Dansetrin og offroad på Robocup
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dansetrin og offroad på Robocup

Sjov og underholdning var i højsædet på årets Robocup-konkurrence på DTU. Men robotterne kan også blive en karrierevej.

Stilhed og alvorlig koncentration var at spore hos deltagerne og publikum, hver gang en ny robot blev gjort klar til start i årets Robocup-konkurrence på DTU. Stort set alle blandt publikum stod med armene over kors og ansigterne vendt ned mod startstregen.

Stemningen blev dog lettere, efterhånden som robotterne begyndte at køre, og kommentatoren, Henrik Prætorius fra Danmarks Radio, kom med humoristiske bemærkninger om slagets gang. For publikum var det ikke kun morsomt at se, hvad robotterne kunne, men i lige så høj grad, hvad de ikke formåede.

Robotræs. Robocup-konkurrencens vinder, Jonas Sølvhøj (t.v.), justerer de sidste detaljer, inden Wild Willy skal køre ræs. [fotos: Carsten Snejbjerg

]

Linedanseren fik årets fighterpris, som gives til en specielt modig deltager. Linedanseren er lavet af legoklodser og er en dame med to ben, som skubber til en vogn med to hjul, der ligner den forreste del af en bil. Hun fik en pris for sit robotmod, fordi hun deltog i en kørekonkurrence, hvor hun kun formåede at gå, endda med et tempo som en gammel dame. Hun var genstand for et godt grin fra publikum. »Jeg kalder hende Linedanseren, men de andre kalder hende bedstemor med en rollator,« kommenterede hendes ejer.
Robotstrid. Robotterne er programmerede til at følge den sorte linje, og sådan finder de for det meste rundt på banen.

Mange kunne styre i den retning, som de var programmeret til. Enkelte robotter lavede for eksempel et par dansetrin i forvirring, når de ikke kunne finde vej. Andre valgte bare at køre deres eget løb uden for banen.

Garvede robotter

Sjov og underholdning var i højsædet på årets Robocup-konkurrence på DTU. Men robotterne kan også blive en karrierevej.

Robotterne så ud til at kæmpe alvorligt mod hinanden om titlen som den bedste. Men for deres skabere handlede det mest om at have det sjovt.

Crazy Ivan og Madam Skrald III er de to hold, der har deltaget i Robocup-dysten flest gange. De har begge været i konkurrencen hele syv ud af ni gange.

Crazy Ivan har endda vundet to konkurrencer tidligere, men fik i år kun en fjerdeplads. Skaberne, Lou Nørgaard og hans svoger Erik Hougaard, var alligevel glade for deres fjerdeplads.

»Vi vidste, at vi ikke kunne vinde, for vores robot er ikke så hurtig, og han har sine begrænsninger i forhold til de krav, der var stillet i år. Så vi synes, han gjorde sit bedste. Og det er nu sjovt at deltage,« siger Lou Nørgaard.

Deltagere i robotindustrien

Sjov og underholdning var i højsædet på årets Robocup-konkurrence på DTU. Men robotterne kan også blive en karrierevej.

Selv om deltagerne syntes, det var sjovt at deltage, var der også alvor i konkurrencen. Mange af deltagerne i robotdysten er meget begejstrede for og vil gerne arbejde med at lave computerprogrammer og -løsninger til robotindustrien.

Rasmus Friis Kjeldsen er robotten Murphy++'s skaber. Og robotten her er en del af hans speciale i datalogi på Københavns Universitet.

»Jeg vil gerne arbejde med robotteknologi, når jeg er færdig med mit speciale. En af mine sponsorer er inden for robotteknologi. De kan for eksempel lave en robot, der kan slagte en gris hurtigere og mere fejlfrit, end det bliver gjort i dag. Og jeg vil gerne arbejde med at lave softwareløsninger til sådan nogle firmaer,« siger han.

Sjov og underholdning var i højsædet på årets Robocup-konkurrence på DTU. Men robotterne kan også blive en karrierevej.

Også dette års vinder Jonas Sølvhøj med robotten Wild Willy er ansat i firmaet Image House i København, som arbejder med at udvikle softwaresystemer til robotindustrien.

Det er legebørnene, der får lov at vise deres robotter frem hvert forår på DTU. Men det største legebarn af dem alle er lektor Ole Ravn ved afdelingen for Automation på Ørsted-DTU. For han er ildsjælen, der sammen med et hold sørger for denne tilbagevendende begivenhed på DTU hvert år. Og det har han gjort siden 1997.

Robocup er blevet så stor en del af DTU's image, at kommunikationsdirektør fra Siemens, John Finnich Pedersen, sagde disse ord, da han skulle overrække præmier til vinderne:

»Man kan ikke få et professorat på DTU uden at have vundet i Robocup.«

Kommentarer (0)