Danmark tilslutter sig aftale om fri-elektron laser i Hamburg

Sammen med 12 andre lande har Danmark underskrevet en aftale om at bygge European X-ray Free-Electron Laser (XFEL) i Hamburg. Den endelige konvention om konstruktion og drift af XFEL forventes underskrevet på mandag.

XFEL er en 2,1 kilometer lang superledende lineær accelerator, der kan producere femtosekundpulser af hård røntgenstråling med en bølgelængde ned til 0,1 nanometer. Den skal blandt andet anvendes til at materialestudier, undersøgelser af proteiner og røntgenmikroskopi.

De samlede omkostninger til konstruktion af XFEL vil være 8,8 milliarder kroner. Tyskland betaler halvdelen, og Rusland betaler den næststørste andel på 1,8 milliarder kroner. Danmarks andel bliver cirka en procent eller 89,6 millioner kroner, der skal falde med 11,2 millioner i årene 2009 - 2016. Folketingets Finansudvalg har torsdag tilsluttet sig denne omkostning.

Det er Videnskabsministeriets opfattelse, at størstedelen af det danske bidrag skal falde som hardwareleverancer, såkaldte in-kind bidrag, i form af leverancer fra danske forskningsinstitutioner og -virksomheder som for eksempel Danfysik i Jyllinge.

Dokumentation

European XFEL
Dansk XFEL konsortium