Dannelsen af kul var tæt på at omdanne Jorden til en snebold
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dannelsen af kul var tæt på at omdanne Jorden til en snebold

Størstedelen af den kul, som vi har gravet op og afbrændt siden af 1800-tallet, blev dannet for omkring 300 millioner år i slutningen af den geologiske periode, der meget passende hedder Karbon, og begyndelsen af den efterfølgende periode Perm.

Afbrændingen af kul i dag har stor klimamæssig påvirkning, men det havde dannelsen af de store kulmængder for 300 millioner år siden så sandelig også.

Det fremgår af en ny artikel i Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) skrevet af Georg Feulner fra Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung i Tyskland.

CO2 og de andre faktorer

Der er mange faktorer, der har betydning for Jordens klima millioner og milliarder af år tilbage.

Solens energimæssige output var ikke så stor som i dag, Jordens bane om Solen ændrer sig over tid, og hældningen af Jordens omdrejningsakse i forhold til baneplanet har også stor betydning for klimaet.

Georg Feulner har som den første gennemført en detaljeret analyse af det forhold, at koncentrationen af CO2 i atmosfæren faldt markant i den periode, hvor træer og planter sank til bunds i store sumpområder, hvor de siden hen dannede de kullag, som mennesker langt senere fik øje for var en effektiv energikilde og forudsætningen for den industrielle revolution i 1800-tallet.

Fuelners klimamodel sammenkobler en generel cirkulationsmodel for verdenshavene med en atmosfæremodel og en dynamisk/termodynamisk model for havis.

I udgangspunktet var Jordens gennemsnitstemperatur kun omkring 12 grader - eller ca. fire grader lavere end i dag - selv om CO2-koncentrationen var på 700 ppm og dermed langt over de godt 400 ppm, den ligger på i dag.

Andre forskningsprojekter har indikeret, at koncentrationen faldt til 100 +/- 80 ppm i forbindelse med kuldannelsen.

Georg Feulners beregninger viser, at Jordens gennemsnitstemperatur dermed faldt til mellem -1,4 og +0,45 grader - afhængig af værdien hældningen af Jordens akse og excentriciteten af den elliptiske bane om Solen.
Selv om modellen er forholdsvis enkel i forhold til de klimamodeller, som man i dag bruger i fremskrivninger for fremtidens klima, er det dog eftervist, at den fungerer godt i forbindelse med mange palæoklimatiske studier omkring fortidens klima.

Reddet af negativt feedback

Der foreligger ingen tegn på, at Jorden rent faktisk blev omdannet til en snebold i denne periode, men det har været tæt på konkluderer Georg Feulner, som mener, at hans undersøgelse tjener til at påvise den markante måde, som ændringer i Jordens kulstoflagre kan påvirke klimaet.

Grænsen for en Snowball Earth ligger omkring 40 ppm for CO2-koncentrationen i atmosfæren, bemærker Georg Feulner.

Han forklarer, at når koncentrationen ikke nåede denne grænse under den store kuldannelse, skyldes det sandsynligvis negative feedback-mekanismer lagde en dæmper på plantevæksten under de kolde og tørre klimatiske betingelser.

Rart at der endelig er en der tør skrive: "Solens energimæssige output var ikke så stor som i dag, Jordens bane om Solen ændrer sig over tid, og hældningen af Jordens omdrejningsakse i forhold til baneplanet har også stor betydning for klimaet."

Og at CO2 niveauet:
"I udgangspunktet var Jordens gennemsnitstemperatur kun omkring 12 grader - eller ca. fire grader lavere end i dag - selv om CO2-koncentrationen var på 700 ppm og dermed langt over de godt 400 ppm, den ligger på i dag."

Altså, der er mange faktorer inde over klimaændringer og ikke kun CO2 som klimafolk og IPCC folk hele tiden går op i.

  • men det er blevet politik og ikke videnskab!
  • 12
  • 24