op på fjernvarmen, det er da ren utopi og der skal skænkes noget, der er stærkere end Aalborg akvavit, om nogen jyder i stil med dem jeg kender, skal fanges i økonomiske fælden. :-)

I Danmark har man retvisende beregningsforudsætninger.https://ens.dk/service/fremskrivninger-analyser-modeller/samfundsoekonomiske-analysemetoderHvori der naturligvis også indgår el.
Stort set 100% af nye huse i området (og mange andre områder) tilsluttes fjernvarme, ifølge kollegerne i Aalborg.

Man kan af ovenstående kun konkludere, at fjernvarmen er en dødssejler / plimsoller der får ualmindeligt svært ved at holde sig oven vande i det 21. århundrede, hvor vindmøller, elbiler, solceller, lavenergi byg, individuelle varmepumper o.a brillierer.

For at kunne konkludere, så skal man have kendskab til forudsætninger og beregninger. I denne tråd (og med henvisning til eksempel i anden tråd) har der været 2 konkrete eksempler på beregninger der viser stort set ens omkostninger for henholdsvis fjernvarme og varmepumper. Det synes ikke at have påvirket din indskrænkede holdning til, at alt kan ses ud fra et enkelt eksempel fra nordatlanten.

273
31. december 2020 kl. 16:26

fordelen er at der trods alt altid forud er beregnet de samfundsøkonomiske fordele, før der laves fjernvarmeprojekter.

Jakob

Det er så lige i samfundsøkonomiske fordele at kæden hopper af.

Heroppe har julen budt på masser af grøn energi inde i elsektoren:https://www.sev.fo/

Olie 34%,,, Hydro 50.1%,,, Vind 16% i snit for de sidste 7 dage.

Et skår i glæden er samfundsøkonomiske katastrofen, at hundredetals millioner er fejlinvesteret i kosttung tabsbehæftet fjernvarme heroppe.

Om man havde udvist en lille gran sund fornuft og investeret millionerne i vindmøller og pumped storage i stedet for, så havde oliedelen været 0% og hydro delen kunne fylde dæmningerne til gavn for vindfattige perioder og samtlige huse heroppe kunne været opvarmet med ren el eller effektive varmepumper.

I DK har fjernvarmen helt og aldeles mistet situationsfornemmelse og evner ikke at se, at fremtidens samfund bygger på billig og effektiv el.

Lad os lige dyrke "Projektforslag for fjernvarmeforsyning af Sulsted" hvor man forventer at 45 nybyggerhuse kobler op på fjernvarmen, det er da ren utopi og der skal skænkes noget, der er stærkere end Aalborg akvavit, om nogen jyder i stil med dem jeg kender, skal fanges i økonomiske fælden. :-)

Nybyggerhus 180 m2 opført efter BR 15-18 bruger i værste fald 12 MWh, sandsynligvis nærmere 10 MWh og med fjernvarme koster det : 0,54 x 12.000 = 6.480 kr

Ventilationsvarmepumpen 3.500 x 1,1 = 3.850 kr klar vinder og besparelse på 2.630 kr i forhold til fjernvarme og gør brug af allestedsværende el-net. Ingen grund til at lægge dyrt parallel lunkentvands-net og proklamere "samfundsøkonomisk fordel", mage til vrøvl skal man lede længe efter.

Ventilationsvarmepumpen kan som ekstra bonus yde komfortkøl, noget som bliver svært at komme udenom, hos komforhungrende befolkningen, er der tilmed solceller på taget, så kan det ikke blive bedre.

Ventilationsvarmepumpen er forberedt til at gøre gavn af, et nu luftsolfangere som uden merpris kan indtænkes i konstruktionen af taget/sydvendte facader: https://www.plastbutikken.dk/shop/4mm-klar-kanalplade-12216p.html

Luftsolfangere kan også for merpris monteres på huse / bygninger: https://www.solarwall.com/

El-regningen kan uden tvivl halveres om man er lidt snu og det giver ekstra luft til privatøkonomien.

Luftsolfanger kan selvfølgelig etableres om man vælger fjernvarme, gevinsten bliver minimal, da det kun er vinterhalvåret, at det giver et tilskud til opvarming ved hjælp af ventilationsanlægget. Varmeregningen som kunden skal betale er i øvrigt så sovset ind i alt andet end energi pr. kWh, at det for brugerne ikke giver mening at energioptimere.

Man kan af ovenstående kun konkludere, at fjernvarmen er en dødssejler / plimsoller der får ualmindeligt svært ved at holde sig oven vande i det 21. århundrede, hvor vindmøller, elbiler, solceller, lavenergi byg, individuelle varmepumper o.a brillierer.

272
31. december 2020 kl. 09:58

Måske er Sulsted på grænsen af størrelse af bysamfund og afstand til eksisterende fjernvarmenet, til hvor der er nok privatøkonomisk gevinst, men fordelen er at der trods alt altid forud er beregnet de samfundsøkonomiske fordele, før der laves fjernvarmeprojekter. (i modsætning til individuelle løsninger - dog er projektbekendtgørelsen netop ændret, så forstærkning er eldistributionsnet kan indregnes) Og så må du ikke undervurdere den enkelte borgeres evne til at regne. Akkurat som i Jens's tilfælde indhentes der tilbud på forskellige løsninger, og vælges den mest attraktive løsning. De senere år har det hvert år betydet mere end 20.000 nye tilslutninger til fjernvarme.

Der er en anden mulig tolkning. Borgerne i Sulsted ,der har valgt kul-fjernvarme, gør ,tror jeg,samme fejl som de, der valgte decentral kraftvarme for snart tredve år siden . Man skal være forsigtig med at acceptere tilsyneladende rimelige tilbud fra et system styret af snart tredje generations professionelle politikkere. Rekonvalecensen blev dyr og smertefuld. Borgerne i Sulsted kunne i stedet have installeret en til to kubikmeter varmetanke og holdt dem opvarmede med vindmøllestrøm,det billige skidt. Og så brugt russisk gas i den ca tredjedel af tiden hvor der ikke er kalorier i varmebanken. Forurenings og investerings mæssigt ville det godt kunne have konkurrere. Tror jeg nok.

270
31. december 2020 kl. 06:52

Tak, så endte regningen på 21.300 kr for 24 MWh. Synd for borgerne i Sulsted, at de ikke gjorde som Jens, der hælder til varmepumpen.

@Magnus

Borgerne i Sulsted gør det, som de synes er bedst for dem privatøkonomisk. Jens's eksempel har vist, at der for ham stort set ikke er forskel i prisniveauet. Forøvrigt samme konklusion der kom ud af Henrik's konkrete eksempel i debatten for et halvt års tid siden. https://ing.dk/artikel/kronik-smaa-varmepumper-kan-ogsaa-vaere-fleksible-aftagere-groen-stroem-235592Om præcis det samme emne, og hvor du også deltog. Og med præcis de samme usikkerheder for levetid og reparationer m.m. på varmepumpeløsningen.

Måske er Sulsted på grænsen af størrelse af bysamfund og afstand til eksisterende fjernvarmenet, til hvor der er nok privatøkonomisk gevinst, men fordelen er at der trods alt altid forud er beregnet de samfundsøkonomiske fordele, før der laves fjernvarmeprojekter. (i modsætning til individuelle løsninger - dog er projektbekendtgørelsen netop ændret, så forstærkning er eldistributionsnet kan indregnes) Og så må du ikke undervurdere den enkelte borgeres evne til at regne. Akkurat som i Jens's tilfælde indhentes der tilbud på forskellige løsninger, og vælges den mest attraktive løsning. De senere år har det hvert år betydet mere end 20.000 nye tilslutninger til fjernvarme.

267
30. december 2020 kl. 11:52

Re: Fjernvarme kontra varmepumpe
Der er en del mere i det end den pakkeløsning. Mit tilbud er inkl. el-arbejder, 10m nedgravning af rør til udedel, tilpasning af installation, mm. Varmepumpen koster omkring 85.000kr, resten er installation, mm. Det er en 2120-12</p>
<p>Hov, og glemte lige, at det ikke bliver ventilationsvarmepumpe, da jeg ikke vil have rumopvarmning via luft. Jeg sætter pris på min (langsomtregulerende) gulvvarme, og det skal forblive sådan. Vølund har mulighed for noget samkobling og styring med deres ventilationsanlæg, hvilket også virker interessant.

Det undrer mig at dens SCOP er lavere end for 16kW og 20kW versionen.

Selve varmepumpen er lidt dyrere end Panasonic'en - de 80.000 kr. er incl. 25.000 kr. til indstallationen.

Jeg kender en som har en Vølund varmepumpe, og han er godt tilfreds. Hans varmeregnskab ser omtrent ud som det du har udregnet, og huset er ca. 220m2. Dog, er der allerede begyndt at komme lidt reparationsvedligeholdelse på den, og det er ikke med i prisen, men vølund giver 10% rabat på reservedelene når man får årlige eftersyn hos dem. Jeg er dog nok lidt overrasket over, at der allerede efter få år kræves reservedele ud over eftersynet.

266
30. december 2020 kl. 11:34

Hov, og glemte lige, at det ikke bliver ventilationsvarmepumpe, da jeg ikke vil have rumopvarmning via luft. Jeg sætter pris på min (langsomtregulerende) gulvvarme, og det skal forblive sådan. Vølund har mulighed for noget samkobling og styring med deres ventilationsanlæg, hvilket også virker interessant.

Jens Bækgaard

Ventilationsvarmepumpen jeg nævnte er luft/vand så gulvvarme ikke noget problem og komfortkøl og forvarming af ventilationsluften med tilvalgsmodul.

Husk at ventilationsvarmepumpe sikrer kondensvarme /energi af fugtige afkastluften, noget som krydsvekslere ikke formår og modstrømsvekslere kun får gavn af når det er koldt.

264
30. december 2020 kl. 11:24

Der er en del mere i det end den pakkeløsning. Mit tilbud er inkl. el-arbejder, 10m nedgravning af rør til udedel, tilpasning af installation, mm. Varmepumpen koster omkring 85.000kr, resten er installation, mm. Det er en 2120-12

Hov, og glemte lige, at det ikke bliver ventilationsvarmepumpe, da jeg ikke vil have rumopvarmning via luft. Jeg sætter pris på min (langsomtregulerende) gulvvarme, og det skal forblive sådan. Vølund har mulighed for noget samkobling og styring med deres ventilationsanlæg, hvilket også virker interessant.

263
30. december 2020 kl. 11:22

Fordi afregning af kunder også er fastlagt i lovgivningen, faktisk også tilbage til EU i f.eks. Energieffektivitetsdirektivet 2012/27 EU. Og fordi der er fra myndighedernes side (Forsyningstilsynet) er praksis for hvordan faste bidrag opgøres og afregnes.

Jakob

Skal det så forstås sådan at regning i Sulsted for 180 m2 og 24 MWh er følgende ud fra takstblad :

Ab. 1.250 + Forb. 12.960 + K/V 3.490 + Eff. 3.600 + For. 3.600 = 24.900 kr ??

24.900 kr er så dyrt at det simpelthen ikke kan passe, please help me

265
30. december 2020 kl. 11:33

Mit tilbud er på en 12kW Vølund. Afventer priser på et par andre, men det bliver fra en af de store anerkendte producenter, hvor modellerne er bygget til det nordiske klima. Og jeg skal heller ikke ud i at supplere med luft-luft varmepumper. Der skal være et system, fra en anerkendt leverandør, tilpasset nordisk klima. Kan se Vølund også har en ventilationsvarmepumpe, den er vidst desværre lige lille nok.</p>
<p>Og skal jeg have luret systemet, luft-vand-varmepumpe, kontra ventilationsvarmepumpe, og drift-økonomi heri.

Hvor stor er SCOP? Er det en de nyere A+++ varmepumper?

Her et pakketilbud på12kW Panasonic luft-vand varmepumpe, med A+++ SCOP 5.07:https://scanheat.dk/vare/pakketilbud-panasonic-luft-vand-all-in-one-t-cap-9-eller-12-kw/

Det er formentligt højere SCOP. Pakketilbuddet koster ca. 80.000 kr. med 12kW versionen, og det er en A+++ varmepumpe, med SCOP 5.07. Som jeg forstår det, er det samlet pris, incl. indstallationen. Det er incl. både inde og udedel, og 200L buffertank og montage. Men excl. skattefradraget. Alt i alt, bør prisen være meget under 130.000 kr.

261
30. december 2020 kl. 11:10

Mit tilbud er på en 12kW Vølund. Afventer priser på et par andre, men det bliver fra en af de store anerkendte producenter, hvor modellerne er bygget til det nordiske klima. Og jeg skal heller ikke ud i at supplere med luft-luft varmepumper. Der skal være et system, fra en anerkendt leverandør, tilpasset nordisk klima. Kan se Vølund også har en ventilationsvarmepumpe, den er vidst desværre lige lille nok.

Og skal jeg have luret systemet, luft-vand-varmepumpe, kontra ventilationsvarmepumpe, og drift-økonomi heri.

260
30. december 2020 kl. 10:59

Ja og det er tydeligt dokumenteret i den gamle fejlstatistik fra Folksam <a href="https://mb.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00..">https://mb.cision.com/wpy…;.

Jakobstøj.

En svensk statistik fra 1999-2009 over varmepumpe-forlis svarer til at beregne nedfald fra moderne passagerflyvning ud fra danske F-84 Thunderjets havarirate fra havtredserne eller strålingsdødsfald ud fra LINT Nu han er her kunne det være rart at se en statistik omkring fjernvarmerørs reparationer contra alder.

259
30. december 2020 kl. 10:40

Hvad relevans har regelværk om måler og så mit spørgsmål ?</p>
<p>Abonnement 1.250 kr skal vel også oveni.</p>
<p>Effekt pr.m 2,,, 20,00 kr,,, forbrug pr. m2,,,20,00 kr spøjse størrelser, skal de også tørres af på kunderne i Sulsted ?

@ Magnus

Fordi afregning af kunder også er fastlagt i lovgivningen, faktisk også tilbage til EU i f.eks. Energieffektivitetsdirektivet 2012/27 EU. Og fordi der er fra myndighedernes side (Forsyningstilsynet) er praksis for hvordan faste bidrag opgøres og afregnes.

258
30. december 2020 kl. 10:29

Ja og det er tydeligt dokumenteret i den gamle fejlstatistik fra Folksam <a href="https://mb.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00..">https://mb.cision.com/wpy…;.

Jeg vil nok anbefale forsikringen på 18 år. Prisen på 1.120 kr./år har jeg fra Metroairs hjemmeside:https://www.metrotherm.dk/support/varmepumper/tryghedsforsikring

Alt i alt, tror jeg roligt man kan forvente med en levetid på 18 - 25 år med tryghedsforsikringen.

256
30. december 2020 kl. 10:06

Du kan i dag få A+++ mærkede luft-vand varmepumper, og de har en SCOP på ca. 5 ved lav temperaturfremføring. Der må forventes tab, men jeg tror du kan forvente en SCOP der er højere end 3.</p>
<p>Du kan måske også se om du kan få et billigere tilbud. En 20kW Metroair luft-vand A+++ med SCOP på 5 kan fås til ca. 62.000 kr. og 25.000 i opsætning, i alt under 90.000 kr. opsat i KBH. Så det er ikke usandsynligt, at du kan finde noget billigere end 130.000 kr. i indstallaton, da du allerede har gulvvarme. Og på de 25.000 kr. er en del håndværkerfradrag, der ikke er medtaget. Der er kun 6 års garanti, men du kan vist få en forsikring på 18 år. Prisen for den er ikke medregnet.

