Danmarks store PtX-pioner blæste liv i det danske vindmølleeventyr

Plus13. november 2021 kl. 14:003
Poul la Cour
Den store hollandske mølle på bygningen, der er i dag er museum, og en mindre forsøgsmølle med de gammeldags vinger, som Poul la Cour beviste var mindre effektive. Illustration: Poul la Cour Musset.
Poul la Cour stod fadder til den danske vindmølle­industri, og i hans forsøgsmølle i Sydjylland kan man følge i hans fodspor som forsker og opfinder.
Artiklen er ældre end 30 dage

Energi Danmarks store PtX-pioner

I maj 1891 stod Danmarks første el-producerende vindmølle færdig på en mark syd for Askov Højskole, hvor ingeniør Poul la Cour i 13 år havde undervist i fysik og matematik.

Det var starten på det danske vindenergieventyr, som i dag kan opleves i Poul la Cours egne forsøgsbygninger i Askov, hvor det for 20 år siden var lykkedes for en gruppe ingeniør-ildsjæle at skrabe penge sammen til et egentligt museum for ‘Danmarks Edison’ (dog med mindre vægt på forretningstalentet).

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
14. november 2021 kl. 03:43

Jeg er hel enig med dig, altså husker det samme historiske forløb om vindmøllerne. Bekendte siger altid at det var småfolk der baksede med vindmøllerne, men hørst da der øjnedes pene at tjene tog de stoe foretagender så sagen fra dem, og glemte dem.

Som en sidebemærkning. Jeg mindes for mange årtier siden, sikkert i 70erne, at sikkert i et videnskabeligt, eller historisk tidsskrift, at have læst om en "vandret" vindmølle, og vist på Lolland. Og at furen bag dette, om mange blandede nytænknings ideer, blandt andet med opfindeldelsen at det mere "automatiske" gevær, der før seksløberen, og som efter 20 år som forslag liggende hos regeringen, så blev afvist, som overflødig, og gov. 20 år senere krigen mod tyskeren. Jeg har set det i Tøjhusmuset, før jeg flyttende til Thailand.

1
14. november 2021 kl. 01:17

"Danmarks store PtX-pioner blæste liv i det danske vindmølleeventyr" står der i overskriften?

Er der ikke pyntet lidt rigeligt på historien her? Ingen tvivl om at Poul la Cour var forsker og foregangsmand og at han videreudviklede datiden vindmøller og brugte dem til at lave strøm og endda brint ved simpel elektrolyse. Jeg havde i øvrigt selv fornøjelsen af at rode i lidt af hans efterladenskaber på loftet i hans hus da jeg var på højskole i sommeren 75.

Men det er at pynte på historien at forbinde ham med nutidens vindmølleeventyr, tiden var ikke moden til det da han levede, men danskerne troede på det og et senere tilløb som heller ikke blev til noget var bl. a. Gedser møllen i 40erne.

Så for at forstå nutidens vindmøllebranche er det vigtigt at se på dens ophav og det var ikke la Cour. Det var en 68-oprører ved navn Mogens Amdi Petersen, som blev grebet af Maos tanker og skabte sit strenge kommunistiske idealsamfund ude i Vestjylland og her byggede han midt i 70erne sin Tvindmølle, som blev startskuddet til vort nuværende vindmølleeventyr. Det ramte noget i tiden hvor den radikale pamflet "Oprør fra midten" lige var udkommet og blev en slags bibel for en masse ingeniører der entusiastisk kastede sig over at videreudvikle vindmøller. Med til historien hører også at han via Tvind malkede de offentlige kasser for millioner og i dag stadig er eftersøgt af Interpol og gemmer sig i sit luksusresort i Mexico.

Jeg tror bare at vi bedst forstår nutiden hvis vi husker fortiden så godt vi kan og ikke forsøger at udviske dele af historien som var det en krummet hockeystav man forsøger at rette ud :-)