Danmarks kraftigste computer sat i gang

DTU tog mandag Danmarks hidtil kraftigste computer i brug. Supercomputeren til en listepris på 100 mio. kroner kommer fra Sun Microsystems og er en af de største donationer fra en privat virksomhed til et dansk universitet.

Feststemningen dominerede DTU mandag, da det landsdækkende center for »high performance computing« blev åbnet. DTU's ledelse, de danske topchefer fra Sun og videnskabsminister Helge Sander var mødt frem for at beundre de fem køleskabsstore kabinetter i amerikansk king-size, som rummer 160 CPU'er og spandevis af ram.

»Den slags ser regeringen gerne meget mere af. DTU er gået forrest med nytænkning. Universitetssamarbejde med erhvervslivet er meget attraktivt,« konstaterede videnskabsminister Helge Sander i sin indvielsestale.

Professor Henrik Madsen fra Institut for Matematisk Modellering (IMM) har været en af de drivende kræfter i supercomputerprojektet. Han ser frem til den praktiske anvendelse af den rå beregningskraft:

»Beregninger, der hidtil har taget to dage at gennemføre, vil nu kunne klares på 20 minutter. Og vi har nu også mulighed for at løse helt nye problemer. Vi har allerede aftaler med forskere fra en lang række danske universiteter og andre institutioner, der ønsker at benytte sig af vores supercomputer,« siger han.

Hos Sun Danmark er der stolthed over at have formidlet aftalen til det amerikanske hovedkontor. Virksomhedens administrerende direktør, Ove Holritz, mener, at donationen kan blive en saltvandsindsprøjtning til den danske forskning:

»Hele supercomputing-miljøet har ligget underdrejet de seneste år. Nu er der chance for, at vi igen kan få et forskningsmiljø i Danmark, der bedre kan matche udenlandske forskningsmiljøer,«siger han.

De store kabinetter, som udgør computeren, huser 10 kilo tunge moduler bestykket med hver fire cpu'er og 16 GB ram. Under driften kan modulerne udskiftes, og der kan løbende foretages softwareinstallationer og opgraderinger uden at driften standses.

Supercomputeren, som inkluderer Suns nyeste computermodul kaldet Sunfire 15K, vil blive benyttet til en række beregningstunge opgaver. Dynamiske systemer, intervalaritmetik, billedbehandling og algoritmeforskning generelt er blandt opgaverne. Dynamiske systemer anvendes til optimering af produkter i den danske vindmølleindustri og af Danfoss og Grundfos til at produktudvikle ventiler og pumper. Henrik Madsen peger på, at der også er en række praktiske anvendelser for intervalaritmetik inden for eksempelvis finansieringsanalyse.