Jeg kan se at jeg glemte nogle udgifter til f.eks. styringsboks. Under alle omstændigheder, tror jeg det er muligt at få et komplet system til under 130.000 kr.

Hej jens, super fint eksempel, dog ville jeg være meget forsigtig med at sætte en luft/vand varmepumpes levetid til 20 år, 10-15 år er nok mere realistisk. De nye modeller har en god scop, men de koster kassen at reparere og reservedele kan være vanskelige at skaffe. Og ved luft/luft er alt over 10år en luxus. Fjernvarme har en meget bedre levetid og hvad skulle forhindre dem i at anskaffe varmepumper ud i fremtiden og jeg er sikker på at dit hus bliver lettere at sælge.

Jeg vil nok heller ikke forvente 20 år, men det er muligt at få en tryghedsforsikring der dækker 18 år. Hos Metroair koster garantien 1120 kr. årligt, og det er først efter 7. år, da der er garanti de første 6 år, så her skal ikke betales for ekstra garanti. Den typiske levetid er op til 20-25 år.

254
30. december 2020 kl. 10:00

I mit lokalområde er der ved at blive gravet fjernvarme ned, og vi skal væk fra naturgassen. Jeg overvejer enten fjernvarme eller luft-vand-varmepumpe. Huset er med gulvvarme, så fremløbstemperaturen er ikke noget problem. Jeg har tilbud på begge arbejder, så det er ikke nogle gætte-priser. Varmeforbrug 18MW, 205m2 bolig.</p>
<p>VARMEPUMPE</p>
<p>Indkøb: 130000kr -</p>
<p>

Jens Bækgaard

Heroppe bores der geo-thermi, forholdsvis dyrt men driftssikkert og med aktivt flow i undergrunden så høj virkningsgrad.

Luft/vand varmepumpe løsninger er billigere, dog er fordamper udsat for vejrliget og støj fra vifte kan være en udfordring.

En ventilations luft/vand-varmepumpe er i min optik absolut noget der kan overvejes, ingen udedel, komfortkøl, sikrer stort luftskifte/optimalt indeklima og er en del billigere end de 130.000 kr du nævner.

Er der ventilationssystem i huset, eller kan ventilation etableres, da det er en forudsætning for ventilationsvarmepumpen ?

253
30. december 2020 kl. 09:48

Hej jens, super fint eksempel, dog ville jeg være meget forsigtig med at sætte en luft/vand varmepumpes levetid til 20 år, 10-15 år er nok mere realistisk. De nye modeller har en god scop, men de koster kassen at reparere og reservedele kan være vanskelige at skaffe. Og ved luft/luft er alt over 10år en luxus. Fjernvarme har en meget bedre levetid og hvad skulle forhindre dem i at anskaffe varmepumper ud i fremtiden og jeg er sikker på at dit hus bliver lettere at sælge.

251
30. december 2020 kl. 09:44

Jeg er klar over SCOP er konservativt sat, og højst sandsynligt vil være højere, især ved udskiftning i fremtiden . Men der er mange variabler at skrue på, hvor regnestykket kan gå i begge retninger.

Du kan i dag få A+++ mærkede luft-vand varmepumper, og de har en SCOP på ca. 5 ved lav temperaturfremføring. Der må forventes tab, men jeg tror du kan forvente en SCOP der er højere end 3.

Du kan måske også se om du kan få et billigere tilbud. En 20kW Metroair luft-vand A+++ med SCOP på 5 kan fås til ca. 62.000 kr. og 25.000 i opsætning, i alt under 90.000 kr. opsat i KBH. Så det er ikke usandsynligt, at du kan finde noget billigere end 130.000 kr. i indstallaton, da du allerede har gulvvarme. Og på de 25.000 kr. er en del håndværkerfradrag, der ikke er medtaget. Der er kun 6 års garanti, men du kan vist få en forsikring på 18 år. Prisen for den er ikke medregnet.

252
30. december 2020 kl. 09:44

Det må så være långiver der har sat renten op, stik imod trenden, da risikoen er anset som voksende, det kan så aldrig være noget med rør, da avancen i " non profit " er så høj at der kan ydes kæmpe rabatter.

@ Magnus

Selv oppe i nordatlanten vil långivere vurdere risikoen og sætte renten herefter. I dette tilfælde kan der jo ikke tinglyses noget på de enkelte ejendomme, så långivers risikovurdering vil selvfølgelig tage højde for det. Skulle der opnås bedre lånebetingelser, så er man imidlertid jo ved fjernvarmeforsyning sikker på at det kommer kunderne i Sulsted tilgode.

Jakob hjæp lige med at udrede fjernvarmeregningen for kunden i Sulsted og hvad han faktisk betaler for 24 MWh.</p>
<p>Fandt dette ude på nettet, selv om Hofor regningen i papirudgave kunne holde liv i forbrændingen ude på AR, så intet om effekt - forbrug pr. m2 <a href="https://www.bolius.dk/forstaa-din-varmereg..">https://www.bolius.dk/for…;.

Det hjælper sikkert på forståelsen at kende lovgivningen på områdethttps://www.lovtidende.dk/api/pdf/216227Er der tilsvarende krav om information ved individuelle varmepumper ?

250
30. december 2020 kl. 09:23

Så selvfølgelig afspejler lånerenter de faktiske omkostninger og risiko.

Jakob

Det må så være långiver der har sat renten op, stik imod trenden, da risikoen er anset som voksende, det kan så aldrig være noget med rør, da avancen i " non profit " er så høj at der kan ydes kæmpe rabatter.

Jakob hjæp lige med at udrede fjernvarmeregningen for kunden i Sulsted og hvad han faktisk betaler for 24 MWh.

Fandt dette ude på nettet, selv om Hofor regningen i papirudgave kunne holde liv i forbrændingen ude på AR, så intet om effekt - forbrug pr. m2https://www.bolius.dk/forstaa-din-varmeregning-13844

248
30. december 2020 kl. 08:54

Jeg hælder også mest til varmepumpen, da jeg ved den er bedre økonomisk, og energiforbedringer bliver betalt direkte tilbage. Jeg er godt klar over det ikke er den fulde udgift jeg skal betale efter endt levetid, og der sker forbedringer med COP, mm., der gør det umuligt at spå om fremtiden. Levetiden kender vi heller ikke præcist, der er eksempler på invertere (20.000kr) der går i stykker efter få år, mm. Altså rigtig mange ubekendte, hvorfor man ikke kan opstille det præcise regnestykke. Ligeledes for fjernvarmen. Derfor forstår jeg godt den almindelige borger vælger fjernvarmen, det kender man og det er nemt.

“Desværre” er vi udlagt til fjernvarmeområde, og derfor kan jeg ikke få tilskud. Og min grund er ikke stor nok til jordvarme.

Jeg er klar over SCOP er konservativt sat, og højst sandsynligt vil være højere, især ved udskiftning i fremtiden . Men der er mange variabler at skrue på, hvor regnestykket kan gå i begge retninger.

247
30. december 2020 kl. 08:52

Jeg vil anbefale varmepumpen.

Du kan eventuelt kombinere med en luft-luft varmepumpe, men vent til du får overblik over udgiften til strøm med varmepumpeløsningen. Det er sandsynligt at SCOP er større end 3, men hvis den kun er 3, så kan du få en væsentligt bedre SCOP med en luft-luft varmepumpe.

246
30. december 2020 kl. 08:37

Hvad det ender op med har jeg ikke bestemt mig for endnu, men det bliver nok varmepumpen, selv om det betyder mere "bøvl". Det der tiltaler ved fjernvarmen er, at det er nemt. Når det er installeret, så "kører det bare".

Kan du ikke få tilskud til luft-vand varmepumpen?

Jeg vil anbefale varmepumpen. Du skal tænke på, at hvis du vælger fjernvarme, så stiger prisen hvert år. Vælger du varmepumpen, så sker ingen stigning i tilbagebetalingen, med mindre renten stiger - og frygter du det, kan du vælge fast rente. Alt i alt, så kan du nemt risikere at fjernvarme bliver dobbelt så dyrt, når du tager prisstigningerne hvert år i betragtning. Du kan kun være sikker på, at dine beregninger holder for luft-vand løsningen.

Normalt er en årlig prisstigning på ca. 4-5%, og dette gælder også strøm og fjernvarme incl. faste udgifter. Hvis du udregner din gæld på varmepumpen, så du lægger 4% på hvert år på tilbagebetalingen, får du et ordentligt sammenligningsgrundlag, og varmepumpen er noget billigere. Og den bliver billigere med tiden, selvom den måske skal udskiftes.

Du kan ikke forvente at varmepumpen holder i 20 år. Men, det koster langt mindre at udskifte den, end det koster at indstallere den. Om 20 år, bliver prisen således noget lavere, selvom varmepumpen udskiftes.

Hvis du har mulighed for jordvarme kan du overveje det. Jordvarmepumper holder generalt bedre end luft-vand varmepumper, da de ikke kommer snavs til, og her kan du godt forvente 20 års levetid.

245
30. december 2020 kl. 08:26

Kraftvarmetillægget har jeg med vilje valgt at smide ind som engangsudgift under etablering, så der er ikke noget at spare.

Efter 20år vil prisen for komplet ny varmepumpeinstallation være de årlige omkostninger på 14.750kr(afbetaling over 20år) som stort set svarer til fjernvarmens årlige pris. Men det er ikke sikkert hele varmepumpeinstallationen skal skiftes, måske skal den, måske får den en bedre COP, så regnestykket ser anderledes ud.

Der er mangle overvejelser, og mange ubekendte. Jeg forstår godt at hr og fru Jensen vælger fjernvarme. De gør det af samme årsag som jeg kører min bil på autoriseret serviceværksted. Det er nemt, det fungerer, men jeg ved godt det er dyrere end andre steder. Men det er nemt og bekvemt og sikkert.

244
30. december 2020 kl. 08:16

Så, det er altså ikke gratis at installere hverken det ene eller det andet.

@Jens

Super med et konkret eksempel. Der kan sikkert godt debatteres om man kan optimere på de forskellige priser, men det flytter sikkert ikke så meget. Men mangler der trods alt ikke en faktor i regnestykket? For som du skriver, så har varmepumpen en forventet levetid på 20 år, og så skal der vel reinvesteres i varmepumpeanlægget og kraftvarmetillægget er også bortfaldet ?

243
30. december 2020 kl. 07:25

I mit lokalområde er der ved at blive gravet fjernvarme ned, og vi skal væk fra naturgassen. Jeg overvejer enten fjernvarme eller luft-vand-varmepumpe. Huset er med gulvvarme, så fremløbstemperaturen er ikke noget problem. Jeg har tilbud på begge arbejder, så det er ikke nogle gætte-priser. Varmeforbrug 18MW, 205m2 bolig.

VARMEPUMPE

  • Indkøb: 130000kr -
  • Tilskud: 0kr -
  • Afbrydelse gas: 9000kr -
  • SCOP: 3 -
  • Strømpris: 1,1kr/kWh -
  • Levetid: 20år -
  • Årlig service: 1200kr -
  • Årlige omkostninger(20år): 14750kr -
  • Etablering: 139000 -
  • Årlig varmeudgift: 7800kr -
  • Note: Derudover vil jeg spare 1000kr/årligt på min elregning, da mit el-forbrug ligger på over 5000kWh, uden varme. -

FJERNVARME:

  • Abonnement: 1250kr -
  • Effektafgift: 4100kr -
  • Afbrydelse gas: 9000kr -
  • Varmeforbrug: 8940kr -
  • Kraftvarmetillæg: 28249kr -
  • Stikledning, mm: 9000kr -
  • Veksler, mm: 30000kr -
  • Etablering: 76249kr -
  • Årlig varmeudgift: 14290kr -

Så, det er altså ikke gratis at installere hverken det ene eller det andet. Varmepumpen er billigst i drift, forudsat der ikke sker noget med den. Fordelen ved fjernvarmen er, at når det først er installeret, så kan det køre nærmest for evigt, uden jeg skal gøre noget. Varmepumpen kræver årligt eftersyn. For varmepumpen kan man tilkøbe forsikring der dækker alle reservedele for 800kr/år. Ulempen ved fjernvarme er, at man "stavnsbinder" sig til fjernvarmeforsyningen, og det er dem der bestemmer prisen på varmen; hvad de investerer i. Man kan risikere pludselig at stå med en stigning på 10-20% fordi de har fejlinvesteret i et-eller-andet. Samtidig, så kan jeg godt droppe energiforbedringer med fjernvarmen, de er ikke rentable mere. Der er bundet så stor en del af udgifterne op på faste bidrag, at det ikke vil kunne betale sig at efterisolere mere. Ved en varmepumpe er der direkte gevinst ved energiforbedringer.

Hvad det ender op med har jeg ikke bestemt mig for endnu, men det bliver nok varmepumpen, selv om det betyder mere "bøvl". Det der tiltaler ved fjernvarmen er, at det er nemt. Når det er installeret, så "kører det bare".

242
30. december 2020 kl. 07:07

Lånsrenter faldende over de sidste år og er nu tæt på at være negative, det afspejles ikke i k/v-bidrag som brugerne i Sulsted bliver udsat for. :-(

@ Magnus

Man kan godt undre sig over, at du tilsyneladende ikke har fundet ud af fjernvarmeforsyning er "non-profit". Så selvfølgelig afspejler lånerenter de faktiske omkostninger og risiko. Akkurat som kraftvarme bidraget er opgjort iht. de beregnede omkostninger. Hvis du tvivler så kan du bare se på projektøkonomien for det tilsvarende projekt til Storvorde/Sejlflod, som ligger nærmere det nuværende forsyningsområde og der er lidt flere til at dele omkostningerne, og hvor kraftvarmebidraget er på 6,91 kr/m2.

238
29. december 2020 kl. 12:51

De fleste af dem har nok regnet på om det var den bedste løsning for dem

Jakob

Heroppe koster det 31.250 kr at tilslutte fjernvarmen, ( man skal selv grave inde på matriklen, samt købe fjernvarmeunit ) som svarer til hvad skorsten, olietank og oliefyr koster at få opført. 500 kr /år i målerleje og 0,75 kr/kWh ( variabel )

For et 180 m2 hus med forbrug på 24.000 kWh ville regningen se sådan ud:

  • 31.250 kr tilslutning ( engangsbeløb )
  • målerleje.............................................. 500 kr
  • forbrug 24.0000 x 0,75............18.000 kr
  • samlet inkl. moms ......................18.500 kr Svinedyrt og bliver fravalgt af alle der har muligheden, men regningen er til at forstå ! ?

Hvordan ser regning ud for bruger i Sulsted 180 m2 og 24.000 kWh forbrug ?

Her er link til priser: https://aalborgforsyning.dk/privat/priser/Hvad er gældende for Sulsted, kan finde at kraft/varmebidrag er steget til 19,39 x 180 = 3.490 kr

Forbrug 24.000 x 0,54 = 12.960

Abonnement 1.250 kr skal vel også oveni.

Effekt pr.m 2,,, 20,00 kr,,, forbrug pr. m2,,,20,00 kr spøjse størrelser, skal de også tørres af på kunderne i Sulsted ?

237
29. december 2020 kl. 10:28

Venligst kom med dokumenteret længder fra virkelighedens verden og forklaring på hvorfor Sulsted skiller sig markant ud i forhold til Aalborg fjernvarmes 17 m og hvad der står i dit link:

@ Magnus

"Anvendt data fra HNM" giver vel ikke anledning til så meget tvivl. Og selv hvis der skulle løbe 5000 kr. mere på til stikledningen, ville det stadig være en god forretning.

I 2020 har mere end 22.000 nye kunder i Danmark valgt fjernvarme. De fleste af dem har nok regnet på om det var den bedste løsning for dem ?

236
29. december 2020 kl. 09:14

Nu er stikledningslæmgden sat efter HNM's (Evida) data for gasstikledningen,

Jakob

Venligst kom med dokumenteret længder fra virkelighedens verden og forklaring på hvorfor Sulsted skiller sig markant ud i forhold til Aalborg fjernvarmes 17 m og hvad der står i dit link:

"Varmetabet forbundet med stikledningerne vil afhænge af længden af de faktiske stik der etableres mellem gadeledningsnettet, samt de enkelte husinstallationer. I projektet er der regnet på en gennemsnitlig stikledningslængde på 17 meter pr. tilsluttet standardforbruger, svarende til den gennemsnitlige stiklængde i tilsvarende oplandsbyer, der forsynes med fjernvarme fra Aalborg. Det beregnede varmetab forbundet med stikledningerne i Sulsted udgør 2.374 GJ/år ved fuld udbygning."

235
29. december 2020 kl. 04:52

Selv om jeg kender flere der har en VP kørende i drift til supplement til naturgassen forår/efterår hvor COP er ret høj.</p>
<p>Så kan jeg godt acceptere en påstand om at nogle ikke vil, men termen "ingen" holder altså ikke.

@ Michael

Det kan jeg godt følge dig i. Folk vælger selvfølgelig selv hvad de vil høre på. Men støj er en gene for de fleste.

Skal sammenligningen være relevant, så må det være i forhold til en luft/vand varmepumpe.</p>
<p>Hvorfor det ? Hvis en løsning der byder på flere udskiftninger over 30 år skal holdes op mod en anden løsning er det ganske relevant at sammenligne total energi økonomi.

Der skal selvfølgelig ses på totaløkonomien. Og ses der over 30 år, så skal der også medregnes et par udskiftninger af begge typer varmepumper.

234
29. december 2020 kl. 04:45

Nu er de 19.595 kr urealistiskt lav sat, da der mangler 5 m stikledning, 10.100 kr rabat og udbedring af blomsterbed og fliser o.a

@ Magnus

Nu er stikledningslæmgden sat efter HNM's (Evida) data for gasstikledningen, de 10.000 kr. for bl.a. at kunne lave tilslutningerne kontinuert og retablering er inklusiv. Så det er det tilbud kunderne får. Du behøver ikke at forsøge at danne dine egne fakta for at deltage i debatten.

233
29. december 2020 kl. 04:40
231
28. december 2020 kl. 22:52

Michael

I indlæg 180 har jeg nævnt denne ventilationsvarmepumpe der koster ca 50.000 kr med ventilationsmodul T 15 så der kan ydes komfortkøl så samlet ca 62.500 kr :https://www.velltra.se/product/comfortzone-ex50-125?referer=pricerunner&utm_source=pricerunner&utm_medium=cpc&utm_campaign=pricerunner

Her er lidt data:https://www.velltra.se/product/comfortzone-ex50-125?referer=pricerunner&utm_source=pricerunner&utm_medium=cpc&utm_campaign=pricerunner#&gid=1&pid=3

Eltilslutning, ventilationsrør, lydfælder, ventiler o.a, så har man sikret varme, comfortkøl og som ekstra bonus ventilation og når man nu er igang oppe på loftet, få spredt et rimeligt lag isolering ud.

Samlet vil sådan luxus pakke blive billigere end lunkentvands udgaven til 19.595 kr.

Nu er de 19.595 kr urealistiskt lav sat, da der mangler 5 m stikledning, 10.100 kr rabat og udbedring af blomsterbed og fliser o.a

230
28. december 2020 kl. 22:15

Re: Komfort er vel når dem med</p>
<p>Komfort er vel når dem med luft/luft varmepumpe glæder sig over at skidtet kan køle i sommerheden. Bevares det koster lidt,</p>
<p>@Palle Hvis man synes det koster for meget kan man jo sætte solceller på taget.</p>
<p>De yder mest når køle behovet er størst, og så kan de i flere måneder om året også lave alt det varme brugsvand og supplere resten af året. Dertil kan elbilen forsynes med en synlig andel af den strøm den skal bruge.

Jeg har haft luft-luft varmepumpen til at køle og affugte på de varmeste dage. Antallet af dage var få, i forhold til antal dage hvor der opvarmes. Og udgiften til strøm, har været nogle få hundrede kroner på et år til afkøling, eller under 10% af det som bruges på varmen. Alt i alt komfort, der bestemt har været udgiften værd.

229
28. december 2020 kl. 22:08

Den sammenligning er ikke relevant. Der er ingen der vil have mindre komfort ved at sidde og høre på en luft/luft varmepumpe, når de først er vant til et vandbåret anlæg.

@Jakob.

Selv om jeg kender flere der har en VP kørende i drift til supplement til naturgassen forår/efterår hvor COP er ret høj.

Så kan jeg godt acceptere en påstand om at nogle ikke vil, men termen "ingen" holder altså ikke.

Skal sammenligningen være relevant, så må det være i forhold til en luft/vand varmepumpe.

Hvorfor det ? Hvis en løsning der byder på flere udskiftninger over 30 år skal holdes op mod en anden løsning er det ganske relevant at sammenligne total energi økonomi.

Og som lovene omkring energi er lige pt: Så ser det ud som om kombinationen L/L VP, brugsvandsvarmepumpe, direkte elvarme, elbil og solceller er vejen frem. Lige omkring solceller på taget, så beskytter EU os danskere mod vores egen regering.

228
28. december 2020 kl. 21:51

Komfort er vel når dem med luft/luft varmepumpe glæder sig over at skidtet kan køle i sommerheden. Bevares det koster lidt,

@Palle Hvis man synes det koster for meget kan man jo sætte solceller på taget.

De yder mest når køle behovet er størst, og så kan de i flere måneder om året også lave alt det varme brugsvand og supplere resten af året. Dertil kan elbilen forsynes med en synlig andel af den strøm den skal bruge.

226
28. december 2020 kl. 18:53

Har fjernvarmekunder i Sulsted nogen garanti eller rammeaftaler omkring fremtidig pris?</p>
<p>@Niels</p>
<p>Har gas- og elkunder nogen garanti eller rammeaftaler omkring fremtidig pris ?

Selvfølgelig har de ikke det og det betyder at alt det vrøvl om pris på el og varme der fiser rundt her, er ret ligegyldigt. Hvis borgere vælger fjernkulvarme fremfor gas eller elvarme ud fra uforudsigelig ,måske kortvarig økonomisk fordel,er det sådan nogen jeg ville have frarådet mine børn at omgås,subsidiært få børn med. De er enten lidt fantasiforladte eller asociale

225
28. december 2020 kl. 16:46

Komfort er vel når dem med luft/luft varmepumpe glæder sig over at skidtet kan køle i sommerheden. Bevares det koster lidt, men der er ikke mange, der klager over hverken pris eller støj, når hedebølgen ruller.

224
28. december 2020 kl. 16:23

Det er jeg ganske klar over. En brugsvandsvarmepumpe med centralvarme udtag og indbygget 9KW elpatron til supplement når varmepumpedelen ikke er tilstrækkelig, koster absolut** ikke** gratis. Det gør de mindre 5 KW L/L VP under 1kg heller ikke.

@ Michael

Den sammenligning er ikke relevant. Der er ingen der vil have mindre komfort ved at sidde og høre på en luft/luft varmepumpe, når de først er vant til et vandbåret anlæg.

Men dine 13363 efter afskrivning giver nu engang 6.232,- til årlig afskrivning. (Hvor lang er den periode ?) Ved 10 år kan det beløb finansiere både brugsvandsvarmepumpe og L/L inkl montering

Igen er den sammenligning er ikke relevant. Men for 62.320 kr. over 10 år mener jeg også at man få en brugsvandsvarmepumpe og en luft/luft varmepumpe. Efter 10 skal du med stor sikkerhed bare ud og investere i en varmepumpe igen. Og i løbet af perioden har der sikkert også været reparationer (Folksam - 20% udnytter deres forsikring på varmepumper i løbet af de første 5 år).
Skal sammenligningen være relevant, så må det være i forhold til en luft/vand varmepumpe. Der med tilsvarende komplet installation nemt koster over 100.000 kr. og igen skal der så oveni medregnes vedligehold og en større reinvestering efter 15-20 år.

223
28. december 2020 kl. 16:13

Hvad kan kWh købes for i 2021 til varmepumpe og eventuel elbil, hvis man er klog nok ?</p>
<p>Grundforbrug 4000 kWh er vel for højt sat nu alt er energi +++ og ledlys overalt, 2.500-3.000 kWh skulle vel være mere passende.

@Magnus

De 4.000 Kwh standard elforbrug for et parcelhus er nok meget godt ramt.

Elvarme pris/kwh: I runde tal 30 øre + spotpris + moms Dog kun hvis man kan holde sig fra kogespidsen der ellers udløser et tillæg på 33 øre/kwh (+moms) i tidsrummet 17-20 om vinteren.

222
28. december 2020 kl. 16:07

Nu er de 19.595 kr. jo ikke kun energifremskaffelse, men også afskrivning af investering inkl. ny brugsvandsinstallation og årlig service. Efter afskrivning falder prisen til 13.363 kr./år.

@Jakob.

Det er jeg ganske klar over. En brugsvandsvarmepumpe med centralvarme udtag og indbygget 9KW elpatron til supplement når varmepumpedelen ikke er tilstrækkelig, koster absolut** ikke** gratis. Det gør de mindre 5 KW L/L VP under 1kg heller ikke.

Men dine 13363 efter afskrivning giver nu engang 6.232,- til årlig afskrivning. (Hvor lang er den periode ?) Ved 10 år kan det beløb finansiere både brugsvandsvarmepumpe og L/L inkl montering

13.363.- til strøm og 2021 afgifter giver ca 16.000 Kwh og lidt mere hvis man forstår at fleksforbruge.

Hvilket med COP fra brugsvandvarmepumpen og L/L skulle række rigeligt til de fleste huse. Det også selv om husets gennemsnitlige COP kun bliver 1,5 = 24.000 Kwh.

Dertil kommer jo strømmen til elbilen hvor der en en afgiftsforskel på 81,2 øre/kwh i favør for elvarme løsningen, ca 4.000 kroner forskel ved 25.000 km.