Danmark til kamp for at forbyde halogenpærer til tiden
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Danmark til kamp for at forbyde halogenpærer til tiden

I en kommentar sendt til EU-Kommissionen løfter Energistyrelsen en pegefinger over for de europæiske politikere og advarer dem imod at udskyde sjette og sidste trin i EU’s mangeårige udfasning af energislugende elpærer. Det skriver EurActiv.com.

Udfasningen har været i gang siden 2009, og omdrejningspunktet er såkaldte ‘ikke-retningsbestemte husholdningspærer'. Trin seks indebærer, at kun husholdningspærer med en energiklassificering B eller bedre må sælges i Europa. I praksis indebærer det et forbud mod halogenpærer, efter at de traditionelle glødepærer blev forbudt for halvandet år siden.

I november foreslog en arbejdsgruppe at udskyde ikrafttrædelsen af trin seks fra 1. september 2016 til samme dato i 2018 med den begrundelse, at LED-teknologien, der i stor udstrækning skal erstatte halogenpærerne, endnu ikke var klar til omstillingen.

Det er forkert, mener Energistyrelsen. Styrelsen frygter, at forslaget skaber ‘præcedens for tilbagerulning af lovgivning’, som kunne åbne for, at andre ville stille spørgsmålstegn ved andre love.

Styrelsen har foretaget sine egne beregninger og fundet, at en udskydelse på bare to år vil reducere den samlede energibesparelse med 34 procent fra 43,3 til kun 28,6 TWh på europæisk plan.

Kommissionens argument går på, at lysdæmpningen på LED-pærer endnu ikke har nået et brugbart niveau i forhold til almindelig ovenbelysning og gulvlamper. Energistyrelsen argumenterer omvendt med, at der findes fuldgyldige LED-erstatninger til 76 procent af den eksisterende og installerede bestand af halogen og glødepærer.

I 2016, hævder styrelsen, vil udviklingen være kommet til yderligere 19 procentpoint af de eksisterende løsninger. De resterende fem procent blev ikke undersøgt af styrelsen.

Energistyrelsen påpeger samtidig, at producenter, der har investeret i at udvikle mere energibesparende pærer, vil lide tab som følge af en udskydelse.

Rettet 09.36: Tidligere fremgik det, at Energistyrelsen argumenterer for, at der i dag findes dæmpere til 76 procent af alle LED-pærer, hvilket ikke er præcist. Energistyrelsen hævder, at der allerede i dag findes fuldgyldige erstatninger til halogen og glødepærer i 76 procent af eksisterende produkter og installationer.

Kilde EurActiv.com
Lys

Rigtig mange dæmpere og transformatorer spiller ikke sammen med en lille effekt, som en LED lyskilde bruger.

Dæmpbare LED lyskilder er hundedyre og min personlige erfaringen er, at elektronikken heri holder meget kort tid.

Dertil kommer, at markedet for LED lyskilder pt. er fuldstændigt ugennemsigtigt, med masser af underlødige produkter med ubrugelig dårlig lyskvallitet. På mange produkter angives ikke engang Ra-værdi, og på dem der gør, ved forbrugerne ikke hvordan tallet skal forstås og tallene tjekkes SVJV ikke af nogen myndighed.

Alt i alt virker kommissionens forslag om udsættelse ganske fornuftigt.

  • 11
  • 9

Som du helt rigtigt anfører er LED-teknologien ikke klar.

På den anden side er der sket en enorm udvikling i LED-pærernes kvalitet de sidste 2½ år.
Philips Warm White fungerer fint og fås fra 70,- for en pære.
Silvan har også en testvinder man kunne prøve.

Der er 2½ år til lovforslaget skal træde i kraft.
Derefter vil man stadig kunne få halogenpærer fra detailhandelens lagre et års tid efter.

Det er fornuftigt at gennemføre det oprindelige lovforslag.

  • 13
  • 5

Hej Rune,

Spørgsmålet er vel, om der står andet end halogenpærer i vejen for løsninger på de ting du korrekt anfører.
Jeg nyder også halogenpærers hyggelige farvetemperatur, men har altid undret mig over, at de overlevede et forbud mod andre glødepærer, med et så beskedent forspring på effektivitet.

Vh Flemming Nyboe

  • 12
  • 0