Danmarks F-35 fly bliver billigere end først ventet

De første danske F-35-fly bliver 70-80 millioner kroner billigere stykket. Illustration: U.S. Air Force /Airman 1st Class Ridge Shan

Når Flyvevåbnet efter planen i 2023 begynder at modtage de første af 27 F-35-jagerfly, som Folketinget har besluttet at indkøbe til erstatning for den næsten 40 år gamle F-16, bliver prisen på de første noget lavere end forventet.

Politikerne i Folketingets Finansudvalg godkendte i slutningen af 2017 en samlet indkøbspris på lidt over 13 milliarder kroner for de 27 fly samt blandt andet fire simulatorer.

Men efter forhandlinger mellem det amerikanske forsvarsministerium Pentagon og producenten Lockheed Martin om prisen på de kommende tre serier, lot 12, 13 og 14, er man blevet enige om et prisfald på i gennemsnit 12,8 procent.

Prisen som det amerikanske forsvar skal betale for sine fly smitter af på alle andre deltagere i samarbejdet.

Dermed medfører den nye prissætning også, at de første 10 fly Danmark får leveretbliver billigere end forventet, oplyser Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI).

Sparer en halv milliard på første 10 fly

Det drejer sig om fire fly i lot 13, som efter forhandlingerne kommer til at koste 79,2 millioner dollars hver, og seks fly i lot 14, som nu er prissat til 77,9 millioner dollars stykket.

Da politikerne godkendte indkøbet var forventningen en enhedspris på 86,2 millioner dollars, oplyser FMI.

Til dagens kurser kommer de første 10 fly altså til at koste 5,3 milliarder kroner i stedet for forventede 5,8 milliarder kroner - en besparelse på en halv milliard kroner.

Der er dog lavet et antal kurssikringsaftaler via Nationalbanken af flere omgange, ifølge FMI, hvorfor den faktiske kurs og dermed prisen i danske kroner er en anden.

Det er mest sandsynligt at også de kommende serier bliver billigere, idet besparelserne er opnået ved opkøb af leverandører og effektiviseringer af produktionslinjen hos Lockheed Martin.

Men konjukturer og Tyrkiets udtræden af F-35-samarbejdet kan trække den anden vej.

»Da forhandlingerne for de efterfølgende lot ikke er afsluttet er det for tidligt at sige hvilken pris de kommende danske fly kan fås til, dels på grund af situationen med Tyrkiet, dels på grund af forskel på indeksudviklingen i USA og indeksudviklingen i Danmark. Det er dog forventningen, at prisen fortsat vil være lavere end den, der lå til grund for det oprindelige budget«, lyder det fra FMI.

Forsvarsminister er glad

Over for Ritzau afviser forsvarsminister Trine Bramsen, at de nye priser på de første fly medfører konkrete overvejelser om at købe flere. Men hun er glad for at de første fly blev billigere.

»Når det er sagt, ændrer det grundlæggende ikke meget på den samlede økonomi i hele kampflyprogrammet, hvor der også har været udgifter, der har trukket den anden vej«, siger hun i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Inklusiv anskaffelsesprisen har det hidtil været forventningen, at kampflyene kommer til at koste cirka 57 milliarder kroner i indkøb og drift frem mod 2050.

Danmarks køb af nye kampfly bliver den til dato største enkeltinvestering i staten, ifølge Rigsrevisionen.

Ved siden af den regning har Folketingets finansudvalg også godkendt en bevilling på 650 millioner kroner til at ombygge Flyvestation Skrydstrup og opkøbe støjudsatte huse i området.

Rettet 31/10 15:30: Før fremgik det at flyenes forventede pris var 16,4 milliarder kroner. Det tal inkluderede indkøb af diverse udstyr og reservedele for godt 3 milliarder kroner. Det korrekte tal er 13,134 milliarder kroner. Det er rettet. Samtidig er der tilføjet nye oplysninger Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, blandt andet om at de nye priser gælder 10 fly og ikke syv som det oprindeligt fremgik.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Når de sparer så meget, så må de da have flere penge til erstatninger til os, der angiveligt kommer til at leve i støjhelvede, når/hvis de engang kommer op og flyve.

Vi venter stadig på besked, som de har lovet "inden udgang en af oktober". Det må man vel sige er ved at være lige op over :-)

 • 10
 • 15

De nye kampfly skulle i stedet have været placeret på Flyvestation Karup. Herved kunne man have reduceret støjgenerne og samtidig have opnået en besparelse ved lukning af Flyvestation Skrydstrup.

 • 9
 • 5

Jeg stemmer for at Rustland bør indbydes til optagelse i Nato, dermed fjerner vi en del fjendebilleder og kan spare på indkøb af dyrt militærmateriale. Man kan også fjerne en del dyrt militær udstyr, når der ikke skal passe på oliekilder / forsyninger efterhånden som vi overgår til alternativ energi.

 • 3
 • 15

Når nu F35 bliver billigere end forventet, kunne det være at vi skulle bestille nogle flere.

 • 10
 • 6

I aktstykket er prisen for 27 fly og 4 simulatorer 13, 133 mia. kr. Ingeniøren mener så, prisen er faldet til 14,2 mia. for 27 fly? Aktstykket indeholder udgifter for over 3 mia. kr udover blot flyene.

 • 1
 • 0

Der er en kvanteradar på vej, kineserne siger at de allerede har opfundet en, så det er penge ud af vinduet, så hellere satse på krigsdroner.

 • 2
 • 8

Du har helt ret. Jeg havde taget en gammel DR-artikel til indtægt i stedet for at opsøge aktstykket: https://www.ft.dk/RIPdf/samling/20171/akts...

Dit indlæg gav mig i øvrigt anledning til at genbesøge artiklen, og der er nu ændret og tilføjet nye fakta fra FMI.

Jeg vil bede dig - og andre - om at skrive direkte med rettelser en anden gang. Det var en ren tilfældighed, at jeg læste din kommentar.

-- Venlig hilsen Andreas Lindqvist Journalist, transport og forsvar

+45 2189 4774 anl@ing.dk

 • 4
 • 0

At Tyrkiet ikke længere må være med i F-35 programmet gør at 100 stk. F-35-A ikke bliver købt af Tyrkiet. Dermed må det formodes at programmet bliver lidt dyrere, men at besparelsen ikke løber ud i sandet grundet Tyrkiet.

 • 0
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten