Danmark som skabelon for C2C

Egetæpper ser på, hvordan deres tæppefliser kan genbruges, ligesom Ecco gerne vil frem til, at en sko kan skilles ad i komponenter, der kan bruges igen. Grundfos og Lego arbejder på at indføre 'cradle to cradle' (fra vugge til vugge)-konceptet, og i alt arbejder fem ud af ti adspurgte virksomheder lige nu med tankerne om at sætte positive fodspor i verden.

Cradle to cradle (C2C), der er 'opfundet' af den tyske kemiker Michael Braungart og den amerikanske arkitekt William McDonough, går ud på, at man ikke bare sørger for at svine mindre, men rent faktisk skaber produkter, der giver næring til nyt liv. Og med William McDonoughs egne ord, ser Danmark og C2C ud til at være et naturligt par, fordi der allerede er en tankegang her, som for eksempel støtter vedvarende energi.

Den pointe støtter Martin Fluri, direktør for den danske aflægger af deres miljøinstitut EPEA Kopenhagen, op om.

»Danmark er et lille, homogent land, hvor virksomhederne i forvejen er gode til at tænke på miljøet. Vores ambition er, at Danmark kan være blueprint for de større økonomier som Indien eller Kina,« siger han.

Men lige nu er danske virksomheder afventende. De mangler værktøjer.

Miljøchef i DI, Bjarne Palstrøm, kan se, at danske virksomheder bliver tændte af tankegangen, som erhvervsorganisationen allerede har holdt et par seminarer om.

»Udfordringen er at få det omsat til praksis. Hvordan får de for eksempel ingeniørerne til at arbejde med det på en optimal måde. Og ikke kun udviklingsafdelingen, men om hele leverandørkæden,« siger miljøchefen, der peger på, at nogle af elementerne lyder som utopiske i virksomhedernes hverdag.

»At bytte affald kan lade sig gøre i visse situationer, men vi har mange tilbagetagningsordninger i EU, og det viser sig at være en god løsning,« siger Bjarne Palstrøm.

Martin Fluri minder om, at C2C stadig er nyt og på græsrodsniveau.

»For et par år siden, var der ingen i Danmark, der kendte C2C. Men de danske virksomheder er ambitiøse og vil som udgangspunkt gerne gå hele vejen.«