Danmark skal begrænse antallet af dyreforsøg

Danmark skal satse på at begrænse brugen af dyreforsøg og i stedet satse mere målrettet på at udvikle alternative metoder.

Sådan lyder anbefalingen i en netop offentliggjort fællesudtalelse fra Rådet for Dyreforsøg (Dyreforsøgstilsynet), Det Dyreetiske Råd og Teknologirådet.

I fællesudtalelsen fastslår de tre råd, at Danmark har en etisk forpligtelse til at forsøge at begrænse belastningen af de ca. 350.000 forsøgsdyr, der årligt anvendes herhjemme.

Målet er at styrke en udvikling hen imod øget brug af alternative metoder til de dyreforsøg, der hovedsageligt udføres i forbindelse med forskning og udvikling i bioteknologi- og lægemiddelindustrien.

EU's nye kosmetikdirektiv, der har til hensigt at forbyde dyreforsøg i forbindelse med testning af kosmetik, sætter netop nu øget fokus på dyreforsøgsområdet. Samtidig betyder en ny eurpæisk kemikaliestrategi, at det fremover bliver nødvendigt at teste en lang række kemikalier på dyr. Altså et skridt i den modsatte retning.

Det tre råd vurderer, at et godt image på dyreforsøgsområdet kan være et aktiv for både lægemiddel- og bioteknologiindustrien i Danmark og at målrettet forskning i alternative metoder som fx computermodeller og forsøg på dna og stamceller desuden vil resultere i hurtigere og mere præcise tests samt i nye patenter.

EU's kosmetikdirektiv er ved at blive implementeret i dansk lovgivning og nu er til behandling i Miljø- og Planlægningsudvalget.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten