Danmarks sikreste fængsel låser døren grundigt
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danmarks sikreste fængsel låser døren grundigt

Illustration: C.F. Møller

Danmarks nye statsfængsel, Storstrøm Fængsel ved Nørre Aslev på Falster er med et bygningsareal på 35.000 kvadratmeter landets næststørste. Dertil kommer fængslets totale areal på godt og vel 170.000 kvadratmeter. Og i dag låses dørene.

Byggeriet begyndte i 2014, og det er konsulentvirksomheden Rambøll, som har stået for det projekteringen, mens C.F. Møller Architects har tegnet.

Danmarks sikreste

Fængslet er Danmarks sikreste fængsel, og det er det blandt andet i kraft af dets 1,3 kilometer lange og seks meter høje perimetermur støbt i beton. Udenom den vidtrækkende betonmur er desuden et trådhegn med detekteringssensorer.

Foto: Torben Eskerod Illustration: Rambøll

En anden ting, der gør fængslet til Danmarks sikreste, er selve byggeprocessen, forklarer projektlederen bag Storstrømfængsel, Esben Thygesen:

»Der har været et meget højt krav om, at man ikke skal kunne gemme narko og lignende i fængslet«, siger projektlederen og tilføjer, at man derfor helt har undgået at bygge med store fuger og fodlister. Noget man nemt kan trække ud og bruge som gemmested.

Læs også: Trods smugleri: Fængsler nægtes beskyttelse mod droner

Det har derfor været en utraditionel fremgangsmåde, hvor ønsket om høj sikkerhed naturligvis har påvirket byggeprocessen. Man har for eksempel heller ikke brugt almindelige baderiste eller ventilationsgitre, siger Esben Thygesen.

Derudover er fængslet opdelt i små enheder, hvilket medfører større sikkerhed for indsatte såvel som personale, forklarer Esben Thygesen:
»Man har sektioneret fængslet ned til små enheder på syv mand. Det vil sige, at man kan låse enheden og dermed isolere de syv personer fra andre indsatte. Det kan blive nødvendigt, når man skal adskille rivaliserende bander.«

Desuden har man gjort fængslet tremmeløst til fordel for døre af sikkerhedsglas, fortæller projektlederen. Af sikkerhedsmæssige årsager kan han dog ikke fortælle, hvilke specifikationer sikkerhedsglasset og lignende udstyr i fængslet har.

"Fængslet til over en milliard kroner åbner på onsdag efter fem års byggeri. Men selvom det nye superfængsel på 35.000 kvadratmeter er spækket med sikkerhedsudstyr og kameraer, er der ikke installeret teknologi til at opdage droner på vej ind over murene."
http://www.dr.dk/nyheder/indland/faengsels...

  • 1
  • 3

"Fængselscellerne har hverken store fuger eller fodlister."*

Fint, men hvorfor radiator frem for gulvvarme?
Sådan en radiator kan bruges til både gemmested og måske våben ?
Men ja det minimerer naturligvis det antal steder de skal lede.

  • 20
  • 1

Tænkte det samme med gulvvarme. Noget andet er lamper - at de ikke er indbyggede - virker da også som et oplagt sted.

  • 12
  • 0