Danmarks første brintanlæg åbner på mandag

På mandag, den 21. maj, klippes den røde snor, og Danmarks første fuldskala brintanlæg begynder at producere brint.

Anlægget, der står i Nakskov, skal omdanne strøm fra vindmøller til brint og dermed være med til at løse problemet med at lagre energi fra vindmøller. I første omgang fungerer det som demonstrationsanlæg, men om et par år er det meningen, at det skal indgå i et større anlæg og forsyne Vestenskov på Vestlolland med brint.

Når det blæser kraftigt, producerer vindmøllerne på Lolland mere strøm, end markedet kan aftage, og prisen dykker til næsten ingenting. Derfor er der store fordele i at anvende overskudsstrømmen til at fremstille brint, argumenterer initiativtagerne, selv om meget af energien fra vindmøllestrømmen går tabt under processen.

Brinten kan nemlig lagres i tanke og senere bruges i elværker, som brændstof i brintbiler eller sendes direkte ud til forbrugerne via rørledninger.

Brinten produceres ved hjælp af elektrolyse, hvor almindeligt vand spaltes til brint og ilt ved hjælp af strøm. Ved at bruge overskudsstrøm fra vindmøller bliver brinten således CO2-neutral energi, og samtidig er det en brugbar måde at lagre strøm fra vindmøller på.

Åbningen af brintanlægget i Nakskov klokken cirka 17.15 på Nakskov Genbrugsstation, Miljøvej 14, Nakskov. Arrangementet er åbent for alle interesserede.