Danmark ruster sig til ustabil gasforsyning

Det er nødvendigt at etablere nye og større gaslagre i Danmark og nye gasledninger til udlandet for milliarder af kroner. Det skal sikre forbrugerne en stabil forsyning med gas, når produktionen fra Nordsøen begynder at falde fra næste år.

Det konkluderer Energinet.dk på baggrund af debatten i kølvandet på, at Danmark har givet Rusland tilladelse til at etablere en ny gasledning, Nord Stream, sydøst om Bornholm.

Ledningen, der går fra Rusland til Tyskland, vil være med til at cementere Nordeuropas afhængighed af russisk gas. Derfor frygter man i både Danmark og EU en forsyningkrise som den, der ramte Ukraine i januar.

Danmark står ganske vist i en forsyningsmæssigt stærk situation. Mens andre lande er afhængige af, at der ikke er afbrydelser i gasleverancerne fra Rusland, har vi store gaslagre at stå imod med i krisesituationer.

»Men vi skal ikke blive mere hellige end paven selv. Vi er opmærksomme på, at forsyningen af gas i større grad vil komme fra Rusland,« siger gastransmissionsdirektør Peter Hodal, Energinet.dk.

Reserver til 60 dages forbrug

Selv i årets to koldeste måneder, hvor danskerne bruger op imod én milliard kubikmeter gas, er det muligt for Danmark at klare sig i 60 dage, hvis gasforsyningen svigter.

Alligevel ønsker Energinet.dk at udvide gaslageret i Lille Torup nord for Viborg med op til 50 procent - eller cirka 200 millioner kubikmeter gas. Udvidelsen mangler en miljøgodkendelse, men Energinet.dk forventer at gå i gang til næste efterår, og desuden arbejder man på en plan om at etablere helt ny lagerkapacitet for at sikre Danmark i en nødsituation.

En anden sikring, Energinet.dk ønsker, er udvidelse af ledningsnettet:

»Der er også behov for flere gasledninger, hvis forsyningen skulle svigte som følge af tekniske problemer, ustabilitet hos leverandørerne eller i værste fald terror,« siger Peter Hodal.

Men udvidelsen af den såkaldte Skanled-ledning til Norge - den største leverandør til EU efter Rusland - er sat i bero som følge af den økonomiske krise. Investorerne er faldet fra, fordi projektet til otte milliarder kroner er for dyrt. Udvidelsen af den såkaldte Ellund-forbindelse til Tyskland - til en pris af 1,5 mia. kroner - er der fundet penge til, og den forventes at stå færdig i 2013.

»Den vil langt hen ad vejen kunne sikre forsyningen til Danmark i takt med, at produktionen i Nordsøen falder,« siger Peter Hodal.

Civilingeniør og adjunkt Brian Vad Mathiesen, der er forsker i energiplanlægning på Aalborg Universitet, er ikke helt så tryg ved situationen som myndighederne.

»Det er rigtigt, at Danmark har store lagre, men det betyder ikke, at der ikke kan opstå problemer. I takt med, at afhængigheden stiger, bliver vi mere sårbare,« siger han.

Dong: Vi er på forkant

Koncerndirektør i Dong Energy, Kurt Bligaard Pedersen, forstår godt bekymringen:

»Men selv hvis det helt utænkelige skulle ske, er vi godt forbundet til det europæiske system. Rusland er mindst lige så afhængig af Vesteuropa, som vi er af Rusland.«

Han er samtidig enig i, at der skal nye teknologiske løsninger til for at sikre Danmark en stabil energiforsyning i fremtiden:

»Man bør blive tryg ved, at vi investerer i egen produktion og terminal i Rotterdam. Vi forsøger mange år før, det måtte blive nødvendigt, at være på forkant,« siger han.

EU-Kommissionen har fremlagt forslag om, at alle medlemslandene skal forbedre deres nødforsyning af gas for at modstå pres fra Rusland.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg kan godt forstå, at der er et nu og her behov. Men at man bruger milliarder på at sikre sig imod en mulig fremtidig krise, i tilfælde af nul gas fra Rusland... Byg nu de vindmøller – eller et atomkraftværk!

Fossile brændsler er ikke fremtiden.

VH Nicholas

 • 0
 • 0

Jeg kan godt forstå, at der er et nu og her behov. Men at man bruger milliarder på at sikre sig imod en mulig fremtidig krise, i tilfælde af nul gas fra Rusland... Byg nu de vindmøller – eller et atomkraftværk!

Fossile brændsler er ikke fremtiden.

VH Nicholas

Gas bliver en endnu mere vigtig brik i fremtiden som det mest oplagte supplement til VE (og for den sag skyld også atomkraft). Spørgsmålet er bare hvor den nødvendige gas skal komme fra, huller i Rusland eller grise.

Derfor er udvidelsen af gaslagrerne en rigtig god ide uanset hvilken fremtid vi vælger, fossil, VE, eller atomkraft.

 • 0
 • 0

Det kunne være sjovt at se en vurdering af forholdet mellem gasledninger og HVDC. Måske er de penge, der foreslås brugt til flere gasledninger og -lagre, bedre brugt på at udbygge HVDC, hvilket osse vil forbedre forsyningssikkerheden markant...

Og endelig kunne en satsning på varmepumper gøre at samme gas kunne strækkes noget længere.

 • 0
 • 0

Hvorfor skal vi kaste gode penge efter dårlige med flere gasledninger? En fejlinvestering er, hvad der kan ske. Men at fortsætte fejlen er da mildest talt ikke ret klogt.

Pengene skal da bruges på at fri os fra at ødelægge vor egen klode med fossile brændstoffer.

Men i en overgang - som nok ikke er 2-3 år - er vi nødt til at sikre os så godt vi kan, så mellemlagre kan være en god ide - så længe de ikke springer i luften.

MVH Jan

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten