Dansk atomskrot svæver stadig mellem ministerierne

Den 1. maj er regeringen færdig med forstudierne om etablering og placering af et slutdepot for de 10.000 kubikmeter lav- og mellemaktivt atomaffald. Og tidligst da løftes fligen for, hvilken minister der skal gennemføre opgaven.

Det kom frem under Folketingets spørgetid onsdag eftermiddag.

Indenrigs- og sundhedsministeriet er formand for arbejdsgruppen, der bl.a. skal udpege egnede lokaliteter for de 10.000 kubikmeter atomaffald - knap to stykker Rundetårn - fra dels den nedlagte forsøgsstation på Risø, dels den løbende tilførsel af hospitalsaffald.

Miljøminister Karen Ellemann (V) ville hverken udpege eller udelukke sig selv som den kommende atomaffaldsminister, da miljø- og sundhedsudvalgsmedlem Flemming Møller Mortensen (S) benyttede spørgetiden til at bore i det videre forløb med slutdepotet.

»Lad os nu tage tyren ved hornene og finde ud af, hvor det ministerielle ansvar skal placeres,« opfordrede Flemming Møller Mortensen.

»Regeringen påtager sig ansvaret. Der er ingen tvivl om, at vi selv har ansvar for at placere atomaffaldet, for vi har selv frembragt det,« svarede Karen Ellemann.

Med slet dulgt ironi glædede hun sig over udsigten til Socialdemokraternes opbakning til arbejdsgruppens konklusioner om geografisk placering.

Flemming Møller Mortensen citerede Ingeniørens og Berlingskes artikler om, at fire ministerier kæmper om at undgå at blive ressortministerium for effektuering, opbygning, planlægning og drift af slutdepotet.

Oppositionspolitikeren ignorerede miljøministerens opfordring om at styre sin utålmodighed, fordi regeringen har trukket både denne og andre væsentlige sager i langdrag.

»Det virker som om miljøministeren fejer noget ind under gulvtæppet, og at regeringen ikke har lyst til at berøre en folkelig vanskelig sag,« sagde Flemming Møller Mortensen.