Danmark skal spare 334 mio. m3 gas efter EU-aftale: »Det bliver ikke svært«

Plus27. juli 2022 kl. 15:494
Danmark skal spare 334 mio. m3 gas efter EU-aftale: »Det bliver ikke svært«
Illustration: Det Europæiske Råd.
EU har vedtaget, at medlemslandene skal sænke gasforbruget med 15 procent. For Danmark kommer det til at ske ‘helt af sig selv’ som følge af de høje gaspriser.
Artiklen er ældre end 30 dage

Rettelse 27.juli 2022 klokken 21.30: En læser har gjort opmærksom på nogle regnefejl. Tidligere fremgik det, at de 15 procent svarede til 42 millioner kubikmeter. Det er regnefejl, som var sket på grund af en fejlagtig regnemetode, som også gav forkerte tal for det samlede forbrug. Tallene er nu rettet. Fejlene ændrer dog ikke på, at Danmark indtil videre i år har haft et 23 procent (rettet fra 24 procent) lavere forbrug sammenlignet med de seneste fem år. Vi beklager fejlene i tallene.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
28. juli 2022 kl. 10:09

@ Tom Ferslev. Biogas tilført gasnettet bør betragtes som en del af den tilgængelige gas (biogas = metan = naturgas), ligesom at VE elektricitet ikke er anerledes end fossilgenereret elektricitet. Elektronerne er de samme, og blandes - ligesom gassen blandes - inden de når aftagerne.

Inden biogassen kan tilføres gasnettet skal det opgraderes, dvs. renses for CO2, som stammer fra udrådningsprocessen, men ellers er det det samme.

Og derfor bør vi ikke lægge særlig vægt på, at vi har 'meget' biogas i DK. Det er bare en del af vores tilgængelige gas. Det interessante er, at den høje pris på gas gør, at aftagerne sparer på energien. Den mest grønne MJ eller kWh er den vi ikke bruger.

Det samme må vi håbe sker for de øvrige brændstoffer, omend at det vil være smart at nedsætte hastighederne på vejnettet generelt med 10 km/t.

3
28. juli 2022 kl. 09:30

Jeg undrer mig over at Lindboe kan sige at vi kalrer os gennem vinteren uden tvangsnedlukning af danske virksomheder på baggrund af at DK let sparer de 15%. EU har jo aftalt at tvangsnedlukning sker solidarisk, så hvis der til vinter mangler gas kan EU dekretere tvangsnedlunkning af danske virksomheder for at frigøre gas til opvarmning af italienske privatboliger.

2
28. juli 2022 kl. 07:57

Hvor er biogassen i det billede.

1
28. juli 2022 kl. 07:17

Gas pris Da man for 40 år siden forsøgte at lokke folk fra olie til gas, lød mantraet: gas bliver aldrig dyre end olie. Det slogan gælder åbenbart ikke mere. Ligesom bankerne lovede, at det aldrig ville koste penge at bruge betalingsservice.