Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Danmarks sikreste fængsel låser døren grundigt

Illustration: C.F. Møller

Danmarks nye statsfængsel, Storstrøm Fængsel ved Nørre Aslev på Falster er med et bygningsareal på 35.000 kvadratmeter landets næststørste. Dertil kommer fængslets totale areal på godt og vel 170.000 kvadratmeter. Og i dag låses dørene.

Byggeriet begyndte i 2014, og det er konsulentvirksomheden Rambøll, som har stået for det projekteringen, mens C.F. Møller Architects har tegnet.

Danmarks sikreste

Fængslet er Danmarks sikreste fængsel, og det er det blandt andet i kraft af dets 1,3 kilometer lange og seks meter høje perimetermur støbt i beton. Udenom den vidtrækkende betonmur er desuden et trådhegn med detekteringssensorer.

Foto: Torben Eskerod Illustration: Rambøll

En anden ting, der gør fængslet til Danmarks sikreste, er selve byggeprocessen, forklarer projektlederen bag Storstrømfængsel, Esben Thygesen:

»Der har været et meget højt krav om, at man ikke skal kunne gemme narko og lignende i fængslet«, siger projektlederen og tilføjer, at man derfor helt har undgået at bygge med store fuger og fodlister. Noget man nemt kan trække ud og bruge som gemmested.

Læs også: Trods smugleri: Fængsler nægtes beskyttelse mod droner

Det har derfor været en utraditionel fremgangsmåde, hvor ønsket om høj sikkerhed naturligvis har påvirket byggeprocessen. Man har for eksempel heller ikke brugt almindelige baderiste eller ventilationsgitre, siger Esben Thygesen.

Derudover er fængslet opdelt i små enheder, hvilket medfører større sikkerhed for indsatte såvel som personale, forklarer Esben Thygesen:
»Man har sektioneret fængslet ned til små enheder på syv mand. Det vil sige, at man kan låse enheden og dermed isolere de syv personer fra andre indsatte. Det kan blive nødvendigt, når man skal adskille rivaliserende bander.«

Desuden har man gjort fængslet tremmeløst til fordel for døre af sikkerhedsglas, fortæller projektlederen. Af sikkerhedsmæssige årsager kan han dog ikke fortælle, hvilke specifikationer sikkerhedsglasset og lignende udstyr i fængslet har.

Emner : Byudvikling
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Fængslet til over en milliard kroner åbner på onsdag efter fem års byggeri. Men selvom det nye superfængsel på 35.000 kvadratmeter er spækket med sikkerhedsudstyr og kameraer, er der ikke installeret teknologi til at opdage droner på vej ind over murene." http://www.dr.dk/nyheder/indland/faengsels...

  • 1
  • 3

"Fængselscellerne har hverken store fuger eller fodlister."*

Fint, men hvorfor radiator frem for gulvvarme? Sådan en radiator kan bruges til både gemmested og måske våben ? Men ja det minimerer naturligvis det antal steder de skal lede.

  • 20
  • 1

Tænkte det samme med gulvvarme. Noget andet er lamper - at de ikke er indbyggede - virker da også som et oplagt sted.

  • 12
  • 0

Hej John

Vi er lige på vej med en viderebygning af netop den historie, som vi i al beskedenhed var de første til at rejse. Håber den bliver klar med citatgodkendelse i eftermiddag.

mvh Henrik Heide Webredaktør

  • 10
  • 0

"Desuden har man gjort fængslet tremmeløst til fordel for døre af sikkerhedsglas." Lyder som en meget elegant løsning - men på billedet ser vinduet da ud til at være en klassisk løsning med tremmer.?

  • 2
  • 0

......på en million, livsvarig pension og straffrihed til hver eneste der bryder ud af fængslet. Så vil der ske to ting. De indsatte vil bruge al tiden som gale på at spekulere på hvordan det ville kunne lykkes, fordem, frem for at slås indbyrdes. Og når det lykkes.....for det vil det....så kan man lukke de "huller" der er.....fordi der er intet menneskeskabt fængsel .....der til dato har kunne holde almindeligt begavede indespærrede inde.

Klaus Riskærs far klarede det. Både ud og ind :). Det borende X klarede det. Papillion klarede det. Frank Morris klarede, foruden mange andre fængsler, også Alkatraz. Brian Bo Larsen undveg mere end 20 gange fra danske fængsler og arresthuse - senest skete det ved, at han savede en tremme over i sin celle, kravlede ud og op på et tag, hvorfra han med en hjemmelavet rebstige firede sig 15 meter ned mod friheden. Dog var gummigedsangrebet på Vridsløses fængselsmur det mest spektakulære af hans flugtforsøg.

  • 4
  • 3

Jamming kan ikke komme til at virke uden alt for meget "collateral damage".

Der fås allerede Frequency Hopping udstyr til fjernstyring, a la Heddy Lamar's patent fra 1943, hvor signalet skifter mellem mange frekvenser i et forudbestemt mønster. De holder sig indenfor et tildelt spektrum, men der skal nok komme et sort marked for udstyr, der ikke gør det.

En SDR (Software defined radio), der dækker fra 100khz-1.7GHz fås på nettet til omkring €30, så superskurkens hjælpere skal bare konstruere et system, der sender kontrolsignalet ud på f.ex. ti frekvenser samtidigt forskellige steder i dette spektrum, inklusive nogle, der ligger hvor vagternes radioer sender.

For at modvirke at skurkens hjælpere bliver fanget, anbringes disse sendere rundt omkring målet, og videresender signalet fra en mobiltelefons dataforbindelse. Så operatøren kan ikke findes ved pejling.

Dronen skal så skifte mellem disse frekvenser for at finde en, der ikke bliver jammet.

Eller, hvis dronen blot skal aflevere en last, kan den programmeres til at navigere selv, efter gps og andre sensorer. "Flyv i kompasretning 27grader, indtil over muren og land. Drop lasten, flyv ud og i kompasretning 207, indtil du ser IR-lyset fra lommelygten, land ved den." Når Google satellite view viser mere end en byggeplads, kan der laves mere avancerede ruter.

Vil man sikre imod droner, skal det ske mekanisk.

Det kan være med (autonome) anti-drone-droner, rovfugle eller ved at overdække hele området med et net. Det kan også klare "analoge droner"; brevduer og lignende.

Men det er ikke dronerne i sig selv, der er problemet, men at de kan transportere ting ind i fængslet.

Så de skal blot detekteres, hvorefter vagterne kan sendes ud for at samle tingene op, før de indsatte får dem; subsidiært vide hvor der skal laves ekstraordinært celleeftersyn.

Dette kan ske med radar, lidar, mikrofoner, kameraer o.s.v.

Der findes pakkeløsninger til dette: https://www.droneshield.com/prisons

  • 3
  • 0

Hvorfor ikke spænde fangerne fast til en elektrisk kørestol, og anbringe dem i plejehjem? Så vil også være muligt, at forhindre fangerne kører tæt på andre fangere som de ikke har lov at køre tæt på. Og fangernes position kan ses på en skærm.

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten