‘Danmarks højeste træhus’ blev for dyrt – nu bygges det i beton

Plus13. marts 2019 kl. 10:251
‘Danmarks højeste træhus’ blev for dyrt – nu bygges det i beton
Træ fra gulv til loftet syv etager over jorden. Sådan lød planen for et byggeri ved Køge Kyst. Men nu er træet droppet til fordel for beton i de bærende konstruktioner. Ellers ville entreprenøren nemlig have et stort risikotillæg. Ingeniørrådgiveren Moe ærgrer og undrer sig over beslutningen, for der var besparelsesmuligheder, der aldrig blev undersøgt. Illustration: Vandkunsten.
Et syv etager højt byggeri ved Køge skulle være opført i træ. Entreprenørens krav om risikotillæg gjorde det imidlertid alt for dyrt. Rådgiver ærgrer sig over, at muligheder for besparelser ikke blev undersøgt.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Huset skal opføres med en teknik, der er velkendt, særligt i vores nabolande, og trækonstruktionen har flere fordele. Det gavner klimaet ved at lede mindre CO2-ud, det giver et betydeligt bedre indeklima, fordi materialerne kan ånde – og så er det meget fleksibelt, da huset bæres af søjler i træ, så man faktisk kan flytte rundt på væggene senere hen.«

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
13. marts 2019 kl. 16:43

Egentligt er artiklens overskrift lidt misvisende. Det ville ikke nødvendigvis have været dyrere at bygge dette projekt i træ. Den største hurdle - eller i hvert fald en af de største hurdler - var at entreprenøren ønskede et risikotillæg.

Det burde have været muligt at overtale entreprenøren - og bankerne - til at det ikke er dyrere at bygge projektet i træ end i beton og at der ikke er nogen særlig risiko ved det.

Se f.eks. dette studie af erfaringer med CLT projekter i England, hvor mange af disse forhold bringes op: https://www.thinkwood.com/wp-content/uploads/2018/10/CLT-100-UK-Projects_Think-Wood-Web.pdf

Jeg har set projektet på Lisbjerg Bakke mens det var under opførelse. Personligt var jeg ikke vild med den sammenblanding af konstruktioner, og hvor der selv for CLT elementer var flere forskellige slags.

Et projekt som det i Køge ville have været godt og billigere at bygge i CLT elementer. Og da CLT "ligner" beton elementer meget, ville det også være nemt for entreprenøren at forholde sig til. Bl.a. udtørringstid i rene beton element byggerier på måske 6 uger, før det går an og begynde at male osv. Det er stort set ren spild tid og spild af energi på udtørring - hvor man i et CLT byggeri, kan gå direkte igang med finisharbejderne. Der er mange fordele at bygge i CLT. Projektet i Køge burde fra starten af have været planlagt i CLT - så var det måske gået bedre.

Man kunne også kigge på projektet i Sverige: https://www.trae.dk/artikel/indflytterfest-i-sveriges-hoejeste-traehus/ - og se hvordan prisen ligger for dette projekt. Den m2 budgetpris de snakker om på 30.000 kr/m2 er jo vildt højt. Jeg vil tro det kan gøres for 20-25.000 kr/m2 som et CLT byggeri. Tanken om pladefundamentet er også helt rigtig - det er en billigere og enklere løsning end at grave stribe fundamenter.

Jeg kan godt forstå Moe er skuffede - det er jeg også... :-)