Dansk biomasseovn slog alle konkurrenter i opfinderdyst

Foran en ny slags porøs og nedbrydelig silikone og et virtuelt mikroskop vandt energiingeniør Jens Dall Bentzen den fornemme europæisk opfinderkonkurrence, European Inventor Award i Budapest, med sin højeffektive biomasseovn, hvor biomassen forgasses inde i selve ovnen.

Jens Dall Bentzen vandt i kategorien for små og mellemstore virksomheder. Hans lavemissionsovn brænder biobrændsel med et fugtindhold på op til 60 procent. Derfor er den ideel til miljøvenlig, højeffektiv og billig energiproduktion, udledt at biomasse på fabrikker og produktionsanlæg, begrunder dommerkomitéen valget.

Jens Dall Bentzen fik overrakt prisen af formanden for det europæiske patent-kontor, EPO, Benoît Battistelli ved en ceremoni i Ungarns videnskabsakademi. Bentzen og de øvrige vindere repræsenterede et bredt spektrum af banebrydende teknologiske løsninger.

"Bentzen har udviklet et system, der er yderst fleksibelt, i stand til at køre med meget lavere belastningsfaktorer end andre ovne til forbrænding af biomasse og har mærkbart reducerede udledninger. Den udvider også omfanget af anvendelige brændstoffer betydeligt, fordi den både kan forbrænde tør biomasse og materialer med højt fugtindhold," lyder det videre i begrundelsen.

Jens Dall Bentzens biomasseovn er tidligere blevet støttet med fem millioner kroner af Energistyrelsen.

Prisen for en biomasseovn kommer, afhængigt af størrelsen på værket, til at ligge mellem 10 og 30 millioner kroner.

Kommercielt fokuserer Jens Dall Bentzen i første række på Skandinavien, Østrig og Schweiz, men også Østeuropa er et interessant marked for ovnen, har Jens Dall Bentzen tidligere forklaret Ingeniøren:

»Den billige russiske gas er slut, men de har masser af biomasse lige uden for deres dør. Der er godt nok udfordringen med at finansiering af værkerne, men der er stor fokus på, at de skal have varme- og energiregningen ned.«

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej Jens Dall Bentzen. Kan du også lave en miniovn på 30Kw?

Jeg vil også gerne have (købe) en. Helst inden næste vinter.

 • 0
 • 0

Kære Jens, tillykke - du har fortjent denne pris for din innovative opfindelse. Uanset at biomasse jo ikke skal udgøre hoveddelen af fremtidens energiforsyning, så er der ingen tvivl om, at den kommer til at udgøre en væsentlig andel i fjernvarmeforsyningen. Og her er det jo rigtig vigtigt, at det bliver med ovne som dine, med lave emissioner og stor fleksibilitet for brændsler. Jeg vil ikke spørge til en lille ovn, men måske nærmere spørge til, om du har læst at Nordforbrændingen vil udskifte deres 40 år gamle ovn... de har reserveret 750 mio kr. til det... Skulle det ikke være muligt at skalere din ovn op til den størrelse og på den måde få minimale emissioner og stor fleksibilitet i forhold til affald og biobrændsler? Vi synes, du skal ringe til dem på mandag med forslaget. Og som du selv siger, så ligner det starten på et stort eksporteventyr, for det er ikke kun i Danmark eller Europa - det er hele verden, der har brug for din geniale ovn. Kærlig hilsen og tillykke fra Lisbet og Christian Poll

 • 0
 • 0

Er jeg den eneste som synes der mangler ufattelig mange værdier i denne artikel?

Definer venligst Lavemission? Snakker vi ved konstant fuldlast? NOX værdier? CO værdier? Virkningsgrad?

Et værk til 10-30mio. kr er temmelig dyrt hvis vi snakker 1MW anlæg men temmelig billig hvis vi snakker 30MW. Der er som at sige: jeg kan lave en bro for kun 1 mio. Hvis man ikke nævner størrelsen så har beløbet ingen betydning.

Lad os nu få nogle fakta på banen så vi kan få en debat der bygger på fakta frem for løse begreber.

Mvh Jens Poulsen (Som dog stadig ønsker Hr. Dall stort tillykke med prisen)

 • 0
 • 0

Hej alle,

Jeg må indrømme at jeg har svært ved at få øje på opfinderhøjden i denne opfindelse.

Jeg kan konstaterer at i mit træpillefyr bliver luften til forbrændingen både tilført forneden igennem brændstoffet som befinder sig i Heden, samt via huller hvor det blæses indover overfladen på brændslet.

Misforstå ikke, tillykke med prisen, jeg syntes bare opfinderhøjden mangler? Med venlig hilsen Claus Vesterskov Nielsen

 • 0
 • 0

»Den billige russiske gas er slut, men de har masser af biomasse lige uden for deres dør. Der er godt nok udfordringen med at finansiering af værkerne, men der er stor fokus på, at de skal have varme- og energiregningen ned.«

Ja - lad os da endelig brænde alle CO2-indfangerne af. Det skal nok nedsætte CO2-indholdet i atmosfæren.

 • 0
 • 0

Denne her ovn har konstant operation, ikke? Gad vide hvordan den ser ud med et par optionelle ekstras som GT, CPH, WHR og et par Turboer her og der. Og så skulle der vel sættes en organisk Rankine bagpå.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten