Dansk blodtryksmåler i form af plaster får millionstøtte

Det danske iværksætterfirma Sense har haft så stor succes med udviklingen af et plaster, der diskret kan måle blodtrykket over længere tid uden fejl pga. nervøsitet og andet, at de nu vil lave en større test på mennesker.

Vækstfonden, DTU Symbion Innovation og en række private investorer har netop tilført virksomheden et større millionbeløb, der skal finansiere det kommende testforløb og færdigudviklingen af teknologien.

»Vi skal i nær fremtid til at indgå aftaler med hospitaler om klinisk test af målemetoden, så vi kan dokumentere effekten endeligt og færdigudvikle teknologien. Hvis de kommende testforløb giver de forventede resultater, kan vi have et færdigt produkt på markedet om godt tre år,« siger Lars Lading, der er videnskabschef og medstifter af Sense, ifølge en pressemeddelelse.

Dette er et billede taget i forbindelse med forsøg med metoden. Der er benyttet et trådløst system til signaloverførsel, som i en endelig udgave vil være langt mere kompakt. Foto: Sense Illustration: Sense

Måler deformationen af åren

Den nye teknologi består af et lille, diskret apparat, der kan sidde på patientens håndled som et armbånd eller plaster. Apparatet måler blodtrykket elektronisk og sender oplysningerne trådløst til en modtager, der for eksempel kan være i lommen eller på natbordet.

Ideen er baseret på en elektrisk måling, der udnytter det forhold, at forskellige vævsdele har forskellige elektriske egenskaber. Herved kan man måle karudvidelser, der er synkrone med hjerteslaget.

En måling af, hvor hurtigt pulsen udbreder sig langs en arterie, giver et mål for karstivheden. Og ud fra disse to størrelser kan blodtrykket bestemmes.

Ingen indflydelse på resultatet

260.000 danskere lider af forhøjet blodtryk uden at vide det, så det er nødvendigt med nye metoder til hjemmemålinger for at afsløre flere tilfælde og minimere risikoen for fejlmedicinering, pointerer Sense.

»Den traditionelle metode til døgnblodtryksmåling med en oppustelig manchet, som klemmer om armen, påvirker ofte patienten i en sådan grad, at det har direkte indflydelse på resultatet. Særligt kan det genere om natten, og det er dokumenteret, at netop måling af blodtryk om natten er særlig vigtigt i forhold til at forudsige patientens risiko for at få hjerte-kar-sygdom,« siger læge og ph.d. Tine Willum Hansen, der er tilknyttet Sense som klinisk leder, i pressemeddelelsen.

Udover at afsløre blodtrykket kan Senses metode også fortælle, hvor stive patientens blodkar er og dermed, om der er åreforkalkning.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Særligt kan det genere om natten, og det er dokumenteret, at netop måling af blodtryk om natten er særlig vigtigt i forhold til at forudsige patientens risiko for at få hjerte-kar-sygdom.

Hvordan er dét dokumenteret, hvis man ikke har en metode, der fungerer om natten?

 • 0
 • 0

Hvordan er dét dokumenteret, hvis man ikke har en metode, der fungerer om natten?

Det har man da også. Den oppustelige manchet aktiveres med et bestemt tidsinterval. Det er da forståeligt, at det er irriterende at blive klemt rundt om armen, så blodomløbet stopper, imens man sover.

Den her opfindelse er genial, hvis en mindre udgave afmåleenheden kunne sidde gemt i en ur-rem, så ville jeg da overveje om det ikke var en god ide som en permanent overvågning af kredsløbet.

 • 0
 • 0

[quote]Hvordan er dét dokumenteret, hvis man ikke har en metode, der fungerer om natten?

Det har man da også. Den oppustelige manchet aktiveres med et bestemt tidsinterval. Det er da forståeligt, at det er irriterende at blive klemt rundt om armen, så blodomløbet stopper, imens man sover.[/quote] Ja, netop. Og artiklen ovenfor skriver jo også:

Den traditionelle metode til døgnblodtryksmåling med en oppustelig manchet, som klemmer om armen, påvirker ofte patienten i en sådan grad, at det har direkte indflydelse på resultatet.

I øvrigt er det et meget stort problem, at metoden er relativ.

 • 0
 • 0

Det er ingen teknisk problem i at få et kontinuert blodtryk uden brug af manchet. Det kræves blot at der lægges en såkaldt A-kanyle i arterien som har en tryktransducer. Dette gøres ofte hos intensive patienter. Så der er ingen problemer med at teste og dokumenterer produktet.

At anlægge en A-kanyle er meget smertefuldt og da der altid er en risiko ved invasive indgreb, så det er ikke noget man gør uden at der er en meget god grund. Derfor ser jeg denne her målemetode som et stort fremskridt, ikke mindst set i lyset af at den kan bruges uden for hospitalet.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten