‘Danmarks flotteste busskur’ med i klimaaftalens landsbypulje
Som en del af det politiske forlig om Klimaaftalen for energi og industri fra 2020 blev afsat ekstra midler til at forbedre forholdene for borgere, der bor tæt på landvindmøller eller solenergianlæg. Den største del af midlerne går til at nedbringe sagsbehandlingstiden for klager over anlæg til vedvarende energi, så beboere kan få afgjort deres sag inden for seks måneder.
Men aftalen ville også løfte områderne for beboerne på andre og mere indirekte måder. Gennem Landdistriktspuljen uddeles derfor over de næste fire år 40 millioner kroner til projekter i nærområder med mange landvindmøller.
De første 9,6 millioner af tilskud til projekter i områder for landvindmøller for 2021 er netop uddelt. Modtagerne er 24 meget forskellige projekter i lokalsamfund rundt om i landet, der selv har udtænkt projekterne, selv søgt om midler til dem og selv skal sørge for at udføre dem.
Beløbene går fra 101.763 kroner til et multtoilet og flere stier i en sønderjysk plantage til 800.000 kroner til at etablere kystterrasser ved en landingsplads i det nordlige Thy.
Her er de 24 projekter, der skal få landsbyer til at elske deres vindmølle – eller hade den lidt mindre.
Projekter som modtager støtte i år (kommune i parantes)
Fremtidens Gadekær i Højerup (Stevns): 530.250 kroner.
Fjordhuset Trekroner (Jammerbugt), 500.000 kroner
Udendørs fitnesscenter i Langå (Randers): 125.000 kroner
Nyt medborgerhus i Frøslev (Morsø) 768.454 kroner.
Fritids og Naturpark i Sdr. Bork (Ringkøbing-Skjern), 623.850 kroner
Multtoilet og flere stier ved shelterpladsen i Maugstrup Plantage (Haderslev): 101.763 kroner.
Maritimt Aktivitetshus i Udbyhøj Havn (Randers) 123.000 kroner.
Kystterrasser i Lildstrand (Thisted) 800.000 kroner
Forbedring af Hjerk Forsamlingshus (Skive): 650.000 kroner
Søpark i Roslev (Skive): 500.000 kroner
Lagertilbygning ved den gamle købmandsbutik i Aggersund (Vesthimmerland): 273.250 kroner
Områdefornyelse af Oddense – Fællesskabets by (Skive): 331.219 kroner
Bedre forhold for handicappede og børnefamilier i Jebjerg Forsamlingshus (Randers) 370.000 kroner
Industrikøkken i Vandet Sognegård (Thisted) 395.000 kroner
Aktivitets- og legeplads i Kjærgårdens Natur (Thisted) 124.000 kroner
Reetablering og forbedring af Vikingestien i Horne (Varde) 426.970 kroner
Opførelse af shelterpladsen ‘Gåsereden’ i Bøvling (Lemvig) 647.850 kroner
Industrikøkken i Bølling Forsamlingshus (Ringkøbing-Skjern) 148.955 kroner
‘Danmarks Flotteste Busskur’, Faster Sogn (Ringkøbing-Skjern) 350.000 kroner
Porten til Omø – et ankomsthus, Omø (Slagelse) 193.250 kroner
Nyt tag på medborgerhuset i Holeby (Lolland): 588.805 kroner.
Op på cyklen - klyngeprojekt om unges adgang til naturen i Jyderup, Reerslev og Ruds (Holbæk) 578.693 kroner
Udskiftning af tag på samlingshallen i Ballen (Samsø) 164.800 kroner
Kælkebakken Bjerget omdannes til aktivitetsområde, No, (Ringkøbing-Skjern) 347.206 kroner
Alle projekterne er beskrevet nærmere i Projekter i områder med landvindmøller - Landdistriktspuljens 1. ansøgningsrunde 2021 (PDF).
Fra Bolig- og Planstyrelsens vejledning: Hvor tæt på landvindmøller skal vi være placeret, for at kunne opnå støtte? Der kan ikke ydes tilskud til projekter, hvor afstanden til ansøger eller projektet overstiger 5 km eller 50 gange møllehøjden på den nærmeste tilskudsberettigede landvindmølle. Med møllehøjden menes vindmøllens totalhøjde inkl. Møllevinger. Det betyder fx, at ansøgere eller projekter som er beliggende 5 km fra en landvindmølle kan være tilskudsberettigede, uanset møllehøjden. ansøgere eller projekter som er beliggende 7,5 km fra en landvindmølle som er 150 meter høj, kan være tilskudsberettigede. ansøgere eller projekter som er beliggende 10 km fra en landvindmølle som er 200 meter høj, kan være tilskudsberettigede. Kan en havvindmølle give basis for støtte? Nej. Kun nærhed til landvindmøller giver mulighed for at opnå støtte. Hvad er en husstandsvindmølle, og kan en husstandsvindmølle give basis for støtte? Der kan ikke opnås støtte på grund af nærhed til en husstandsmølle. En husstandsvindmølle er defineret som en vindmølle med kapacitet på 25 kW eller derunder.Hvem kan få støtte?
Her kan man blandt andet læse, at projektet med det ambitiøse navn ‘Danmarks Flotteste Busskur’ er udtænkt af Sogneforeningen i den meget lille vestjyske by Faster og består i ‘etableringen af et busskur/orangeri, som har til formål at fremme nye fællesskaber og fritidsliv, og det skal udgøre et socialt inkluderende og mangfoldigt mødested i byen’.
Landdistriktspuljen ligger under Indenrigs- og boligministeriet. I år vil uddelingerne til landdistrikter samlet set svulme til mere en dobbelt størrelse og i 2021 uddeles i alt 62 mio. kroner - 38 millioner kroner mere end i 2020. Foruden midler til forsøgsprojekter, ø-projekter og forskningsprojekter, kan der fra i år søges midler til to nye typer projekter, som blev begunstiget politisk sidste år: Foruden områderne med landvindmøller i klimaaftalen, blev der med satspuljeaftale også afsat landdistriksmidler til projekter rettet mod frivillige aktører.
Klimaaftalen blev indgået imellem Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet. Foruden støtte til projekter gennem Landdistriktspuljen, afsatte aftalen 15 millioner om året de næste fire år til at sætte et loft på 6 måneder over sagsbehandlingstiden af klager over vedvarende energi-projekter i Nævnenes Hus.
Den samlede Klimaplan er beregnet til at koste 22,5 milliarder i offentlige midler frem til 2030. Støtten til beboere i landdistrikter udgør tilsammen 100 millioner kroner og anføres i oversigten over aftalens provenu-mæssige konsekvenser som udgifter til ‘overgang til markedsdrevet udbygning af solceller og landvind’.
