Danmark slår igen robotrekord

Illustration: Bjørn Godske

I 2017 blev der igen installeret rekordmange robotter - både globalt og i Danmark. Det viser nye tal fra International Federation of Robotics.

Her kan man læse, at der sidste år blev installeret 774 nye industrirobotter i Danmark, hvilket er 3 procent flere end i 2016.

Ud over krav om bedre produktivitet spiller de danske lønninger også kraftigt ind som incitament til automatisering, lyder forklaringen fra DIRA - Dansk Robot Netværk.

»En af grundene til, at vi har så mange robotter i Danmark, er vores høje lønninger. Vi er et af de steder i verden, hvor det først kan betale sig at automatisere processer,« siger Søren Peter Johansen, der er sekretariatsleder for DIRA i en pressemeddelelse.

Læs også: Med 38 nye robotter kan Linak konkurrere med Kina

På verdensplan blev der i 2017 installeret 381.000 robotter. Det er en stigning på 30 procent i forhold til året før. Det betyder, at det samlede årlige salg af robotter er vokset med 114 procent over de seneste fem år. I 2017 blev der handlet nye industrirobotter for en samlet værdi af 100 milliarder danske kroner.

Prognosen fra International Federation of Robotics viser en svag opbremsning i det globale robotmarked i 2018, hvor man kun forventer en stigning på 10 procent og en stigning på gennemsnitlig 14 procent årligt frem til 2021.

Små og mellemstore virksomheder tager robotter ind

Rapporten viser også, at mens der i 2009 var 132 robotter i Danmark per 10.000 medarbejdere, så er det tal vokset til 230 robotter per 10.000 medarbejdere. Danmark overgås dermed i Europa kun af Tyskland med 322 robotter og Sverige med 240 robotter i fremstillingsindustrien.

På globalt plan er Danmark placeret på en sjetteplads, hvilket er et højt tal i betragtning af, at der ikke eksisterer nogen bilproducenter i Danmark, fortæller Søren Peter Johansen.

»Vi har rigtig mange robotter i Danmark, og ser man bort fra automobil- og elektronikindustrien, er vi formodentligt det land i verden med flest robotter per medarbejder. Og det er på trods af, at vi kun har få store produktionsvirksomheder. Det er et tegn på, at de små og mellemstore virksomheder i Danmark har taget robotterne til sig,« siger Søren Peter Johansen.

De positive tal er dog ikke en anledning til at læne sig tilbage, lyder det fra DIRA. For væksten i antallet af robotter er stagneret i Danmark.

Fra 2015 til 2016 steg antallet af installerede robotter med 19 procent, mens det tal er faldet til en mere beskeden stigning på bare tre procent i fra 2016 til 2017.

Læs også: Rekordvækst i salget af robotter til dansk industri

»Det må dog ikke være en sovepude for virksomhederne. Når vi kigger på udviklingen globalt, ser vi, at stigningen i Asien gennem flere år har været tocifret. Derfor er der fortsat brug for, at danske virksomheder investerer i automatisering, så vi fremadrettet kan konkurrere med den fremadstormende industri fra f.eks. Asien,« siger Søren Peter Johansen ifølge pressemeddelelsen.

Emner : Robotter