Praktisk talt bliver alt etagebyggeri i Danmark samlet med betonelementer, hvis konstruktion ikke er blevet nytænkt siden 1950’erne.
Nu har danske Abeo A/S sammen med professor Kristian Hertz fra DTU Byg fundet en måde at kombinere stærk beton med letbeton på, der i tværsnit ligner betonbølger, som er smeltet sammen. Teknologien kaldes SL-dækket og vinder Ingeniørens Globalpris 2014, der er en delkategori under Ingeniørens Produktpris.
Ifølge Kristian Hertz og Abeo giver det et betonelement, som opnår op til 70 procent større spænd kontra traditionelle betondæk. Ideen til de lette konstruktioner og dermed SL-dækket kommer fra Romerriget. Kristian Hertz, der er professor ved Institut for Byggeri og Anlæg ved DTU, forklarer:
»Romerne brugte lag af beton med forskellig lethed i samme konstruktion. Det var her, jeg fik ideen til at kombinere moderne stærk beton med den lette, som det sker i SL-dækket. Det giver et langt bedre spænd, lavere vægt og en mindre miljøbelastning i fremstillingen. Noget, som moderne byggeri efterspørger,« siger han.
Lægger man et traditionelt præfabrikeret betonelement på en vægt, viser den 440 kg/m2, hvis det skal opfylde kravene til lydisolering. SL- dækket vejer tilsvarende 350 kg/m2.
Udlandet venter
Lige nu indgår SL-dækket i en række byggeprojekter rundt om i Danmark. Blandt andre det såkaldte Innovest i Skjern, Gammel Hellerup Gymnasium og Krøyers Plads i København. Fælles for alle byggerierne er, at de indeholder former og konstruktioner, som kan være svære at løse uden SL-dækket.
Hans Terney Rasmussen, der er administrerende direktør i Abeo A/S, mener, at SL-dækket foruden vægten har nogle klare forcer:
»Vores nye dæk er langt mere modstandsdygtige over for brand, de er mere fleksible, og de reducerer støj. Og så gør den lettere vægt, at der skal bruges mindre CO2 i fremstillingen og fragten af elementerne.«
Kristian Hertz følger op:
»Jeg har forsket 30 år i at brandsikre byggeriet bedre, hvilket SL-dækket gør fire gange så godt som tidligere,« fortæller han og fortsætter:
»Og besøger man Gammel Hellerup Gymnasium, kan man høre, hvordan SL-dækket også virker støjdæmpende. I klasselokalerne er der langt mindre refleksion af lyd, end der er på gangene.«
