Danmark risikerer at tabe kapløb om 5G-netværk

Plus28. oktober 2019 kl. 05:184
Danmark risikerer at tabe kapløb om 5G-netværk
Illustration: josefkubes / BigStock.
Usikkerhed om de kommende 5G-frekvenser forhindrer danske virksomheder i at blive klar til nye trådløse teknologier. Ny rapport fra Nordisk Råd viser, at Danmark er bagud.
Artiklen er ældre end 30 dage

5G Branche-kritik af manglende testmiljøer:

lah@ing.dk

Danmark halter gevaldigt efter vores europæiske naboer, når det handler om udrulning af næste generations mobilnetværk; 5G.

Sådan lyder kritikken fra blandt andre tv-stationen TV 2, Dansk Erhverv og den nordjyske IoT-virksomhed Seluxit – bakket op af en ny rapport fra Nordisk Råd, som Ingeniøren har fået adgang til. Den viser, at der på tværs af de nordiske lande findes 50 testmiljøer med fokus på 5G, hvoraf kun 7 ligger i Danmark.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
28. oktober 2019 kl. 23:53

Jeg har stadigvæk svært ved at se bussiness casen for 5g til private de fleste steder i dk. Så længe vi ikke smide skattekroner efter 5g netværket, så vil jeg selvfølgelig gerne se mig modbevist.

3
28. oktober 2019 kl. 17:31

..Industrien efterspørger private netværk. Så må vi se

Ah, ja. De nuværende WLAN bånd er fyldt med pc'ere og hvad ved jeg - så egentlig vil man bare have en masse billigt, pålideligt og støjfrit spektrum til alle sine private netværk. Det er da også på tide. Så pyt med at vi skal kalde det "5G". :)

2
28. oktober 2019 kl. 13:53

Hvis man gerne vil anvende 5G i industrien til fx at køre en trådløs produktionslinje, hvilket er en af de use cases, som oftest bliver nævnt, så peger alle på, at der er behov for private netværk.

Forhåbentlig bliver det som i Tyskland, hvor 3700-3800 MHz er afsat til private netværk, mens 3400-3700 er afsat til offentlige netværk. Herhjemme vil det betyde, at teleoperatørerne (TDC, 3 og TT-netværket) kan få hver 100 MHz til offentlige net, og så vil industrien selv kunne udbygge 5G-net på deres fabrik, som er tilpasset lige netop deres behov. Her taler vi ikke bare en slice, men potentielt et væld af slices til forskellige behov, alt efter om man ønsker høj kapacitet, høj pålidelighed, lav latenstid, prioritet til bestemt data eller noget helt tredje. Dette vil ikke være muligt at gøre på et offentligt net, som primært skal bruges af hr. og fru Danmark.

I min optik vil det betyde et kæmpe uforløst potentiale med 5G, hvis der ikke afsættes frekvensressourcer til private netværk. Alle er enige om, at efterspørgslen på 5G skal komme fra industrien. Industrien efterspørger private netværk. Så må vi se, om enderne kan mødes.

1
28. oktober 2019 kl. 11:26

Man ønsker åbentbart "Lukkede lokale 5G-netværk".

Lige et øjeblik - offentlige frekvenser skal vel komme hele befolkningen til gode, eller i hvert fald fx. 80%. Hvis man vil købe nogle "slices" fra en leverandør, så er det vel et anliggende mellem 5G leverandøren og virksomheden. Så staten skal vel blot beslutte hvor stor en brøkdel af kapaciteten der må leges med i lukkede slices.