Dansk bølgekraftkoncept får knap 19 millioner til fuldskalaprojekt
Det danske bølgeenergiselskab Wavepiston med base i Helsingør har netop sikret sig knap 19 millioner kroner i støtte fra EU's forskningsprogram Horizon 2020.
Støtten skal gå til over de næste to år at etablere demonstrationsanlæg i fuld skala med en samlet effekt på mellem 200 og 250 kW.
Læs også: Pontoner og stødstænger skal trække kraft ud af Skagerraks bølger
»Demonstrationsprojektet bliver et fuldskala-anlæg med 24 energimoduler på en 185 meter lang streng. Anlægget får sandsynligvis en samlet peak-effekt på 200-250 kW – alt efter hvilken kyst anlægget skal placeres ud for,« forklarer Wavepistons administrerende direktør, Michael Henriksen.
Han tilføjer, at pengene også skal bruges til at forberede det første kommercielle projekt med teknologien.
Overvejer test på Gran Canaria
I øjeblikket kigger man på flere forskellige placeringer til demonstrationsanlægget. Især en placering på et bølgekraft-testcenter på Gran Canaria er stærkt inde i billedet.
Wavepistons koncept består kort fortalt af en lang streng, som placeres vinkelret på den primære bølgeretning, og hvorpå en række energimoduler er monteret som perler på en snor. Strengen er forankret til bunden i begge ender.
Læs også: Wärtsilä vil udrulle finsk bølgekraft til hele verden
Hvert energimodul består af en lodretstående plade og to hydrauliske pumper, hvor pladen bevæges af bølgernes bevægelser og derved skubber og trækker de hydrauliske pumper.
Pumperne leverer tryksat vand til en turbine, der via en generator omsætter energien til strøm.
Prototype i test siden 2015
En Wavepiston-prototype ligger i øjeblikket i farvandet ud for Hanstholm i et testområde under DanWEC (Danish Wave Energy Center). Her har prototypen siden 2015 gennemgået forskellige tests, og den afsluttende rapport med testresultater omkring holdbarhed og energiproduktion forventes færdig sidst på året.
Læs også: Bølgekraftanlægget Wavepiston testes i hårdt havmiljø ved Hanstholm
»De foreløbige resultater viser, at vores prototype med seks energimoduler kan yde 12 kW og producere, hvad der svarer til 32.000 kWh om året,« oplyser Michael Henriksen.
Hvad økonomien i bølgekraftkonceptet angår, regner Wavepiston med, at det første kommercielle anlæg vil se dagens lys i 2021, og at det bliver anlæg til ø-samfund og andre isolerede samfund, hvor elpriserne er anderledes høje end for eksempel i Danmark.
Læs også: Norges første nettilsluttede bølgekraftanlæg i drift
Wavepiston beskæftiger i øjeblikket tre personer på fuldtid og tre på deltid, men skal til at ansætte flere folk, nu da EU-støtten til demonstrationsprojektet er kommet i hus.
Læs meget mere om konceptet på Wavepistons hjemmeside.
