Dansk Byggeri: Kommunerne ignorerer PCB-skandale

Da regeringen bevilgede 150 millioner til at rive forfaldne bygninger ned i tyndt befolkede områder af Danmark, ville Dansk Byggeri teste kommunerne.

Dansk Byggeri ville se, om kommunerne, der er tilsynsmyndighed, lukkede øjnene for, at nedrivningsfirmaer blander PCB-affald med almindeligt byggeaffald til genbrug, så miljøgiften dermed spredes til nyt byggeri, skriver Jyllands-Posten.

Organisationen bød på flere nedrivningsopgaver, og deres bud svarede omtrent til de afgifter som et nedrivningsfirma skulle betale for at komme af med affaldet fra opgaven på den rigtige måde.

»Alligevel oplevede vi at tabe, på trods af, at der i vore tilbud hverken var indregnet plads til lønninger eller transportomkostninger,« siger branchechef i Dansk Byggeri, Jan Brandis til Jyllands Posten.

Han mener, at kommunerne fokuserer mere på økonomi end på miljø. De lukker ganske enkelt øjnene for problemet, der gør nedrivningerne meget dyrere. Og der er flere virksomheder, der står parat til at udnytte kommunernes passivitet.

»Der er en række brodne kar i branchen, der undlader at undersøge de bygninger, de skal nedrive for farlige stoffer. Vi ser eksempler på vognmænd og maskinstationer, der går ind i denne branche og nærmest ser problemet med PCB og asbest som noget københavneri,« siger han.

Også salgschefen i det rådgivende ingeniørfirma Alectia, Jacob Sachse, beretter om kommuner, der ikke vil have informationsmateriale om PCB. De fortæller, at de i stedet venter til problemstillingen bliver aktuel.

Han oplevede med et konkret byggeri, at kommunen direkte sagde, at de ikke ville vide noget, for så ville de være nødt til at agere på problemet.

Hos Kommunernes Landsforening (KL) mener man, at kritikken er grundløs. Det fortæller formanden for udvalget for teknik og miljø, Martin Dam.

»Det er dumt, når en kommune svarer på den måde. Det legitime svar vil være, at man venter på klare regler fra de seks ministerier, som kontrollerer dette område. Gør vi ikke det, ville vi risikere en ny asbestsag, hvor vi løber ud med hovedet under armen og bruger en masse penge på forkerte løsninger,« siger Martin Dam til Jyllands-Posten.

Som borgmester i Kalundborg for Venstre har han selv oplevet at blive tæppebombet med løsninger fra konsulenter, da der blev opdaget en PCB-forurening på en af kommunens folkeskoler.