Dansk bioenergi omsatte for 25 mia. i 2014

Dansk bioenergiselskaber skaber jobs og er en seriøs milliardforretning, fremgår det af ny rapport. Illustration: Maabjerg Bioenergi

Når dansk vedvarende energi bliver bragt på banen, så er det ofte vindkraft, der løber med overskrifterne.

Men at dansk bioenergi også skal spiller en væsentlig rolle, fremgår af en ny rapport, fra DI Bioenergi, Force Technology og innovationsnetværket INBIOM, der kortlægger alle de danske bioenergiselskaber.

»Der er en tendens til at glemme bioenergi, når vi taler om den grønne omstilling. Kortlægningen viser, at bioenergi har meget stor betydning for Danmark – både når det gælder beskæftigelse og eksport,« siger Troels Ranis, der er branchedirektør i DI Energi, som DI Bioenergi er en del af, i en pressemedelelse.

Læs også: Kronik: Biomasse er første skridt i fjernvarmens grønne omstilling

Udgangspunktet for kortlægningen er, at vedvarende energi udgør 23 procent af den danske energiproduktion. Men af disse 23 procent står bioenergien for 60 procent og hele 69 procent, hvis der ses på forbruget.

Omsætningen blandt de cirka 1.200 virksomheder, der i dag beskæftiger sig med bioenergi, lå i 2014 på 25 mia. kroner. Af de 25 mia. kroner, stod teknologileverandører for næsten 12 mia. kroner.

Læs også: Vismænd: Sænk elafgiften, og læg afgift på biomasse

Det er også blandt teknologileverandørerne, at der er flest beskæftiget: tæt på 6.000 jobs ud af samlede 11.500 ansatte.

Bioenergi eksporteres

Også når det gælder eksporten, kan bioenergi sagtens hamle op med vindkraften. Det gælder måske ikke i rene tal, hvor den ligger på otte mia. kroner, men rapporten konkluderer, at eksportens andel af den samlede omsætning, svarer til den danske vindkraftindustri.

»Virksomhederne har i dag en stærk position på eksportmarkederne. Hvis vi skal bevare og udbygge den position, kræver det, at der konstant er forskning og udvikling inden for bioenergi,« siger Troels Ranis.

Læs også: Energiprofessor til politikere: Vi har ikke brug for flere biomasse-værker

Det er første gang, der er lavet en opgørelse af bioenergiklyngens betydning for den økonomiske aktivitet i Danmark. Alle tal i opgørelsen er fra 2014 og stammer primært fra Danmarks Statistik.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Omsætningen fortæller vel noget om hvad kunderne betalte. Det giver så noget i retning af 5000 pr. dansk borger, og det lyder voldsomt. Jeg håber andre end danskere har betalt, for ellers er det voldsomt. Set i dette lys kan man spørge om bioenergi er godt. Hvad koster 1 kWh bioenergi kan man også spørge. Nu tales der meget om grønne job, men hvor mange kWh producerer disse grønne job? Hvor mange kWh producerer en person ansat i olieindustrien.

  • 1
  • 2

Bare så vi får det på plads.

Bare vi så også husker at få på plads: At en stor del at den Danske Bio-energi er ustøttet og tallet 17 milliarder derfor består at både støttet og ustøttet bioenergi.

Også huske at tallet inkluderer ting som, f-eks brænde solgt fra danske skove til private.

Ing valgte at sætte et billede af et Bio-gas anlæg som forsidebillede, men nogle halmstrå eller et træ, ville have været bedre da deres andele i Bioenergi er større end gassens.

  • 3
  • 0

Så betalte vi altså 17 milliarder svarende til 3000 pr dansker. Bare så vi får det på plads.

Nej, det gør vi så ikke... Størstedelen af omsætningen kommer fra "teknologileverance" dvs. det er investeringer og udvikling... Omsætningen kommer derfor ikke fra Hr. og Fru. Jensen... Det er banker der bevilger penge, investeringsfonde der satser på at tjene penge over en årrække, ildsjæle der satser deres egen opsparing, store koncerner der udvikler til et nyt marked osv...

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten