Danmarks største fødevarerazzia stopper uhumske babymajs

Danmarkshistoriens største kontrolrazzia har forhindret babymajs fra Thailand, som var forurenede med bakterier fra afføring, fra at gøre tusindvis af danskere syge.

Razziaen har begrænset sygdomstilfældene til 250 danskere, som i løbet af den seneste uge blev smittet med den sygdomsfremkaldende Shigella-bakterie. Nu er spredningen så godt som slut.

»Sækken er snøret til. Vi har haft en effektiv eftersporing i gang og stoppet produkterne. Jeg tør næsten love, at der ikke er flere, som bliver syge af babymajs i denne omgang,« siger udbrudskoordinator Morten Lisby fra Fødevareregion Øst.

Fødevareregionen har sporet titusindvis af pakker med forurenede babymajs, som er blevet importeret og solgt videre af de to danske importører, Lemcke og Europa Frugt. Importørerne af majsene har bedt samtlige af deres kunder (for eksempel grossister og cateringfirmaer) om at trække majsene tilbage. Kunderne har igen bedt deres kunder (butikker eller kantiner) om at fjerne majsene.

Fødevarestyrelsen nøjedes ikke med at forvente, at de forurenede babymajs dermed var væk fra markedet. Kontrollanter har efterfølgende besøgt samtlige 18 involverede grossister i andet distributionsled og cirka 60 butikker, lagre og kantiner i tredje led for at dobbelttjekke, om majsene nu også var kommet ud af køleskabet og ned fra hylderne.

»Det er helt klart den mest omfattende og effektive kontrolindsats, vi har foretaget i forbindelse med en sygdomssag. Og samtidig grunden til, at vi får problemet stoppet i tide,« siger Morten Lisby.

Både grossister og butikker er blevet taget i at sjuske med tilbagetrækningen.

»Det er åbenbart nødvendigt med en aktiv kontrol, siger Morten Lisby, der er på vej med bøder i 10.000-kroners-klassen til de virksomheder, som ikke har fulgt reglerne.

Lært af Hindbærsagen

Den effektive indsats følger en vejledning, som blev strammet gevaldigt op efter hindbærsagen forrige år, hvor forurenede polske hindbær skyllet i kloakvand i ugevis smittede danskere med Roskildesyge, fordi smittekilden ikke blev stoppet effektivt.

»Det var en helt anden sag, som er svær at sammenligne med, men der er da ingen tvivl om, at den har ført til en mere effektivt kontrol af butikkernes tilbagetrækning,« siger Morten Lisby.

Han fremhæver også samarbejdet med embedslæger og Statens Serum Institut.

»Deres hurtige henvendelser til os er en væsentlig årsag til, at vi allerede i fredags kunne indsnævre smittekilden og trække varer tilbage. Det var mindre et døgn, efter at vi fik den første henvendelse fra en smittet forbruger,« siger Morten Lisby.

Fødevarestyrelsen opfordrer stadig danskerne til at koge babymajs, da det ikke kan udelukkes, at grønthandlere med egen import kan have varer liggende fra den samme thailandske producent.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Herligt at høre en successhistorie! Man hører normalt kun skidt, stor ros til en effektiv indsats!

Tillykke!

Mvh Lasse Westy Bech Zindex Development

  • 0
  • 0

Jeg tør skrive og sige, at babymajs er dyrket som man i mange år tidligere har gjort. Der er mineraler i afføring, og har den ligget komposteret, er der ingen problemer - så en den guld værd til at give gode produkter.

mennesker er efterhånden så svage, at de ikke kan spise levende mad, men kun kan spise død mad, altså kogt eller stegt. Og mennesker er syge ret ofte. Kender du en perso, der er rask? Mennsker ødelægger deres immunforsvar og kan intet tåle. jeg arbejdede sammen med danske ingeniører i udlandet. De blev syge af maden, nogle måtte rejse hjem. Jeg spiser som veganer, rå grønsager og rå frugt. Jeg gjorde det samme i udlandet trods advarsler og drak også deres "giftige" postevand - uden at blive syg overhovedet og fortsatte i 7 måneder. De andre ingeniører, der alle blev syge, var nærmest sure på mig. Det kunne ikke passe, at jeg ikke skulle blive syg. Vi er alle født til at spise rå frugt og rå grønsager og drikke naturligt vand. Og det er meningen, at vores afføring, der indeholder værdifulde overskuds mineraler skal blive på jorden, så jorden ikke udpines mere end den er blevet. Det har aldrig været meningen, at vi skal fylde havet med ekskrementer og mineraler. Sæt dig bag en busk og dæk jord over, så ordner jordbakterierne rester, så det bliver gødning for moder jord.

Kærlig hilsen Per Pedersen

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten