Danmarks største biogasproducent efterlyser tvungen måling af methanudslip
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danmarks største biogasproducent efterlyser tvungen måling af methanudslip

Ole Hvelplund, der er administrerende direktør for Nature Energy, så gerne, at der blev indført en tvungen måling af methanudslippet fra alle danske biogasanlæg. Illustration: Nature Energy

Problemerne med methanudslip fra biogasanlæg skyldes brodne kar i branchen, mener Ole Hvelplund, der er administrerende direktør for Nature Energy, som er en af landets førende biogasproducenter. Han efterlyser derfor, at regeringens nye frivillige måleanordning for biogasanlæg gøres obligatorisk.

»Vi så gerne en tvungen måling af anlæggenes udslip,« fastslår han.

Ole Hvelplund er rigtig ked af den senere tids negative omtale af biogasbranchen på baggrund af stikprøvemålinger, der viser, at op til fire procent af den klimaskadelige methan, der produceres i de danske biogasanlæg, fiser ud i den blå luft. Han mener, at problemet begrænser sig til de mindre og gamle biogasanlæg, og at kritikken derfor rammer branchen skævt.

‘Utætte gamle anlæg med metanudslip må ikke overskygge biogassens fordele’, skriver han således i en pressemeddelelse.

Målinger skal sikre fremtiden

Nature Energy overtog for nylig et gammelt biogasanlæg ved Aalborg, som viste sig at være piv-utæt fordi det ikke var vedligeholdt. Det er den type anlæg, som Ole Hvelplund gerne vil have fokus på med en tvungen måleordning.

Læs også: Eksperter: Uansvarligt at biogasanlæg ikke bliver kontrolleret

Mange af de små biogasanlæg er fortsat nye og kræver derfor ikke megen vedligehold endnu. Men hvis de skal undgå at gå hen og blive utætte over tid, kræver det ifølge Ole Hvelplund, at de drives professionelt. Og her kan en tvungen måling være det, der holder anlæggene på sporet, mener han.

Problemet ligger hos de små

I Ribe driver Ribe Biogas A/S et af de ældste biogasanlæg i Danmark. Anlægget administreres i dag som en professionel virksomhed og har på trods af sin alder styr på udledningen af methan, forklarer direktør Claus L. Mikkelsen.

»Vi har i dag et metantab på 0,429 pct. fra Ribe Biogas,« fortæller han.

Ligesom Ole Hvelplund er Claus L. Mikkelsen ikke i tvivl om, at problemet med metanudslip ligger hos de små og mindre professionelt drevne anlæg.

»Der er en række små anlæg derude, som ikke har de samme muligheder for at deltage i kurser og efteruddannelse som os andre, og så kan vi store jo godt blive lidt irriteret, når så en læktest viser, at et mindre anlæg lækker otte procent, « forklarer han og tilføjer:

»Det er jo hovedet under armen at drive sit biogasanlæg på den måde.«

Også af hensyn til branchens interesser mener Claus L. Mikkelsen derfor, at en tvungen måleordning ville være ideel.

»Hvis du spørger mig, vil jeg da sige: Lad os bare få en tvungen ordning, hvor vi hvert andet år får lavet sådan en måling,«

Intern uenighed bremser måling

Indtil videre står intern uenighed blandt medlemmerne i biogasbranchen dog i vejen for en tvungen måleordning.

»Det har været et stort skridt bare at blive enige om en frivillig ordning. Men vi skal videre derfra,« siger Ole Hvelplund.

Ifølge bestyrelsesformand for Ribe Biogas, Erik Husted, der også er bestyrelsesmedlem i Foreningen for Danske Biogasanlæg, handler det i første omgang om at få alle anlæg med i det frivillige måleprogram. Lykkes det ikke i første omgang, er branchen klar med en løftet pegefinger.

»I Foreningen for Danske Biogasanlæg opfordrer vi i første omgang alle til at få målt deres anlæg. Når vi så har de første pålidelige resultater, er vi klar til at gå lidt mere alvorligt til medlemmerne,« fastslår han.

Læs også: Ministeren vil se på methanudslip fra biogas - om tre år

For Ole Hvelplund forekommer det naturligt, at det får konsekvenser i form af enten reduceret eller helt sløjfet tilskud til de ‘brodne kar’, som lækker metan. Han vil derfor arbejde for, at den frivillige måleordning bliver gjort obligatorisk, så der kan komme styr på udslippene og tilliden til branchen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

En af metoder er, at placere et lille telt over samlingen, ventilen eller akselgennemføringen og måle stigningen i metankoncentrationen i forhold til teltets volumen. Dermed kan antal l/ml pr time/døgn/år beregnes rimeligt præcist.

 • 5
 • 0

Jeg er nysgerrig! Hvor meget af den metan der KAN lækkes ved produktionen ville blive udledt ved den naturlige nedbrydning af gylle+fødevarer+affald?

(Ref: 'kommer DCE frem til, at afgasning af gylle i et biogasanlæg i gennemsnit mindsker udledningen af methan med 11,0 kg CO2-ækvivalenter pr. ton gylle'

 • 3
 • 0

Hos Ribe Biogas A/S er det ca. halvdelen af lækagerne som stammer fra biomasser som alligevel ville have afgasset udenfor anlægget. Metantabet er samlet målt til 0,429 % (før tiltag til reduktion), heraf er halvdelen fra rør og samlinger og den anden halvdel på ca. 0,21 % kommer fra lagertanke, hvor der opbevares gylle.

Gyllen ligger 2-3 dage inde på anlægget og venter på behandling. Mens den venter behandles afsug fra tanken i et biologisk filter, som dog kun i begrænset omfang nedbryder metanen. Under de 2-3 dage på anlægget lækkes halvdelen af det samlede tab af metan fra anlægges altså via fra lagertankene. Pointen er så, at dette jo under alle omstændigheder ville være sket ude hos landmanden. Men når gyllen ligger inde på biogasanlægget regnes den altså ind under "læk". En pointe som ikke lige pt. synes at have den store journalistike eller politiske interesse.

Det vi altså være ret nemt at fjerne en pæn del af metan-tabet ved at køre gyllen in "just in time". Uden klimaet forbedres af den grund.

 • 6
 • 0

Jens, Det har også undret mig, lige siden dette blev et stort tema. Jeg har vanskeligt ved at forestille mig, at bakterierne i en biogasreaktor skulle være så meget mer effektive, at nogle procent af deres Methanproduktion overstiger den tilsvarende under naturlige forhold. Jeg håber vi får svar fra en kyndig.

 • 0
 • 0

@Claus
Tak for svaret! Jeg er lidt usikker på om svaret er, at halvdelen af den nuværende omtrentlige læk kunne undgås ved at tage gyllen ind tidligere og derved eliminere en del af afgasningen. Eller om biogas processen faktisk producerer nøjagtig samme mængde metan, som den naturlige proces, hvorfor udslippet ikke er en forværring. Jeg håber selvsagt at Biogas anlægget producerer meget mere metan (og andre brugbare gasser), men at det selvsagt er kritisk at gasser ikke undslippes:-)

 • 3
 • 0

Der er adskillige bakterier der producerer Methan, de aktiveres ved forskellige forhold og ved bestemte nedbrydningsstadier. biogasanlæg forsøger at få en balanceret situation hvor biomassen afgasser så meget som muligt i de rigtige tanke, ved at ændre på temperaturer og gennemløbstiden samt bruge sidestrømsprocesser,, alt sammen tilpasset netop deres biomasse.

 • 2
 • 0

Men når gyllen ligger inde på biogasanlægget regnes den altså ind under "læk". En pointe som ikke lige pt. synes at have den store journalistike eller politiske interesse.

Det vi altså være ret nemt at fjerne en pæn del af metan-tabet ved at køre gyllen in "just in time". Uden klimaet forbedres af den grund.


Ulempen er, at biogas anlæg får støtte. Derfor skal man se på det samlede tab af metan for at finde den miljøgevinst man får for pengene. Lige fra koen skider til næringsstofferne er udbragt på marken og optaget i økosystemet gen.
Der er selvfølgelig også andre fordele ved biogas, som skal med i ligningen.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten