Danmarks energieksport: 46 milliarder kroner

Danmark eksporterede sidste år olie, vindmøller og andre energiteknologier for 45,6 milliarder kroner, 8,7 milliarder kroner mere end året før.

Det viser nye beregninger, som Danske Bank har foretaget for Dagbladet Børsen.

Ifølge beregninger trækker olien det store læs og giver 22,2 milliarder kroner i eksportoverskud, og hovedforklaringen på milliardfremgangen er de stigende priser på energi.

De spiller også ind på, at eksporten af vindmøller går frem. Møllerne er den næstvigtigste danske energi-vare og stod for 13 milliarder kroner af eksporten sidste år.

Tilbage i 1998 var den danske energieksport på beskedne 4,7 milliarder. Dengang måtte Danmark importere olie.

Chefanalytiker Steen Bocian fra Danske Bank fremhæver over for Børsen, at Danmark kan vente endnu flere eksport-kroner i kassen oven på den energiplan, som EU's statsledere fredag enedes om. Den forpligter de 27 medlemslande til en kraftig udbygning af vedvarende energi.

IDA's formand, Lars Bytoft, fremhæver vindmøller som et eksempel på, hvor hurtigt det kan lade sig gøre at skabe en eksportsucces inden for energi.

»De 46 milliarder kroner lyder godt, men det kunne være endnu bedre, hvis vi for alvor satsede,« siger han til Børsen.

Lars Bytoft henviser til IDA's energirapport, som forudser, at eksporten kan runde 130 milliarder kroner i 2030, hvis Danmark selv satser massivt på vedvarende energi.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

En rettelse: Det er muligt at DK importerede olieprodukter i 1998 - det gør vi sikkert også idag - men vi eksporterede mere end vi importerede. Ifølge Energistyrelsen har DK været selvforsynende med olie og gas siden 1991, og selvforsynende med energi siden 1997. Foruden overskudet på handelsbalancen lægger olie og gas produktionen rigtig mange dejlige afgift kr. ned i statskassen, i 2005 blev det til 24 milliarder kr. Hvormange afgift kr. vindmøllerne lægger i statskassen véd jeg ikke, måske kan andre oplyse om dette ! Mvh.NS

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten