Danmarks nye tech-ambassadør vil gå fra start-up til scale-up: »Vi skal levere helt konkret værdi«

Udenrigstjenestens folk i Silicon Valley i Californien skal levere konkret målbar værdi for danskerne. Sådan lyder ambitionen fra Anne Marie Engtoft Larsen, der i oktober overtog posten som Danmarks tech-ambassadør.

»Min vigtigste ambition er, at vores enhed leverer helt konkret værdi for danskerne på de bekymringer, de har om nye teknologier,« siger hun.

Meldingen fra Anne Marie Engtoft Larsen indikerer en ny retning for indsatsen, der har mødt kritik for ikke at levere klare resultater. Den 33-årige nyudnævnte ambassadør har overtaget rollen fra Casper Klynge, der efter at have varetaget rollen som Danmarks første tech-ambassadør siden 2017, i begyndelsen af året valgte at forlade sin stilling til fordel for et topjob hos Microsoft.

Illustration: Anders Meldgaard Kjemtrup

Med posten som ny tech-ambassadør følger en bunden opgave. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har udtalt, at en af den nye ambassadørs første opgaver er at udarbejde en ny strategi og en decideret relancering af indsatsen. Ministeren har ytret ønske om en »mere målrettet og skarp dansk indsats for at teknologigiganterne bliver gode, globale samfundsborgere.«

Om den formulering betyder, at indsatsen indtil nu hverken har været ‘målrettet’ eller ‘skarp’, afviser Anne Marie Engtoft Larsen at vurdere. Hun mener derimod, at der er tale om en naturlig udvikling.

»Da tech-diplomatiet startede for tre år siden, var dagsordenen naturligt meget bred. Sådan vil det være for ethvert nystartet initiativ, som skal finde sin plads og rolle. Hvis det for tre år siden var en start-up, så skal vi nu til at være scale-up. Nu har vi etableret organisationen, og vi kender den verden, vi opererer i, så er næste skridt at fokusere indsatsen og operere der, hvor vi kan levere allermest værdi på de dagsordener, der er vigtigst for Danmark,« siger hun.

Den nye strategi, der præsenteres til januar, skal indeholde tre kerneområder, som indsatsen sigter efter at løfte. Det er netop de kerneområder, som ambassadøren og hendes hold i Silicon Valley på syv personer vil og skal måles på.

Diplomatiske KPI’er

Tech-ambassadøren er siden sin udnævnelse gået i brechen for initiativet og har i et tv-interview gjort det klart, at hun ønsker at blive målt på sin indsats. Det har ellers været en yndet pointe hos kritikerne at sætte spørgsmålstegn netop ved gevinsten ved at udpege en tech-ambassadør. Men nu skal der altså leveres målbar værdi for borgerne i bytte for de skattekroner, der postes i boliger på de dyre californiske adresser og flybilletterne dertil.

»Vi kommer til at opstille nogle klare KPI’er (Key Performance Indicators, red.) i forhold til eksempelvis allianceopbygning, forpligtende samarbejder på vores tre hovedprioriteter, klare leverancer til vores kolleger i ministeriet og så forhåbentlig også, selvom det er svært at måle, en fornemmelse af, om vi har adresseret de bekymringer, danskerne har,« siger ambassadøren, der i de første uger af sit virke har afholdt møder med både tech-virksomheder og internationale kolleger.

KPI’erne lader dog vente på sig. De bliver formentlig sammen med resten af strategien præsenteret i begyndelsen af det nye år. Derfor bliver det også ved forestillingerne, når Anne Marie Engtoft Larsen skal give et billede af, hvad sådanne KPI’er kunne dække over.

»Jeg kunne forestille mig, at der bliver noget helt konkret om, hvordan vi er med til at opruste det udenrigspolitiske diplomati i EU. Jeg kunne forestille mig, at noget af vores arbejde skal fokusere særligt på de digitale rettigheder – om det er fokus på børn og unge, eller hvordan vi håndterer skadeligt indhold; det er en del af de diskussioner, vi har nu,« siger ambassadøren.

Svært at måle

Ideen om at måle indsatsen imødekommer blandt andre Mikkel Flyverbom, der som professor i kommunikation og digital transformation på Copenhagen Business School (CBS) tidligere i Ingeniørens it-medie Version2 har efterlyst mere klare kriterier for, om Tech­Plomacy-initiativet er en succes. Men konkrete succesparametre kan være svære at indkredse – også selvom viljen til at gøre det findes.

Martin Marcussen og Rebecca Adler­-Nissen, der begge er professorer ved Københavns Universitet og blandt andet forsker i diplomati, har over for Version2 påpeget, at diplomatiske indsatser i høj grad handler om det lange, seje træk, og at det derfor er svært at konkretisere og måle fordelene.

Den udfordring erkender den nye tech-ambassadør, der kalder de to professorers holdning for »en meget vigtig refleksion«.

Alligevel ser hun muligheder for forandringer i forholdet mellem samfundet og tech-industrien, der de seneste år er gået fra udpræget optimisme til en langt større skepsis.

»Diplomati er noget, der ofte tager år og nogle gange årtier, før det manifesterer sig i offentligheden, hvad det betyder. Det er også en præmis for mit arbejde. Men vi har en særlig mulighed for at tage nogle af de meget konkrete bekymringer op,« siger hun.

Lover mere åbenhed

Om det kan måles eller ej, har den danske TechPlomacy-indsats således tidligere været præget af en vis grad af lukkethed. Evalueringen af indsatsen var således undtaget for aktindsigt med argumentet om, at det var et internt dokument, ligesom en række udtalelser fra relevante aktører ligeledes blev undtaget.

Den relativt nyudnævnte ambassadør er dog klar til fremadrettet at arbejde i en anden retning.

»Vi skal ikke lukke øjnene for, at der har været en debat om det teknologiske diplomati og formodentlig også mere debat end på nogle af vores andre diplomatiske områder. Derfor synes jeg også, at det er vigtigt, at vi laver en åben og transparent proces,« siger hun og understreger, at hun er optimistisk på indsatsens vegne.

Anne Marie Engtoft Larsen har mandat til at repræsentere Danmark i de næste tre år. Tiden må vise, om hendes ønske om en mere åben og transparent indsats reelt set kan måles og dermed efterfølgende vurderes.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

længe leve bull shit bingo, de virksomheder der ønsker etablere netværk i området klare det nok selv uden indblanding af uerfarne powerpoint nørder. hvis vi skal tror på fablen om konghuset, vil kronprinsen sikkert ha en større succes. udnævnelsen lugte af nepotisme. Er det iøvrigt skatteborgernes penge som skal bruges til at finansere endnu et politisk løfte om utopia. hvis den unge dame gerne vil bidrage med noget så gør det ved selv at etablere en virksomhed. der kan skabe job og hvad der af følger, det kunne være intressant at kende ansaættelses forløbet . vi kan ikke leve af at alle såkaldte genier er afhængige af skatteborgens pengepung. 33 år erjo en fin alder for opstart af egen virksomhed siden hun kender hele smøren med KPI den kender vi alle er der nogen sinde kommet noget ud af det. Da jeg havde fået nok af det valgte jeg friheden ved at blive selvstændig rådgiver, det har jeg aldrig været ked af men jeg tvivler på jeg kunne gøre det som 33 årige der havde jegsimpel hend ikke nok erfaring. Hvis der ikke kom noget ud af første forsøg, kan det næppe skyldes manglende KPIer lad os få forklaringen på det? det vel ret og rimeligt metrokratiet beskytter sine venner og idioterne betaler .

  • 2
  • 0

Gad vide, hvor ambassadøren afleverer sine akkreditiver…hos Apple eller hos Google? ;)

...Det ser ud til, at EU har gang i et tilsvarende initiativ - dog forankret i undervisningssektoren:

…GDPR-forordningen har vist, at den slags faktisk kan lade sig gøre, minder Schaake om: Også lande uden for kontinentet er lande begyndt at følge EUs regler for databeskyttelse, og det samme kunne ske her. Men forandringen kan også komme indefra. I øjeblikket vælter det ind med ansøgninger til Schaakes kurser på Stanford, og en online-studiegruppe har været nødt til at lukke for nye medlemmer. Flere af hendes studerende taler om at arbejde for stat og myndigheder efter endt uddannelse. Og dét er nyt i Silicon Valley, forklarer hun: »For mange studerende er mit kursus deres første møde med begreber som retssamfundet, multilateralisme og internationale institutioner. De har studeret computervidenskab og kunstig intelligens, men ved ikke ret meget om demokratiets institutioner og historie. Det er populært at sige, at politikere ikke forstår teknologi, men det er lige så sandt, at mange mennesker i teknologibranchen ikke har brugt ret meget tid på at sætte sig ind i politik eller i, hvordan et retssamfund fungerer. Men det ændrer sig nu, det kan jeg virkelig mærke. Jeg har flere studerende, som har ændret retning undervejs, og som har droppet deres planer om at arbejde for store tech-virksomheder og i stedet planlægger at blive jurister eller arbejde med regulering af branchen. Jeg tror, at det er symptomatisk for den æra, vi er på vej ind i. Det er en vigtig tid. I de næste ti år kommer vi sandsynligvis til at skabe hele det juridiske regelsæt, som skal bruges på det digitale område i al fremtid. Det er et historisk øjeblik, og det kan de studerende fornemme.«

Citeret fra Weekendavisen, 23. oktober 2020.

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten