Dansk byggeprojekt i Kina efter helt ny model
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansk byggeprojekt i Kina efter helt ny model

Et grønt kontorbyggeri til omkring en halv milliard kroner skal udvikles af danske aktører.

Det er et byggeprojekt efter en helt ny samarbejdsmodel, som den danske ambassade i Kina har iværksat under slagordet Building China. 40 danske firmaer er allerede involveret i samarbejdet, som kaldes for en angrebsplan, og modellen går ud på, at de danske diplomater opsøger projekter og bagefter sammensætter konsortier med danske virksomheder for at byde på projekterne.

Den danske ambassadør i Beijing, Friis Arne Petersen, har netop underskrevet en hensigtserklæring i Wuxi, og den forpligter Wuxi, der har 4,5 millioner indbyggere, til at stille et billigt jordareal i bydelen Xidong New Town til rådighed, ligesom Teknologisk Institut forpligtes til at udvikle standarderne for det grønne byggeri. Standarderne udvikles i et samarbejde med danske arkitekt- og ingeniørfirmaer.

Selve byggeprojektet skal dog ske på kommercielle vilkår, så det er altså fri konkurrence, der afgør, om danske virksomheder kan komme med.

»Hvis virksomheder i den danske byggesektor skal have en chance i Kina, er de nødt til at gå sammen med ambassaden, for ellers kommer de ikke igennem til f.eks. byernes ledelser, og det er nødvendigt at komme ind i projekterne allerede inden planlægningsstadiet,« siger ambassadør Friis Arne Petersen.

Ny fem-årsplan er verdens største flytteplan

Han betegner markedet som gigantisk, dels fordi Kina i den nye fem-årsplan foretager verdens største omflytning fra land til by, dels fordi kineserne i stigende grad vil bruge det danske koncept med miljø- og energirigtigt byggeri.

Det unikke i den dansk-udviklede angrebsplan i Kina er, at Danmark målrettet går ind i projekter i den tidligste idéudvikling, hvor der udvikles masterplaner eller fastlægges standarder, som danske firmaer eller institutter som Teknologisk Institut kan være med til at udarbejde. Dermed etableres der vilkår, som gør det lettere for danske firmaer at deltage, og de kan komme i betragtning på et tidligt stadium.

Hvis de byder på et færdigdesignet projekt, har de stort set ikke en chance for at vinde en udbudsrunde.

Kontorbyggeriet skal være på mellem 20.000 og 50.000 kvadratmeter, og byggeriet vil koste op imod en halv milliard kroner. Developeren er endnu ikke fundet, og det er finansieringskilden heller ikke. Det vil ske i den næste runde i projektet.

Byggeriet skal kunne kopieres

Standarderne bliver højere end i Kina, men mindre end i Danmark.

»Wuxi vil med projektet drage erfaringer til fremtidens grønne byggeri, og derfor bliver det et showcase. Det skal konstrueres på en måde, så byggeriet kan kopieres,« siger handelsrådgiver Franz Gammelgaard-Schmidt, generalkonsulatet i Shanghai.

Generalkonsulatet taler også med bystyret i Wuxi om at opføre et rent dansk designhus for grønt byggeri eller en prototype på en lavpris containerbolig sammen med Shanghai-firmaet Etopia.

Indsatsen i Kina er organiseret i projekt- og innovationsnetværket FISHclusters (Future Industrialized Sustainable Houses), der har til formål at skabe vækstmuligheder for danske systemleverandører i Kina og Tyskland.

FISHclusters holder en konference 7. og 8. juni i Kolding. Læs mere på www.fishclusters.dk.

Med eksemplet ”Light Greenhouse” på Københavns Uni i mente er det jo ikke lige de grønne løsninger der kendetegner vores spids –kompetencer. Jeg mener, det er jo bygget af materialer med stort CO2 fodaftryk, stoffer fra LOUS og en stor del er farligt affald og skal derfor på deponi efter endt brug. Alt sammen noget der er strengt forbudt ifølge kommunens egne retningslinier. Se side 32: http://www.kk.dk/FaktaOmKommunen/Publikati...
Så hvordan er det nu lige at vi skal lære kineserne en metier vi ikke selv mestre??

  • 0
  • 0