Danmark sender milliarddyrt el-anlæg til havmøllepark i udbud før møllerne

Udbuddet af den 600 MW store havmøllepark Kriegers Flak er ikke begyndt endnu. Men alligevel skal der snart gives ordre på dele til den avancerede nettilslutning af parken til en samlet sum på 2-3 mia. kroner.

Derfor har Energinet.dk netop indkaldt tilbud på to jævnstrømsomformere og en offshore-platform som det første skridt i processen frem mod nettilslutning af den hidtil største danske havmøllepark, der skal være i drift inden 2020. Om kort tid følger udbuddet af det omkring 90 km lange jævnstrømskabel mellem Sjælland og vindmølleparken.

Chefprojektleder Jens Christian Hygebjerg fra Energinet.dk forklarer, at lange leveringstider på jævnstrømsanlæg gør det nødvendigt at handle nu:

»Vi skal sørge for, at der er et 600 MW-kabel, der kan aftage strømmen fra vindmøllerne 1. juli 2018, og med leveringstider på 4-5 år på jævnstrømsanlæg er vi nødt til at gå i gang nu,« siger han.

Kriegers Flak-parken har fra starten været tænkt som del af et kæmpe dansk-tysk-svensk offshore-vindkraft-projekt på et fladvandet område øst for Stevns.

Men på grund af de lange leveringstider har det været nødvendigt for Energinet.dk allerede nu at få fastlagt linjeføring af nettilslutningen i samarbejde med den systemansvarlige for det nordøstlige Tyskland, selskabet 50Hertz Transmission.

50Hertz Transmission har allerede tilsluttet én møllepark, Baltic 1, i området og skal snart tilslutte Baltic 2 på Kriegers Flak, mens den svenske samarbejdspartner, Svenska Kraftnät, på et tidligt tidspunkt trak sig fra projektet.

Læs også: Svenskere forlader højprofileret offshore-projekt

Den valgte linjeføring omfatter et langt jævnstrømskabel mellem parken og Danmark og en stor transformerplatform, hvor vekselstrøm fra vindmølleparkerne omformes til jævnstrøm, før det sendes til Danmark. Også vekselstrømskabler fra de to tyske parker til platformen plus to ’almindelige’ vekselstrøms-transformerstationer til den todelte møllepark på den danske Kriegers Flak Park er inkluderet.

Parken deles op af et område, hvorfra der skal udvindes råstoffer til Femern-forbindelsen.

Mangler blåt stempel

Alt dette koster den nette sum af 5,2 mia. kroner, hvoraf Energinet.dk – og dermed de danske elforbrugere – betaler hovedparten. Et så stort og dyrt projekt skal godkendes af Energistyrelsen, hvilket ikke er sket endnu. Men ifølge Jens Christian Hygebjerg forventes det at ske i dette efterår:

»Vi regner bestemt med, at det sker, inden vi skal underskrive kontrakter på jævnstrømskablet,« siger han.

EU har bevilget op til 1,1 mia. kroner til projektet, fordi det skal teste et såkaldt offshore-grid. EU-milliarden går fortrinsvis til den del af anlægget, som har med forbindelsen mellem parkerne at gøre og således ikke kun tilfalder Danmark.

Oprindelig opererede man i øvrigt med en endnu dyrere kabelmodel. Den indeholdt et langt jævnstrømkabel fra havmølleparken og ned til Tyskland med tilhørende omformerstation inde på land. Men nye beregninger fra 2012 har vist, at økonomien var for usikker, og dette kabel har Energinet.dk derfor i første omgang opgivet.

Som nævnt skulle Kriegers Flak-projektet være verdens første offshore-grid, hvor man skulle demonstrere, hvordan vindmølleparker fra flere lande kunne være koblet sammen via en såkaldt multiterminal-løsning.

Læs også: Danmark forbereder verdens første elnet til havs

Ideen er, at kablerne fra de respektive parker til land både kan anvendes til transport af vindmøllestrøm ind til land og til transport af strøm mellem landene, når vindmøllerne levner plads til det. Undersøgelser har vist, at benyttelsestiden på kabler fra vindmølleparker er under 50 pct.

»Det er stadigvæk meningen at etablere en multiterminal-HVDC-løsning på sigt. Det er populært sagt blot at forlænge samleskinnen, hvis vi på et senere tidspunkt ønsker at bygge den før omtalte jævnstrømsforbindelse fra parken til Tyskland,« siger chefprojektlederen.

Højspændings-jævnstrømsforbindelsen kapacitet på 600 MW er det samme som havmølleparkens effekt, mens vekselstrømskablerne fra parken til Tyskland kan overføre en effekt på 400 MW.

Vekselstrømskabler mellem Østdanmark og Tyskland kan ikke kobles direkte sammen uden en omformer, da de to elsystemer ikke kører synkront.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er jo spændende med Kriegers Flak projektet, men jeg har nu ikke hørt at det skulle få indflydelse på Bornholms placering, der ifølge kortet fra planerne kommer til at ligge ca. 80 km mod vest.

Forventes det at vindmølle-parken skaber et lokalt undertryk der simpel hent suger Bornholm mod Sjælland? ;-)

 • 6
 • 0

Hvis det ikke skal gå som for Tysklands nye vindmøllepark i Vesterhavet/Nordsøen ud for Cuxhafen, der ikke når at blive tilsluttet i tide, så er dette her en klog beslutning at tage.

 • 2
 • 0

Danske og tyske vekselstrømskabler kan ikke kobles direkte sammen uden en omformer, da de to elsystemer ikke kører synkront.

Dén må vi vist have uddybet lidt, medmindre Sjælland == Danmark i Ingeniørens Optik ;-)

 • 3
 • 1

Nu skulle der være bragt orden i landsdelene og deres frekvens-forhold. Tak for korrektionen...

 • 1
 • 0

Ja, vi må have flyttet Bornholm tilbage hvor den hører hjemme: Oppe i Kattegat som på min skoletids Danmarkskort ;-)

 • 2
 • 0

@Rolf Stribolt Andersens Ja og så skal der også være den der dæmning rundt om der var skolekortet, den der ramme der tilsyneladende sikrede at Kattegat ikke flød ind i Bornholmsk farvand. ;-)

 • 1
 • 0

Ja, det er Bornholm, ligesom Sjælland. Husker du den store strømafbrydelse for små 10 år siden? Store dele af Sjælland, hele Bornholm og store dele af Skåne, var uden strøm i pænt lang tid, på grund af en serie fejl i Skåne.

 • 2
 • 0

Ja men kun når kablet ikke er revet over af et anker smidt af en ikke helt appelsinfri skipper, :-)

 • 0
 • 0

Det er nogle mærkværdige forskelle der eksisterer. Energinet sørger åbenbart for tilslutning af møllerne, som de almindelige forbrugere ikke har megen glæde af, men bygger du et hus ude på en mark, må du selv bekoste kloak. Sådan en 600MW park medfører jo ikke at du kan tage 600MW kraftværk ud af produktion. Næ det bliver blot mindre økonomisk, da det kun skal producere når vinden ikke blæser, men det skal være klar alligevel, så forbrugeren betaler altså det dobbelte for det samme produkt. Det er altså dyrt at spare CO2 når vinden blæser.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten