Danmarks mest nøjagtige ur findes i Hørsholm

Plus11. december 2022 kl. 08:0026
Danmarks mest nøjagtige ur findes i Hørsholm
Metrologiinstitutter i mange lande melder løbende ind, hvad tiden er på deres atomure. Ud fra disse indrapporteringer beregner BIPM i Paris den koordinerede universaltid, som benyttes verden over. Da man i 1967 skulle blive enige om en forkortelse for denne tid, foreslog de engelsktalende lande CUT, mens Frankrig foreslog TUC (temps universel coordonné). Kompromiset blev UTC. Illustration: Kollage: Nas. Fotos: MOMA.
Med et nyt atomur risikerer Danmark ikke længere at miste tidsfornemmelsen.
Artiklen er ældre end 30 dage

METROLOGI Dansk atomur er nu med til at fastlægge den koordinerede universaltid UTC

Når vi hidtil har skullet vide, hvad klokken er i Danmark, har vi måttet spørge andre, som en dag muligvis ikke har lyst til at give os svaret. Skulle det blive tilfældet, vil det give problemer for mange brancher, fremgår det af en tre år gammel rapport fra Det Tværministerielle Rumudvalg.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
26 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
26
12. december 2022 kl. 14:18

Det spørgsmål kan udvides til at undersøge hvilke anvendelser meget præcis tidspræcision har. Det er nok nogle overraskelser men ellers vil jeg tro at frekvens er vigtigere end absolut tid i de fleste anvendelser.

I alle sammehænge jeg kender til er absolut tid "bare integralet af frekvens" og noget man laver på præcis den måde, hvis man har brug for det.

Men for at kunne udnytte 30ps absolut tid fornuftigt, skal du have begivenheder der faktisk kan tidsfæstes med 30ps opløsning og det eneste jeg lige kan komme i tanke om, er kvantemekaniske begivenheder som vi (pt!) antager sker på tilfældige tidspunkter.

Bemærk: relative tidsmålinger er naturligvis en hel anden historie, de har stor videnskabelige værdi helt ned til attosekunder.

25
12. december 2022 kl. 14:09

Hvordan når man frem til det tal?

Ohh boy...

Det gør man ved at studere Adev plottet og lave statistik på integralerne af de dominerende støjtyper.

Hvis det lyder enkelt har jeg et tårn I Paris du kan købe billigt...

Det er et emne der er skrevet tykke bøger om, de bedste af dem af Enrico Rubiola (http://rubiola.org/) og hans "Enrico's Chart" er et godt sted at starte.

Når din GPSDO leverer god tid&frekvens, er det simpelthen fordi den lavpasfiltrerer tid og frekvens fra GPS satelitterne, således at fluktuationerne i ionosfæren (stort) set elimineres.

23
12. december 2022 kl. 13:14

Hvad vil du bruge 30ps tidspræcision til ?

Det spørgsmål kan udvides til at undersøge hvilke anvendelser meget præcis tidspræcision har. Det er nok nogle overraskelser men ellers vil jeg tro at frekvens er vigtigere end absolut tid i de fleste anvendelser.

Eksempelvis hvis en seismograf er udstyret med et præcist ur, så kan man ved at sammenligne med andre seismograf'er, triangulere jordskælv med videre. Men der er grænser for hvor præcis det giver mening at være, givet at der formodentlig ikke kan udpeges et præcist punkt for hændelsen.

22
12. december 2022 kl. 13:05

»Vi skulle nu gerne have en stabilitet på ca. 10 ns pr. måned eller bedre,« siger Jürgen Appel.

Hvordan når man frem til det tal?

Jeg har en GPSDO (GPS Disciplined Oscillator) fra Leo Bodnar:

http://www.leobodnar.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=107&products_id=234&zenid=b2c4f557f634d00c0dc7c1f2d09a4cd3

Der er vist nogle grafer, eksempelvis kan man aflæse at Sigma (Tau) for 1s er 5.13E-11 og for 10000s er 7.81E-13. Men hvordan kan jeg sammenligne det med at Danmarks frekvensnormal har en stabilitet på 10 ns per måned?

Der findes også en længere rapport over egenskaberne ved Leo Bodnars GPSDO: http://www.leobodnar.com/files/Microsoft%20Word%20-%20Investigation%20of%20Leobodnar%20GPSDO_rev2.pdf

Inden jeg lyder alt for dum, vil jeg skynde mig at sige, at jeg anvender den til at kalibrere frekvens på RF kredsløb. Det er den rigelig præcis til uanset hvad. Jeg er bare nysgerrig for hvordan dette relativt billige instrument klarer sig som tidsstandard.

21
12. december 2022 kl. 09:19

Jeg har læst, at GPS'erne justerer deres uger efter hinanden.

Et af kravene til GPS systemet, er at det skal fungere mindst et halvt år uden instruktioner nedefra og derfor har det isenkram til autonom drift hvor satelitterne kan checke hinanden.

Men igen: Selve rubidium frekvensnormallerne bliver der ikke pillet med, alle kalibreringer og justeringer foregår udelukkende i signalgeneratorene.

20
12. december 2022 kl. 09:15
19
12. december 2022 kl. 09:15

Men man behøver vel ikke at selv have et atomur

Selvfølgelig ikke. Men hvis ikke dit frekvensnormal er stabil nok, aner du jo ikke hvad den har foretaget sig, i de par uger der går fra selve målingen, til du har resultatet af alt regnearbejdet.

Jeg mener, at vi burde kunne bruge det nye atomur i Hørsholm, til at give et præcis tidssignal i hele landet indenfor ca. 30ps. og måske bedre, ved at tage gennemsnit af adskillige målinger.

Mig bekendt er der ingen der i realtid ved hvad klokken er med 30ps præcision. I bedste fald ved de det dagen efter.

Hvad vil du bruge 30ps tidspræcision til ?

18
12. december 2022 kl. 08:51
17
12. december 2022 kl. 08:26

Men, hvis man kan opnå så stor præcision med dGPS, så har Baldur Norddahl ret i, at det også må være muligt, at lave et så præcis ur.

Der er ikke noget der hedder "et præcist ur", der er kun "ure" der bliver målt i forhold til andre ure og som viser sig at være tæt på "ensemble-consensus" på en papir-tidsskala.

Når jeg skriver "ure" i anførselstegn, er det fordi de ikke findes, det vi kalder et "ur" er en frekvensnormal med et tælleværk. Fejlen i tid på tælleværket er integralet af fejlen i frekvens.

Man sammenligner "ure" ved at bruge GPS signaler i "common mode", dvs. man aftaler hvornår og hvilken satellit man vil måle på og så måler begge sites forskellem mellem deres tælleværk og en bestemt "feature" ved GPS signalet.

Efter et par uger kender man satelittens præcise position fra IGS (https://igs.org/products/) regner man på de målte tidsforskelle forskelle, kompenserer for de to antenners kalibrerede fase-offset, længden af kablerne, højden over geoiden og alt muligt andet.

Derefter ved man hvad tidsforskellen er mellem de to "ure".

(Det er den øvelse det spanske metrologiske institut har udlånt kalibreret udstyr til)

Men hvad GPS satelitten mener klokken er, mens man måler, er uden betydning.

16
12. december 2022 kl. 08:12

Selvom urene er præcise, så må der være et tilfældigt bidrag, således det er nødvendigt at tjekke urene, og eventuelt justere dem en gang i mellem.

Ja, det er nok nogle af de mest overvågede "ure" i der existerer, men der bliver ikke justeret på dem, for det vil betyde at man skal tage satelitten ud af drift i flere måneder mens man rekalibrer den matematiske model af dens RAFS.

Som sagt bruger GPS satelitter en variant af denne her, formodentlig med endnu bedre data:

https://www.excelitas.com/product/space-qualified-rubidium-atomic-frequency-standard-clocks

Bemærk "drift": Det er netop stabiliseringen af, og matematisk modellering af frekvensdriften, der gør at der går hele og halve år fra en GPS satellit er opsendt til den bliver taget i brug.

15
12. december 2022 kl. 00:45

1cm opnår du kun med brug af en reference-station og i det setup kan urene i både satelitter og modtagere være temmelig elendige uden at påvirke resultatet - det er hele ideen in dGPS.</p>
<p>Den ene centimeter kommer fra afsnit "3.4.2 SPS SIS URRE Accuracy Standards" i GPS performance standarden, hvor kravet er at signalet med 95% sandsynlighed ikke driver mere end 6mm/sek over nogen 3 sekunders periode.</p>
<p>3 sekunder er tid nol til at reference-stationen kan måle signalfejlen, transmitere afvigelsen til roveren og roveren kan inkludere det i sin korrektion.</p>
<p>Den absolutte UTC fejl finder du i "3.4.4 SIS UTCOE Accuracy Standards" og her er kravet 30ns mere end 95% af tiden.

Men, hvis man kan opnå så stor præcision med dGPS, så har Baldur Norddahl ret i, at det også må være muligt, at lave et så præcis ur. Det vil naturligvis kræve, at man har en så præcis reference klok, og kan sende en klok kompensering ud, på samme måde som der sendes kompensering ved dGPS. Baldur Norddahl burde kunne få sin klok med 30ps nøjagtighed, hvis de i Hørsholm sender en reference ud for sattelitten, specielt hvis han er tæt på Hørsholm. Det burde være muligt, at sende referencekloks ud, sammen med dGPS signalerne, så man også kan få justeret sit ur præcist.

Har vi så et lokalt atomur, så vi kan sende præcise tidsjusteringer ud, så burde vi kunne få nøjagtig tid, også selvom sattelitterne var uden atomur, eller atomuret går lidt skævt.

14
12. december 2022 kl. 00:36

Nej, man piller praktisk taget aldrig med dem, i stedet har man en meget præcis matematisk model for deres opførsel som kompenserer i kredsløbene der genererer af signalet der skal sendes.

Selvom urene er præcise, så må der være et tilfældigt bidrag, således det er nødvendigt at tjekke urene, og eventuelt justere dem en gang i mellem. Måske er kun nødvendigt et par gange om året, men jeg kan ikke forestille mig, at man ved hjælp af algoritmer kan ophæve rene tilfældigheder. Det kræver ihvertfald mere indsigt i kvantemekanik, end vi har i dag.

13
11. december 2022 kl. 23:11

Det er muligt, med et korrigationssignal, at finde sin position med en precision på cirka 1 cm. Så burde det også være muligt at udlede klokken med samme precision. Det svarer til 30 ps.

1cm opnår du kun med brug af en reference-station og i det setup kan urene i både satelitter og modtagere være temmelig elendige uden at påvirke resultatet - det er hele ideen in dGPS.

Den ene centimeter kommer fra afsnit "3.4.2 SPS SIS URRE Accuracy Standards" i GPS performance standarden, hvor kravet er at signalet med 95% sandsynlighed ikke driver mere end 6mm/sek over nogen 3 sekunders periode.

3 sekunder er tid nol til at reference-stationen kan måle signalfejlen, transmitere afvigelsen til roveren og roveren kan inkludere det i sin korrektion.

Den absolutte UTC fejl finder du i "3.4.4 SIS UTCOE Accuracy Standards" og her er kravet 30ns mere end 95% af tiden.

12
11. december 2022 kl. 22:29

Jeg har læst de har en præcision på 3ns, og det svarer til den præcision en Rubidium atomur skulle have over 24 timer.

Det er muligt, med et korrigationssignal, at finde sin position med en precision på cirka 1 cm. Så burde det også være muligt at udlede klokken med samme precision. Det svarer til 30 ps.

Her i mit lab bruger jeg dog kun at få en precis 10 MHz reference. Det eksakte klokkeslæt er ikke relevant. Det gælder for mange anvendelser.

11
11. december 2022 kl. 20:49

Bliver GPS sattelitternes ure stillet dagligt?

Nej, man piller praktisk taget aldrig med dem, i stedet har man en meget præcis matematisk model for deres opførsel som kompenserer i kredsløbene der genererer af signalet der skal sendes.

De de sender op for tiden er en version af Excelitas "RAFS", men det vides ikke hvorledes den adskiller sig fra den model de reklamerer offentligt med. Muligvis bare ved sortering.

10
11. december 2022 kl. 19:55

Nu om dage er alle GPS satelitter baseret på Rubidium, nogle helt fantastiske "RAFS" kasser der performer fantastisk i 0g og med en drift der kan modeleres år frem i tiden.

Jeg har læst de har en præcision på 3ns, og det svarer til den præcision en Rubidium atomur skulle have over 24 timer.

Bliver GPS sattelitternes ure stillet dagligt? Stilles de over et bestemt sted i USA? Giver det et problem for præcisionen, på det tidspunkt at de dagligt stilles? Er der et "mørkt område" i USA hvor de ikke fungerer?

Kunne forestille mig, at man i Hørsholm godt kan gøre det bedre end 3ns, så vi måske kunne få en justeret tid med præcision på bedre end 1ns.

Tror ikke, at vi kan få en "rigtig" præcis tid via ntp, altså indenfor nanosekunder.

9
11. december 2022 kl. 18:01

Atomurene i GPS sattelitterne er sandsynligvis dårligere da de er cæsium baseret.

Det var kun de allerførste GPS satelitter og det virkede elendigt, formodentlig på grund af corona-problemer fra højspændingen.

Nu om dage er alle GPS satelitter baseret på Rubidium, nogle helt fantastiske "RAFS" kasser der performer fantastisk i 0g og med en drift der kan modeleres år frem i tiden.

Europas Galileo satelitter har passive hydrogen-masere og rubidium som backup og de performer ganske glimrende.

(I rum-applikationer har Caesium det handikap at performance afhænger af den fysiske længde atomerne bevæger sig.)

Næste step er en optisk-lattice frekvensnormal i rummet, hvilket alle ser frem til, fordi de er ufatteligt følsomme over for rystelser, så lange målinger er sjældne og få her på jorden.

8
11. december 2022 kl. 17:53

En HP 5061 skal fra tid til anden have afmagnetiseret og justeret diverse magnetfeler, faselåste sløjfer, spændinger og påfyldes cæsium, vakuum, kryptonit, unobtanium og sikkert flere andre ting, som jeg har glemt.

Så slemt er det nu ikke, jeg har selv haft to og de er meget tæt på "tænd og ignorer til den grønne lampe holder op med at lyse."

Lige netop cæsium kan ikke påfyldes, så når man har brugt det der var i "physics package" er der ikke andet for end at skifte denne.

6
11. december 2022 kl. 16:15

I artiklen omtales at atomuret har en præcision på 10ns per måned - svarende til lysets strækning på 2,998 meter.

Atomurene i GPS sattelitterne er sandsynligvis dårligere da de er cæsium baseret.

Hvor meget driver GPS urene - giver det anledning til fejl - og stilles de hver dag for at passe? Hvis de ikke passer helt, så kunne man måske bruge det danske atomur, til at måle præcisionen i Danmark for GPS sattelitterne, og man kunne via nettet få fejlen målt for den pågældende sattelit. Måles med 4 sattelitter, og korrigeres med den danske tidsnormal for den fejl der er målt på de 4 sattelitter i Hørsholm, så burde der kunne fås et mere præcist GPS ur præcist justeret efter dansk tidsstandard. Er der tidspunkt for hvornår de i Hørsholm har målt nøjagtigheden for sattelitten, så kan vægtes den sattelit, der er målt senest.

Og Baldur Norddahl vil kunne side 30 km væk, og få sine GPS ure justeret efter den præcise danske tidsstandard.

5
11. december 2022 kl. 15:32

Engang i forrige århundrede omgikkes vi på Telelaboratoriet med planer om at blive dansk normallaboratorium for både frekvens og absolut tid, og vi havde da også en HP 5061A Cesium Beam Frequency Standard med reservetransformator, beamrør og flere andre ting.

En HP 5061 skal fra tid til anden have afmagnetiseret og justeret diverse magnetfeler, faselåste sløjfer, spændinger og påfyldes cæsium, vakuum, kryptonit, unobtanium og sikkert flere andre ting, som jeg har glemt.

Projektet blev aldrig til noget, og desværre ved jeg ikke, hvor '5061'eren blev af.

For supernørder udi HP 5061A Cesium Beam Frequency Standard er CuriousMarc's to videoer https://www.youtube.com/watch?v=eOti3kKWX-c og https://www.youtube.com/watch?v=xTy1kY_wtsY fuldstændig uomgængelige!

4
11. december 2022 kl. 15:08

Dette skal ikke ses som et negativt indlæg. Jeg støtter meget at vi i Danmark også er med til at holde den internationalle tidsstandard.

Men der mangler noget. Lige nu har vi angiveligt en bygning i Hørsholm hvor de ved hvad klokken er. I resten af Danmark ved vi det ikke. Jeg sider måske 30 km derfra og har ikke andre realistiske muligheder end at downloade tiden fra satelitter.

I en tidligere artikel blev det nævnt at særlige kunder kunne få en fiber med et tidssignal. Det er urealistisk dyrt at etablere en fiber til Hørsholm for langt de fleste anvendelser. Faktisk er det billigere at få sit eget atomur medmindre man befinder sig meget tæt på Hørsholm.

Jeg ser derfor primært projektet som Danmarks deltagelse i at holde tidsstandarden. Der er derimod ikke mange indenlandske anvendelser hvor man kan få, eller vil vælge at etablere, en direkte forbindelse til den danske tidsstandard. Det bliver vel højest via en dansk NTP server.

3
11. december 2022 kl. 12:07

Jeg læste, at et cæsium atomur (<a href="https://ing.dk/artikel/her-er-verdens-mind...">https://ing.dk/artikel/h…;) koster under 8000 kr. Burde vi ikke have nogle flere i Danmark? Det kan da ikke være sandt, at vi ikke skal have et par atomure i Jylland...

De cæsium frekvensnormaler som den artikel taler om, har ingen relevans i kontekst af nationale tids/frekvens-referencer, de er tiltænkt våben- og satellit-applikationer.

Det er slet ikke totalt utænkeligt at der allerede er et antal noget i den stil i Jylland.

1
11. december 2022 kl. 09:56

Tak for en meget spændende og forklarende artikel.

I det hedengangene firma DK/3060 Instruments var jeg med vores “Normalfrekvensmodtagere” med til at gøre normalfrekvens og tid tilgængelig for industri og videnskab via datidens langbølgesendere i Europa.

Senere, som agent i Danmark først for Efratom og senere for Oscilloquartz, oplevede jeg GPS’s revolutionerende indtog i televerdenen, og det glæder mig meget, at en de facto tilstand nu endelig bliver konfirmeret med tiltaget hos DFM i Hørsholm - og forhåbentlig snart legaliseret.