Dansk bæ-analyse gør de første amerikanere 1.200 år ældre

Indvandringen til USA skete mindst 1.000 år tidligere end hidtil antaget. Helt præcist for over 14.300 år siden, og de første mennesker var ikke af europæisk eller afrikansk oprindelse, som nogle forskere mener, men af sibirisk/østasiatisk oprindelse.

Det har professor Eske Willerslev, leder af Center for Fossil Genetik på Københavns Universitet, påvist gennem analyser af 14 koprolitter fundet i en hule i Oregon, skriver Science.

Koprolitter er forstenede stykker afføring. Med kulstof-14-aldersbestemmelse konstaterede Eske Willerslev, at bæen indeholdt det ældst fundne arvemateriale fra de oprindelige amerikanere, og med en genetisk analyse, at seks af dem indeholdt to bestemte genetiske markører kaldet A2 og B2, der kun eksisterer i oprindelige amerikanere.

Sådan ser den ud, USAs ældste afføring. Foto: Dennis Leroy Jenkins Illustration: Dennis Leroy Jenkins

Den hidtil ældste boplads i Amerika ved Clovis i New Mexico er dateret til at være 13.100 til 12.900 gammel.

Fæces-fund var inficeret

Fæces-fundet i Oregon adskiller sig dog fra Clovis-hulerne, idet mængden af koprolitter er usædvanligt stor. De blev opdaget af en arkæolog i et hul under overfladen af hulen, sandsynligvis brugt som toilet eller affaldsbunke til afgnavede ben.

Arkæologen, Dennis Jenkins, sendte herefter koprolitterne til Eske Willerselv. Han måtte dog samtidig meddele, at prøverne var blevet inficerede. Alderen kunne godt dokumenteres, men andre oplysninger såsom de første amerikaneres diæt og genetisk diversitet kunne ikke hives ud.

Dennis Jennis vil nu vende tilbage til hulerne og forsøge at foretage en steril udgravning.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Är det Nordamerika eller både Nord och Sydamerika som avses nedan?

"Den hidtil ældste boplads i Amerika ved Clovis i New Mexico er dateret til at være 13.100 til 12.900 gammel."

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten