Dansk 3D-mus på erobringstogt i USA

Den danske virksomhed Dimentor lancerer nu en kombination af mus og et tredimensionelt orienteringsredskab til cad-sektoren. På det konservative cad-marked har produktet kun en konkurrent, som har mere end ti år på bagen.

Efter knap to år med produktudvikling og opbygning af markedsekspertise er verdens første kombination af et to- og tredimensionalt orienteringsredskab til cad-programmer nu klar til lancering i Nordamerika og Europa. Markedsføringen af produktet, som i første omgang kommer med drivere til cad-programmet Solidworks fra den franske virksomhed Dassault, tager for alvor fart, når den knap 200 gram tunge Inspector nu introduceres på det Nordamerikanske marked under den årlige Solidworks-konference i Florida.

»Vi satser på både Europa og Nordamerika. Vi ved, at vores eneste konkurrent på markedet, 3D-Connection, sælger omkring 50.000 enheder om året. Vi ved, at der findes mellem 10 og 20 mio. cad-installationer. Den store drøm er, at Solidworks vælger at bundle vores produkter med virksomhedens cad-program,« siger Dimentors direktør Mikkel Løcke Winther, som også er en af de oprindelige stiftere.

Firmaet har netop åbnet et salgskontor med en medarbejder i USA. Målet er ifølge Mikkel Løcke Winther, at få musen ud hos alle større Solidworks-forhandlere i USA og Europa. Derefter vil Dimentor se mod det asiatiske marked.

Den lille danske virksomhed, som har sit udspring i et eksamensprojekt om på DTU, satser hårdt på det amerikanske marked, når et par af firmaets seks ansatte flyver vestpå tungt lastede med to kufferter fyldt med Inspector, som bliver samlet og monteret hos Flextronics i Malmø. Stykprisen er på omkring 2.500 kroner i øjeblikket.

Inspector i dagligdagen

Under udviklingen af musen har flere testbrugeres erfaringer været inddraget. En af brugerne var maskiningeniør Poul Bertelsen fra Poul Johansen Maskiner A/S. Han arbejder dagligt med maskinkonstruktion og har hidtil benyttet en lang række værktøjer i sit daglige arbejde: Pen, spaceball, trackball og tastatur. Hans omgang med Inspectoren har overvejende været positiv.

»Med Inspector har jeg fået muligheden for at samle de tre pege- og rotereværktøjer i en enkelt enhed, selvom jeg stadig bruger pennen en del som pegeredskab. Den primære fordel ved Inspector er, at jeg kan have en hånd fri til tastaturet, og så bruge den anden til alle pege-, klikke- og rotereopgaver,« siger Poul Bertelsen.

Han fremhæver, at musens afgørende fordel, nemlig at den samler alle opgaverne i en hånd, samtidig betyder et farvel til at veksle mellem at benytte flere enheder på bordet med to hænder. Det er ifølge Poul Bertelsen en meget effektiv måde at arbejde på, men er samtidig også ensbetydende med at en hånd er stavnsbundet til arbejdet med Inspector.

Poul Bertelsen er ikke ene om sin positive vurdering. Januarnummeret af det ansete britiske fagmagasin MCAD rummer en positiv anmeldelse af Inspector. Her konkluderes det, at produktet er markant mere effektivt at benytte end en traditionel kombination af tastatur og mus.

Dimentor har udtaget fem patenter på produktet på verdensplan. Kommende versioner af musen vil blive trådløs og baseret på Bluetooth-teknologi. Firmaet planlægger at udvikle drivere til andre cad-produkter og 3D-modelleringsmarkedet, hvor Dimentor kommer med drivere til 3D Studio Max. En anden af firmaets fremtidsplaner er at sælge licenser til teknologien til hardwareproducenter i spilindustrien.

»Vi har oplevet stor interesse for at bruge vores teknologi i forbindelse med avancerede tredimensionelle computerspil, vi har dialog med verdens største producent af joystick. Vi tror, at 3D i fremtiden kommer tættere på den almindelige forbruger,« siger Mikkel Løcke Winther.