Dansk bølgekraftanlæg indvies i dag

31. august 2006 kl. 00:00
Efter tre måneders testkørsel bliver Wave Star Energys bølgekraftanlæg indviet i Nissum Bredning, hvor det skal køre i test frem til 2008.
Artiklen er ældre end 30 dage

I dag bliver en testudgave af bølgekraftanlægget Wave Star Energy indviet i Nissum Bredning af Erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen (K). Anlægget er et 1:10 skala anlæg, som skal afprøves på Nordvestjysk Folkecenters testsattion for bølgekraftanlæg frem til 2008.

Bag Wavestar-konceptet står industrimanden Per Resen Steenstrup og pengene til projektet kommer blandt andet fra Danfoss familien.

Anlægget blev installeret i april måned og har siden da kørt test i tre måneder - heraf ubemandet siden juli måned:

»Vi er meget tilfredse med resultaterne, som fuldt ud svarer til forventningerne,« siger Per Resen Steenstrup og understreger, at de rigtige energi-tests med optimeringer først skal starte nu og køre de næste fire-fem måneder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge forventningerne skal Wave Star-anlægget på 5,5 kW kunne producere en effekt på 1,8 kW ved en halv meter høje bølger. Hvilket ifølge Resen Steenstrup vil betyde, at anlægget på 500 kW - som er næste skridt - vil kunne producere 500 kW ved 2,5 meter høje bølger.

Det giver en el-produktion til cirka 1,60 kr faldende til 1,20 kr. når styktallet øges. Denne produktion kræver bølger på 10 meter vand i for eksempel Vesterhavet.

»Den pris kan sagtens blive lavere, tænkt bare på hvordan vindmøllerne har kunnet optimere deres produktion over årene. De samme potentialer er her på Wavestar, hvor vi kan arbejde med at optimere styringen af absorberne,« siger han.

Wave Star er et bølgekraftanlæg af multi-point-absorber typen. Her sidder en hel række flydere på en fælles struktur. På hver flyder sidder en hydraulikcylinder. Flyderne bevæges op og ned af bølgerne, og hver en opadgående bevægelse trykker olie ind i et fælles transmissions system. Gennem en hydraulikmotor, der driver en generator direkte, bliver disse bevægelser lavet om til strøm

For alle interesserede er der iøvrigt åbent hus på anlægget fra fredag til søndag den 1.- 3. september kl. 10-16.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger