Danmark ville gå forrest - men nu er indsamling af tekstilaffald udskudt

Plus14. oktober 2021 kl. 12:076
Danmark ville gå forrest - men nu er indsamling af tekstilaffald udskudt
En gennemsnitlig europæer kasserer i dag omkring 11 kg tekstiler årligt, og selvom brugt tøj kan genbruges eller eksporteres til lande uden for EU, bliver hele 87 procent forbrændt eller deponeret. Globalt set genanvendes mindre end én procent af tøjet som beklædning, til dels på grund af utilstrækkelig teknologi. Illustration: ffmr / Bigstock.
Tekstiler er en af de helt store klimasyndere, men teknologierne til sortering og genanvendelse af tekstilaffald er fortsat umodne. Derfor har Miljøministeriet nu udsat danskernes sortering af udtjent tøj.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danmark skulle gå foran resten af EU-landene, da Folketinget sidste år fremrykkede implementeringen af EU’s krav om særskilt indsamling af tekstiler – en af verdens største CO2-udledere – med hele tre år i forhold til den fastsatte deadline.

Teknologierne til at sortere og genanvende tekstilaffaldet eksisterede ikke dengang – og det gør heller ikke nu, og derfor er fristen nu udskudt.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
14. oktober 2021 kl. 21:57

Selve forudsætningen for at lave stof er at der er lange fibre.Herudover er stofferne i dag ofte totalt blandet. Det gør at det er uhyre svært at få et matriale ud der kan genbruges. Et matriale der har væsentligt ringere egenskaber end nyt. Som der står i #1 er løsningen ikke genbrug men at bruge mindre. Det andet er tænk i et elfenbenstårn.

2
14. oktober 2021 kl. 21:25

Den her kamp begynder hos producenten, som skal sætte en god stregkode i tøjet. Og så skal der laves en app, som ved at scanne strekode, kan fortælle hvilken af 117 tekstilcontainere tøjet skal i.

1
14. oktober 2021 kl. 20:59

Igen et forkert focus. Skal man reducere tekstilindustriens CO2- og øvrige miljøaftryk er det forbruget og dermed produktionen der skal reduceres. Genanvendelse af materialer, eller endnu værre pseudogenanvendelse vil kun have marginal indflydelse, fordi det stort set ikke erstatter noget produktion. Kun reelt genbrug i genbrugsbutikker har betydning, men det er jo ikke det der er planer om at øge.

Og der burde være enorme muligheder for at skære ned på forbruget. De fleste køber langt mere tøj end de har brug for, og smider det ud lang tid før det er slidt op.