Dansk arkæolog afdækker ingeniørkunst fra antikkens Korinth

Fra oven kan man se Lechaion havnens stenstrukturer til venstre, mens to dykkere ligger i vandet og undersøger havbunden til højre. Illustration: Lechaion Harbour Project

Arkæologer fra Danmark og Grækenland har gjort en række usædvanlige fund ved den græske by Korinth, der var et centralt knudepunkt for handel under Romerrigets og Julius Cæsars tid. Det skriver The Guardian.

Gennem Lechaion Harbour Project, der blandt andet er støttet af Carlsberg Fondet, har arkæologerne arbejdet på at udgrave byens antikke havn ved Lechaion siden 2013.

Læs også: Romernes mørtel har jordskælvssikret bygninger i 2.000 år

De nyeste fund tæller 2.000 år gamle bygningskonstruktioner af tonstunge sten og forskelligt organisk materiale såsom frø, nødder, knogler og nogle yderst velbevarede træstykker.

Det perfekte fund

Udgravningerne har primært fundet sted på land, men også under vand, hvor arkæologer med dykkerudstyr har blotlagt stenene ved at suge sand og sediment væk med en lille slange.

Ved udgravningen af den antikke havn ved Lechaion har forskerne fundet tusind år gamle træstykker, der er så godt bevaret, at man skulle tro, de var lavet i går. Illustration: Angeliki Zisi/Lechaion Harbour Project

Normalt vil organisk materiale som træ ikke blive bevaret gennem flere århundreder. Men i dette tilfælde er træet intakt, fordi det har været gemt under vandet.

Læs også: Potteskår og matematik giver ny indsigt i Biblen

Den danske arkæolog Bjørn Lovén fra Københavns Universitet, der leder udgravningen, er meget begejstret over de nye fund. Med hans egne ord har han ledt efter »den perfekte arkæologiske kontekst« som denne i to årtier.

»Jeg har joket med, at jeg hellere ville finde en ske af træ end en statue, og så fandt vi arkæologiske lag, hvor nærmest alt er bevaret,« siger Bjørn Lovén til The Guardian.

Selvom de store stenblokke er imponerende, er træet en mere sjælden og vigtig nøgle til at forstå de historiske bygningskonstruktioner.

Kan være Cæsars værk

Korinth fungerede som en central handelsby i Middelhavet i antikken, hvor rejsende lagde til i havnene ved Lechaion og Kenchreai.

Efter at romerne ødelagde og indtog byen i 146 f.kr., valgte Cæsar at genopbygge Korinth i 44 f.kr.

Forskerne håber på, at deres opdagelser repræsenterer en del af den genopbygning, som Julius Cæsar satte i værk, men det mangler dog at blive endeligt bevist.

Se, hvordan arkæologerne arbejder under vand i videoen her:

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Han arbejder med en dykpumpe, det underminerer og fjerner sandet under de blokke der er stablet i flere meters højde, han har ikke en chance hvis (når) det skrider!!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten