Dansk arkitekt udvikler ‘vævet’ LED-lys

Illustration: Frederik Petersen

Alt for få arkitekter integrerer kunstlys i arkitekturen, mener Astrid Mody. Og det er en skam – især nu hvor LED-teknologien har udvidet mulighederne.

Astrid Mody er selv arkitekt­uddannet og har tidligere i sin af­gangs­op­ga­ve fokuseret på netop dét: Hvordan man kan integrere ny lysteknologi i byggeri.

»Jeg har altid været fascineret af, hvordan lys kan skabe et rum i et rum. Et rum kan opstå ved hjælp af lys, og rummet forsvinder så at sige med det, når lyset slukkes. Der kan tekstiler være med til at modellere lyset,« siger Astrid Mody.

Her taler Astrid Mody selvfølgelig ikke om tekstiler i traditionel forstand, men om smarte tekstiler som Luminous Textile, der produceres af Philips og af den danske tekstilvirksomhed Kvadrat. Det er et tekstil med bagbelyste dioder, der kan reguleres trådløst.

Nu har Astrid Mody netop forsvaret sin ph.d. på CITA, Centre for Information Technology and Architecture ved Arkitektskolen i København. Her var emnet beslægtet: Hvordan man kan koble LED-teknologi med logikken bag vævning af tekstiler.

Projektet var en såkaldt erhvervs-­ph.d., hvor en virksomhed finansierer halvdelen. Her fik Astrid Mody den hollandske elektronik- og lysvirksomhed Philips med på projektet. En del af afhandlingen bestod i at udforme et færdigt, praktisk system.

»Hidtil har LED-lys typisk været add-on-teknologi, hvor lys er tilsat en eksisterende bygning. I mit projekt har jeg ladet mig inspirere af den forskning, der er inden for intelligente tekstiler. Her bliver der arbejdet med det, der kaldes seamless integration, hvor man bruger lysførende tråde, så strømkredsløbet kan integreres i tekstil. På den måde er det ikke kun dekorativt, men kan reagere på brugeren ved at udsende lys eller ændre farve eller form,« siger Astrid Mody.

Flere end 20 prototyper

Astrid Mody lagde ud med at designe over 20 forskellige prototyper af systemet.

»Jeg har lavet virkelig mange eksperimenter, både når det gælder design og materialer,« siger hun.

Hver gang var tanken at bruge tekstilets logik, hvor hun så at sige vævede med LED-lys og brugte materialet som strømførende ledere.

»Det plug and play-system, som jeg endte med at udvikle, transformerer et LED-system fra DMX-­kontrol (en standard for styring af belysning, red.) og en kabelforbundet løsning til et kabelløst system med rumlige kvaliteter og et reduceret strømforbrug. Hvert lyspunkt i systemet kan kontrolleres individuelt, og flere kan interagere med det på samme tid,« siger Astrid Mody.

Derudover har Astrid Mody designet et digitalt tegneredskab, så arkitekter kan designe og formgive LED-tekstilet til formålet.

Busstoppested og persienner

Som test lavede Astrid Mody en stedsspecifik installation. Woven Light hed projektet, der blev lavet til og udstillet hos tegnestuen Leth og Gori i København og siden på Tilburg TextielMuseum i Holland.

Astrid Mody har primært koncentreret sig om at lave et rumligt LED-system til integration af kunstlys, så arkitekter har fået muligheder for at designe med lys. Hvordan systemet – eller en videreudvikling af det – kan bruges i andre scenarier, end det hun allerede har afprøvet, har hun endnu til gode at se, men blandt mulighederne er facade­beklædning eller egentlige medie­facader.

Netop nu er Astrid Mody i færd med at kontakte arkitektfirmaer og andre, der kunne være interesserede i at arbejde videre med hendes system.

»Det er næste fase. Som min ph.d.-vejleder sagde, så er det et postdoc-projekt,« siger Astrid Mody.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

...et kabelløst system med rumlige kvaliteter og et reduceret strømforbrug...

Er der nogen arkitekt-kyndige der kan forklare, hvad der menes med "rumlige kvaliteter" i denne kontekst?

 • 0
 • 0

Det betyder blandt andet at det har en "skulpturel kvalitet".

Og hvad vi det så sige? Jo, at man kan arbejde med og udvikle materialets form (dets rumlighed) og at den form har æstetiske og eventuelt funktionelle kvaliteter i sig selv.

I den her sammenhæng betyder det at fletværket i sig selv - og udover bare at være en lyskilde - kan bruges til at danne forskellige rum (evt. skulturer). Fletværket kan desuden også bruges til at danne både statiske og animerede billeder eller beskeder, da hvert enkelt LED kan styres individuelt. Ligesom lysene på en rullende lysreklame, eller den computerskærm vi sidder foran ligenu (pixels).

 • 0
 • 0

1) Det ligner et LED-net fra harald nyborg. 2) Adresserbare LEDs eksisterer allerede i meget vid udstrækning. f.eks. WS2812B der fås for helt ned til få dollar cent i større antal.

Jeg er stor tilhænger at flotte lyskonstruktioner, hvor PH-lampen er et prakteksempel på dette. Men det her omtalte vævede LED-net ser ikke ud til at bidrage med noget nyt - hverken design- eller teknologimæssigt.

 • 4
 • 1

Det er jo en udfordring at få fanget en omfangsrig afhandling i en kort artikel.

Hvis I er mere interesseret i afhandlingen, kan afhandlingen ses og downloades her: https://kadk.dk/case/textilisation-light

Att: Jonathan Dybkjær

Mit rumlige LED plug and play system og det parametriske tegneredskab, der er koblet til systemet adskiller sig fra det LED produktet du henviser til ift. følgende punkter:

 1. Det giver arkitekten nye designmuligheder ved hjælp af det digitale tegneredskab, se Kapitel 6, afsnit ”Design Criterion 4” s. 391-402 og Kapitel 7, s. ”Proposition 3”, s. 462-462
 2. Mit system har ingen forbindende kabler, men bruger materialet som leder og qua dens tektoniske struktur et reduceret strømforbrug (p. 440, p. 461)
 3. Data flow og styring kører kableløs via mobile app/wifi system (p. 402 – 407) frem for at det kobles på et DMX-kontrol system og derved får også brugeren nye designmuligheder, da hun/han ikke er begrænset til præ-definerede lysmønster.
 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten