Danmarks solceller satte rekord i flot forårsvejr

Flot forårsvejr gav tirsdag Danmarks godt 92.000 solcelleanlæg masser af solskin at arbejde med. Faktisk så meget, at de slog rekorden i produceret solcelleeffekt, som blev sat i juli sidste år.

I dag producerede solcellerne kl 12.30 hele 415 MW effekt, hvilket er 15 MW mere end rekorden fra juli 2013, hvor solcellerne tilsammen leverede 400 MW. Det oplyser Energinet.dk, som overvåger elsystemet og dermed den producerede effekt fra solceller, vindmøller, kraftværker samt import og eksport af el.

.

Tallene kan aflæses på Energinet.dk’s dynamiske kort, hvor de opdateres minut for minut.

»Solcellerne producerer lige så meget effekt i nogle timer som på en god sommerdag. Men der er selvfølgelig færre timer at gøre det i,« forklarer pressechef Jesper Nørskov Rasmussen.

Han tilføjer, at solcelletallene er baseret på et udsnit af solcelleanlæggene, som så opskaleres statistisk.

Det flotte forårsvej udmærkede sig også ved at være meget vindstille, hvilket betød, at landets vindmøller stort set holdt fri. Klokken 13.20 leverede vindmøllerne blot 24 MW effekt – ud af en samlet installeret effekt på 4.800 MW.

»Det er ikke en unik situation, at solcellerne producerer mere end vindmøllerne. Det forekommer af og til,« siger Jesper Nørskov Rasmussen.

Apropos statistik hører det selvfølgelig også med til historien, at der siden sommeren 2013 er installeret flere solcelleanlæg. I dag er den samlede installerede solcelleeffekt på 576,6 MW mod 480 MW i sommer.

Emner : Solceller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der står at beregningen er baseret på et udsnit af solcellerne og opskaleret.

Men er der nogen der ved om det er den effekt der er leveret til el-nettet, eller det også inkluderer den strøm som blev anvendt i husstanden på samme tid og dermed sparede nettet for et forbrug?

 • 0
 • 0

Med 415 ud af en installeret effekt på 575 må det helt sikkert være den samlede produktion til net og eget forbrug. Det vil aldrig være sådant at samtlige solceller leverer max. på samme tid.

 • 1
 • 0

Jeg kan ikke forstå, hvis det skal være brutto - altså produceret. Det kan kun være baseret på det der kan måles i netto-tilgang til nettet. Altså når jeg lader min elbil på samme tid er det ikke medregnet, men kun set som en mindre aflevering til nettet. Vi mangler stadig gode el-målere der kan registrere både produktion, aflevering og forbrug.

 • 1
 • 0

Jeg tror de estimerer selve solcelle produktionen uafhængigt af eventuelt egetforbrug. Den ene måde at opgøre det på er vel ikke rigtigere end andre, men det sidestiller solceller med andre producenter. I øvrigt er denne side mere oplysende: http://www.emd.dk/el/ Der ses også variationerne over dagen, og særligt ses det hvor lidt vindmøllerne producerede i dag. Om så landet var plastret til med møller, havde de ikke kunnet levere det nødvendige, selv ikke med intelligente net og andet hokus pokus.

 • 2
 • 1

Energinet.dk benytter ikke målinger fra elselskaberne. Der benyttes målinger fra separate dataloggere, direkte fra inverterne. Forbruget er altså ikke indeholdt i produktionen.

 • 3
 • 0

Men så er der tale om et bestemt antal anlæg, som Energinet.dk har adgang til og mener er repræsentative og '..som så opskaleres statistisk'. Mig bekendt har jeg ikke nogen datalogger i min inverter, som Energinet.dk har adgang til.

 • 1
 • 0

Vi mangler stadig gode el-målere der kan registrere både produktion, aflevering og forbrug.

Gode elmålere? Det vil kræve en elmåler der er placeret flere forskellige steder i din installation...

 • Den ene ved din solcelleinverter (er allerede indbygget i dag) som måler produktionen. Den bør du vel selv søger for da den er irrelevant for handelsselskabet?
 • Den anden ved dit tilslutningspunkt (afregningsmåler) som måler udvekslingen med nettet. Den måler er i dag opsat af dit distributionsselskab.

Jeg er sikker på at du kan kontakte den leverandør som solgte dig din inverter og spørge om ikke de kan udvikle en fjernaflæsningsmulighed så du ikke manuelt skal aflæse inverteren. Ellers kan de nok sælge dig en bimåler som du kan indbygge imellem inverteren og hovedtavlen... Hvis du vil have en måling på dit køleskabs forbrug, så er det også noget du selv må søger for...

 • 1
 • 0

@ Peter Hansen. Nej, men HVIS og HVIS den nye spændende, relativt overkommelige BMV-hybridbil, også kunne anvendes som Plug-out, SÅ kunne jeg gemme den dejlige solenergi til aftensmaden. HVIS man bare kunne sætte batteriet til samme inverter, som solcellerne jo ikke har megen brug for, efter kl. 18. Nu vil de erhvervsaktive selvfølgelig hævde, at BMW'en jo ikke står i garagen, mens solen skinner - men på parkeringpladsen ved ingeniørfirmaet. MEN nogle af os er jo - eller er stærkt på vej mod - pensioneringen. Færre bliver vi i alt fald ikke, og måske beholder vi også vores interesse for teknik. Og den der BMW er jo faktisk en rigtig velegnet pensionistbil, til den lille familie med det beskedne kørselsbehov.. (Morgenbrød og en tur til sommerhuset i ny og næ - hvor der sæføli' også er solceller...)

 • 2
 • 0

Det undrer mig, at man kan tale om max produktion i marts. I mit tilfælde (6 kWp) var d. 11/3 næsten ideel med en produktion på 26,9 kWh og en max effekt på 4,1 kW. Til sammenligning gav d. 4/6 - 13 41,0 kWh, max effekt 5,3 kW Man skulle da tro, at der er andre anlæg end mit, der har den optimale retning (næsten stik syd) men ikke har den optimale hældning; i mit tilfælde 20 gr.

Generelt må produktionen da blive større til sommer.

 • 1
 • 0

Hej Henning

Effekt rekorten her i marts 2014 skyldes, at der er installeret ca. 20% flere solceller i forhold til sommeren 2013. Vi kommer givetvis til at slå effekt rekorten mange gange - idag var effekten på 419 MW ved middagstid.

Grunden til at effekten kan blive så høj her i starten af marts skyldes en kombination af klart vejer over hele landet samtidig med en kold luft temperatur. Solcellerne bliver mere effektive jo koldere de er.

-Eivind

 • 3
 • 0

Det var sådan set ikke det der var pointen. Jeg kan fjern aflæse min produktion fra inverteren og jeg kan læse op og ned på hoved måleren og jeg kan læse på en bimåler hvor meget min varmepumpe og elbil har brugt osv. Pointen er at det altsammen er meget besværligt at sammenholde og der er meget forskellig sample frekvens - ikke mindst på hoved- og bimåler hvor det er mig der aflæser. Derfor efterlyser jeg bedre målere der kan aflæse flere ting med indstillelig sample og hvor man kan sammenstille de enkelte målinger på en enkel måde.

 • 0
 • 0

Så vidt jeg ved, kan Energinet.dk kun måle solcellernes over- og underproduktion. Det ville klæde dem at gøre opmærksom på det faktum. Energinet.dk registrerer slet ikke solcellernes produktion.

Det er ubegribeligt, at at el-myndighederne installerer nye målere med kun to tælleværker: 1) købt fra net og 2) solgt til net. Der mangler et tælleværk til egenproduktion. Den tæller sidder selvstændig på solcelle-inverteren som kun solcelleejeren har adgang til. Ubegribeligt, dumt og beregningskrævende.

Solcelleejerne skal ud i større regnearks-øvelser for at følge eget elforbrug. DONGenergy leverer ikke regnearks-formlerne - dem skal man selv opfinde - ellers må man afstå fra at følge eget forbrug.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten