Danmark slipper for ydmygelse i partikelsag

Nye opgørelser fra DMU, der viser et overraskende fald i luftforureningen i København, betyder, at regeringen alligevel ikke behøver søge EU om dispensation for 2011, som regeringens embedsmænd ellers var godt i gang med.

De nye tal viser nemlig, at Danmark holder sig på den rigtige side at EU's grænseværdier for partikelforurening i forhold til PM10 partikler - det vil sige partikler mindre end 10 mikrometer. Og den nyhed vækker begejstring hos miljøminister Troels Lund Poulsen.

»Det er en rigtig god nyhed, at vi nu opfylder det internationale krav til indholdet af partikler i vores luft. Partikelforureningen har store helbredsmæssige konsekvenser for befolkningen, så en reduktion har været et succeskriterium for mig siden jeg tiltrådte,« lyder det fra miljøministeren i følge en pressemeddelelse fra Miljøministeriet.

Skrivelsen fra ministeriet nævner blandt andet et nedslag i registreringsafgiften til dieselbiler med partikelfiltre, en skrotningsordning for ældre brændekedler og miljøzoner i de største byer som årsag til, at luften i følge målingerne er blevet renere.

»Det er altid dejligt som minister at konstatere, at de initiativer vi sætter i søen virker efter hensigten. Vi har i dag opfyldt et stort delmål. Men det er selvsagt, at vi ikke stopper her. Jeg tager de nye tal som et udtryk for, at regeringen er på den rette vej, og den fortsætter vi selvfølgelig ned ad. Det er fortsat mit mål at nedbringe forureningen yderligere, for ingen borger i dette land skal være nervøs for at trække vejret,« fortsætter Troels Lund Poulsen.

Det var målinger fra en målestation ved H. C. Andersens Boulevard, der sidste år så ud til at lande Danmark på den forkerte side af EU's grænseværdier. Men da en fejl ved målestationen blev opdaget i 2009, lavede DMU nye beregninger baseret på foreløbige måleresultater fra stationen, og de nye tal viste et uventet fald i partikelforureningen ved den pågældende station.

Fejlen, der bestod i at indsugningshoveder på stationen blev tilstoppede af blandt andet insekter, betød isoleret set, at stationen faktisk viste en for lav koncentration af PM10-partikler. Det nuværende fald i partikelkoncentrationen er blevet tilskrevet en ny asfaltbelægning på H. C. Andersens Boulevard, der blev lagt omkring efteråret 2008. Og asfaltens effekt på partikelkoncentrationen kom altså bag på DMU.

EU's krav til partikelforurening betyder, at årsmiddelværdien ikke må overstige 40 µg/m3, og desuden må der ikke være mere end 35 døgn, som overskrider 50 µg/m3.

Dokumentation

Miljøministeriet: Danmark lever op til luftkrav

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

DMU har virkelig timet sin fejlerkendelse perfekt, lige en uge efter vedtagelsen af loven om partikelfiltre på bilerne. Så var der jo et mindre argument for ikke at have indført endnu en virkningsløs skatteopkrævning.

Kunne man måske lokke ingeniøren til at undersøge dette her forløb, hvilke papirer ligger til grund, og hvornår blev faldet konstateret.

Og hvad med de andre målestationer, kan man regne med dem?

  • 0
  • 0

De to årsager til at Danmark nu pludselig er under PM10 kravet er altså at DMU har målt forkert tidligere og at der er kommet ny astfalt på HC Andersens Boulevard? Er det bare mig eller lyder det som om der gemmer sig en god historie her?

  • 0
  • 0

"Skrivelsen fra ministeriet nævner blandt andet et nedslag i registreringsafgiften til dieselbiler med partikelfiltre, en skrotningsordning for ældre brændekedler og miljøzoner i de største byer som årsag til, at luften i følge målingerne er blevet renere. »Det er altid dejligt som minister at konstatere, at de initiativer vi sætter i søen virker efter hensigten. ... Jeg tager de nye tal som et udtryk for, at regeringen er på den rette vej, og den fortsætter vi selvfølgelig ned ad. Det er fortsat mit mål at nedbringe forureningen yderligere, for ingen borger i dette land skal være nervøs for at trække vejret,«"

Flot klaret: Som det også fremgår af artiklen har faldet intet med regeringens politik at skaffe. Jeg håber alle kan se igennem dette spin...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten