Dansk beredskab skal også have mobilt bredbånd

Mens datatrafikken drøner derudad med op til flere megabit i sekundet på 3G-nettet, så lunter det danske Tetra-net SINE (SIkkerhedsNEttet) af sted med beskedne 3 kbit/s pr. timeslot.

»Hvis videotransmission bliver et krav, og det tyder markedsanalyser på, så får Tetra problemer med at kunne levere,« sagde Phil Kidner, direktør for interesseorganisationen Tetra Association i forbindelse med Tetra World Congress i München for nylig.

Et eksempel kan være videooverførsel i forbindelse med ulykker, hvor video kunne overføres til eller fra ambulance eller ulykkessted.

Men vejen er ikke at skrotte Tetra til fordel for nyere teknologier, for systemet er alene om at tilbyde sikkerhed og prioritering af opkald - og derfor ser eksperter nu på muligheden for at kombinere flere standarder for at få det bedste fra dem alle.

Godt nok gør den nyeste version af Tetra-standarden, Tetra revision 2, det muligt at overføre data med omkring 100 Kbit/s, men der er stadig langt op til megabittene som eksempelvis næste generation af mobilt bredbånd, LTE (Long Term Evolu- tion) kan tilbyde.

»Det kan vise sig, at LTE vil være den bedste teknologi i kombination med Tetra,« siger Phil Kidner.

Han understreger, at LTE som partnerstandard for Tetra forudsætter, at sammensmeltningen foregår på en måde, så det kun er ikke-kritiske data, der ryger over de offentligt tilgængelige netværk. Problemet med at bruge offentlige net i en katastrofesituation er nemlig, at de har tendens til at blive overbelastet.

»Vi bliver nødt til at have dedikerede netværk. Hvis vi eksempelvis lavede et interface til LTE, skulle der være en fælles forståelse for, at man ikke bruger den forbindelse til kritiske data, som man ikke har råd til at miste i en krisesituation,« siger Phil Kidner, som forestiller sig, at kombinationen af Tetra og f.eks. LTE kunne finde vej til en kommende Tetra 3-standard.

Hos SINE-sekretariatet i Danmark gætter systemingeniør Anker Helsing på, at Tetra og 3G eller LTE vil blive kombineret via applikationer, der vælger en passende sendeform, når data skal transmitteres, så flere terminaler med forskellige radioteknologier er koblet op mod én computer.

Også på et andet punkt kan Tetra-systemet få brug for en opgradering. Radioerne kan nemlig kun modtage positionsdata fra det amerikanske GPS-system og ikke fra de europæiske Galileo-satellitter, der forventes i drift fra 2013. Meningen med Galileo var ellers netop at skabe europæisk uafhængighed af det amerikanske system.