Danmark reserverer coronapiller for 450 mio. kroner

Man skal starte på behandlingen senest fem dage efter symptomfrembud, og dernæst tage en pille morgen og aften i fem dage. Illustration: Merck

Sundhedsministeriet har fået blåstemplet sin plan om at indgå bindende aftale med Merck om køb af coronapillen molnupiravir for 49,5 mio.kroner allerede i år. Der kan over de næste to år indgås forpligtelser for yderligere 400,7 mio. kroner om køb af mere molnupiravir samt af Pfizers coronapille Paxlovid.

Det fremgår af et aktstykke fra Folketingets finansudvalg, der i går traf afgørelse om at lade Danmark forpligte sig for at købe for op til et samlet beløb på 450 mio.kroner af de to piller, som kan bruges til behandling af Covid-19, efter at man er blevet smittet.

Ingen af lægemidlerne er endnu godkendt i EU, men molnupiravir er under behandling i det europæiske lægemiddelagentur EMA. Storbritannien har som det første land i verden taget molnupiravir i brug, og i USA har både Merck og Pfizer anmodet om nødgodkendelse hos FDA.

Ingen af de to coronapiller kan forhindre smitte eller forebygge sygdom, så de træder ikke i stedet for vaccination. Men de kan sænke risikoen for alvorlig sygdom og død, når man først er blevet smittet. Kliniske forsøg med Paxlovid har vist en 89 procents reduktion af risikoen for indlæggelse og død ifølge Pfizer, mens molnupiravir angives af Merck til at halvere risikoen. Det skriver DR.

I første omgang vil coronapillerne til Danmark være forbeholdt ældre og immunsvækkede personer, der er i særlig risiko for alvorlig sygdom ved corona-smitte.

Emner : Coronakrise
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Virker ikke i sene og sværeste covid19 tilfælde. Man har ikke data for langsigtede effekter. Selv om man pt. ikke tror det, så kan pillernes effekt overfor virus ved at ændre i virus-genomet ikke helt udelukkes også at medføre ændringer i menneskers DNA (fødselsdefekter, cancer). Man kan heller ikke helt udelukke, at de medfører nye virusvarianter.

Officielt forbeholdes pillerne de ældre og immunsvækkede. Men hvis pillerne effektivt afkorter en influenza, og prisen rimelig, er det vel sandsynligt, at de inden længe bliver indtaget af rigtigt mange, som lige skal overstå en eksamen, få fuldt udbytte af en ferie osv. (ligesom vi har set det med antibiotika). Så kan nævnte langsigtede usikkerheder måske få betydning?

  • 1
  • 5

Det man kan være i tvivl om er: Har finansudvalget nogen idé om hvor stort et behov der måtte opstå? Er medicinen tænkt brugt som u-landshjælp?

Troede strategien var at bruge vaccine nedbringe smitteniveau og derved hindre flere covid mutationer. Men fagligheden er måske ikke embedsværkets stærke side, kun ekstrem skrankepaveri.

  • 1
  • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten