Danmark tryller 1,7 millioner ton CO2 ud af klimaregnskabet
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danmark tryller 1,7 millioner ton CO2 ud af klimaregnskabet

Fra nytår er landets 21 største forbrændingsanlæg og deres CO2-udslip i al stilfærdighed flyttet væk fra den vanskelige del af Danmarks CO2-regnskab, der populært kaldes 'boliger, bønder og biler', og hvor reduktionerne stort set alle skal ske indenlands.

Sektoren flyttes i stedet over i EU's kvotesystem, hvor der uddeles gratiskvoter, og hvor virksomheder og kraftværker kan handle CO2-kvoter i alle EU-landene - lige for tiden til meget, meget lav pris.

Med flytningen, som er fuldt lovlig ifølge kvotedirektivet, er der med ét kappet 1,7 mio. ton CO2 eller 20 pct. af Danmarks CO2-regning frem mod 2020 uden for den kvotebelagte sektor.

Resten af den nødvendige reduktion på 6,3 mio. ton skal findes i erhvervslivet og husholdningerne, i landbruget og i transportsektoren, fremgår det af Energistyrelsens fremskrivninger.

Kritik: Snyd på vægten

Enhedslistens Per Clausen er meget kritisk over for denne manøvre. Han kalder det snyd på vægten at tælle overførslen af forbrændingsanlæggene med som en reel reduktion:

»Det er vigtigt at få fuld klarhed over, hvad eksisterende indsatser giver i CO2-reduktion, da det jo er basis for de kommende forhandlinger om en klimaplan. Det er jo ikke ligegyldigt, om vi her yderligere skal hente 6 eller 8 procents CO2-reduktion,« siger han.

Han kalder det endnu et eksempel på, at skiftende regeringer er yderst kreative, når danske CO2-målsætninger skal dokumenteres:

»Jeg håber, at regeringen vil være med til at rydde op heri, når vi senere skal forhandle såvel en klimaplan som den efterfølgende klimalov,« siger han.

Minister får det nemmere

Interesseorganisationen Det Økologiske Råds kvoteekspert Søren Dyck-Madsen kalder flytningen et forholdsvis forudsigeligt træk, som kvotedirektivet ganske rigtigt åbner mulighed for:

»På den måde flytter ministeren presset fra den svære ikke-kvotebelagte sektor over på energisektoren, som i forvejen har stor fokus på reduktioner. Om det er godt eller skidt, synes jeg er svært at sige - det bliver i hvert fald nemmere for ministeren at komme i mål med reduktionerne uden for den kvotebelagte sektor,« siger han.

Samtidig tilføjer Søren Dyck-Madsen, at hvis kvotesystemet fungerede ordentligt, så skulle en flytning jo alt andet lige føre til større efterspørgsel på CO2-kvoter og dermed en højere kvotepris.

Affaldsfolk føler sig snydt

Affaldsforbrændingsanlæggene, som i dag er samlet i en ny organisation ved navn Dansk Affaldsforening, har hele tiden set mulighederne i flytningen.

Ifølge direktør Jacob Simonsen fordi man gerne ville være med til at støtte kvotesystemet og øge efterspørgslen på CO2-kvoter, der kunne være en driver for udviklingen af miljømæssigt fornuftige løsninger.

Samtidig regnede man på sigt med at komme til at konkurrere på lige fod med andre forbrændingsanlæg i andre EU-lande - og at man til gengæld for en kvotepris skulle slippe for den CO2-afgift, som anlæggene betaler i dag.

»Men det er desværre endnu ikke sket, så vi føler os faktisk noget snydt og håber, at det vil blive ordnet snarest muligt« siger Jacob Simonsen.

Han tilføjer, at det også er ærgerligt, at det kun er Danmark og Sverige, der indtil nu har lagt forbrændingen ind under kvoteordningen.

Det betyder, at de danske forbrændingsanlægs konkurrencesituation faktisk er blevet værre, fordi forbrændingsanlæggene både skal betale afgift og kvotepris, mens konkurrenterne ikke skal betale for kvoter og som regel heller ikke har særlige nationale afgifter at slås med:

»Det her betyder desværre, at det nu bliver dyrere for affaldskunderne at få behandlet affaldet på forbrændingsanlæggene,« siger han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

CO2 dit, CO2 dat, CO2 mig her og CO2 mig der.... blahh, blahh, blahh...

"CO2" er blevet Ingeniørens mantra. "C O 2!, C O 2!, C O 2!, C O 2!"

Menneskeskabt global opvarmning er en and.

AG

 • 0
 • 0

[quote] Menneskeskabt global opvarmning er en and.

Og jorden er flad?
[/quote]

Næppe, men der er befolket med religiøse fladpander, der hopper på Global Warming teorien som lemminger.

Og jeg betaler for jeres feel good.

Go hug a tree, hippie.

AG

 • 0
 • 0

Næppe, men der er befolket med religiøse fladpander, der hopper på Global Warming teorien som lemminger.

Og jeg betaler for jeres feel good.

Go hug a tree, hippie.

AG

Det er præcis den slags udtalelser/holdninger der gør, at man af og til kan miste troen på fremtiden. Både i forhold til miljøet, men også i forhold til hvordan man tiltaler sine medmennesker.

Tilbage til emnet:

Det er da en god nyhed, at vi nu har sparet så meget CO2, endda uden at det koster noget. Så er vi nok nået i mål, og kan nu igen fortsætte som vi altid har gjort.

Ideen er dog god, så jeg har lige overført penge fra min ene bankkonto til den anden. Derved har jeg opnået et overskud, som jeg nu kan bruge på eksempelvis en ferie. Dejligt. Hvorfor har jeg ikke tænkt på det noget før?

(ironi kan være anvendt)

 • 0
 • 0

Ideen er dog god, så jeg har lige overført penge fra min ene bankkonto til den anden. Derved har jeg opnået et overskud, som jeg nu kan bruge på eksempelvis en ferie. Dejligt. Hvorfor har jeg ikke tænkt på det noget før?

(ironi kan være anvendt)

Jeg vil anbefale at næste gang din bank brokker sig over et overtræk på kontoen, så skriver du en chek på beløbet... Den må de da være glade for :)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten